Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Regeringens nye udspil om udenlandsk arbejdskraft

IUNO
16/10/2018
Regeringens nye udspil om udenlandsk arbejdskraft


Regeringen har netop præsenteret en række nye initiativer, der skal gøre det lettere for danske virksomheder at ansætte udenlandsk arbejdskraft. Udspillet vil blandt andet medføre ændringer af de eksisterende ordninger, som f.eks. beløbsordningen, positivlisten og fast track-ordningen.



Det overordnede formål med udspillet er at gøre reglerne om ansættelse af udenlandsk arbejdskraft enklere og mere fleksible. Udspillet består af 21 forskellige initiativer, og vi belyser her nogle af de mest centrale initiativer for virksomheder, der ønsker at ansætte udenlandsk arbejdskraft.


Landespecifik beløbsordning


For det første lægger udspillet op til en ændring af beløbsordningen. Efter den nuværende ordning kan udlændinge fra tredjelande, dvs. lande som ikke er medlem af EU/EØS-samarbejdet, søge om opholds- og arbejdstilladelse efter beløbsordningen, hvis de tilbydes et job i Danmark med en løn på over 418.000 kr. om året.

Regeringen vil ændre denne ordning, så beløbsgrænsen fremover nedsættes til 330.000 kr., hvis udlændingen kommer fra et tredjeland, som Danmark har et godt investeringssamarbejde med – det vi sige en landedifferentieret beløbsordning. Regeringen har udarbejdet en liste over 30 lande, som har flest ind- og udgående investeringer i Danmark, heriblandt USA, Kina og Singapore, og hvor beløbsgrænsen altså vil være lavere end for tredjelande, der ikke er omfattet af listen.

Formålet med ændringen er dels at forbedre virksomhedernes mulighed for at rekruttere udenlandsk arbejdskraft, dels at styrke samarbejdet med de oplistede investeringslande.


Udvidet positivliste


Herudover ønsker regeringen at gøre det lettere for virksomhederne at rekruttere udenlandske medarbejdere ved hjælp af positivlisten. Positivlisten består af en række stillinger inden for forskellige erhvervsområder, hvor der er mangel på højt kvalificeret arbejdskraft. I dag kan en udenlandsk jobsøger ansøge om dansk opholds- og arbejdstilladelse, hvis vedkommende tilbydes en stilling, der fremgår af listen.

For at sikre en bedre sammenhæng mellem listen og efterspørgslen på arbejdskraft foreslår regeringen blandt andet, at listen fremover automatisk udvides med beslægtede stillinger, hver gang en ny stilling tilføjes. Hvis fx stillingen elektroingeniør tilføjes, vil stillingerne radioingeniør, røntgeningeniør osv. også blive tilføjet. Herudover vil udspillet give de regionale arbejdsmarkedsråd og de fagligt afgrænsede a-kasser adgang til at tilføje stillinger til listen.

Det vil dog fortsat være et krav, at ansættelsen sker på sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår i Danmark.


Mere fleksibel fast track-ordning


Regeringen vil også lempe betingelserne for at anvende fast track-ordningen, der blandt andet giver certificerede virksomheder mulighed for at ansætte udenlandsk arbejdskraft uden at skulle afvente sagsbehandling af medarbejderens opholds- og arbejdstilladelse.

Hvis en virksomhed ønsker at anvende ordningen, er det i dag et krav, at virksomheden ikke er blevet straffet for overtrædelse af udlændingeloven inden for de seneste to år. Den nuværende ordning er meget restriktiv, og der er risiko for, at virksomheder der gør, hvad de kan for at efterleve reglerne alligevel udelukkes på grund af mindre fejl. Regeringen foreslår derfor en kortere karantæneperiode på 1 år.

Det fremgår også af udspillet, at virksomheder ikke skal nægtes certificering eller miste deres certificering på grund af mindre brud på kravene i ordningen. Fremover skal der derfor være tale om tre bøder inden for et år eller en bødestraf på 60.000 kr. eller 100.000 kr., alt efter virksomhedens størrelse, før certificering kan nægtes eller inddrages.

Derudover skal ordningen ikke længere kun være tilgængelig for virksomheder med mindst 20 medarbejdere. Dette krav nedsættes til 5 medarbejdere for at tilgodese mindre og nyopstartede virksomheder.


Øvrige ændringer


Udspillet indeholder også en række andre initiativer, der også har til formål at lette virksomhedernes adgang til udenlandsk arbejdskraft. Regeringen vil blandt andet forenkle reglerne for forskere og ph.d.-studerende, afskaffe krav om dansk bankkonto, skærpe bødestraffen for at ansætte ulovlig arbejdskraft og gøre det muligt for udenlandske medarbejdere at skifte stilling i virksomheden uden at skulle ansøge om en ny arbejdstilladelse.


IUNO mener


Hvis de beskrevne ændringer udmønter sig i konkrete lovforslag, vil det give danske virksomheder bedre mulighed for at ansætte udenlandsk arbejdskraft i forhold til reglerne i dag.

Reglerne for indførelse af udenlandsk arbejdskraft er i dag forholdsvis strenge, og mange virksomheder oplever reglerne som meget komplekse og ufleksible at arbejde med. Hvis det lykkes at gennemføre forenklingen, forventer vi derfor, at det vil gavne både den enkelte arbejdsgiver og det samlede, danske erhvervsliv.

Ifølge regeringens lovprogram for dette folketingsår, er der foreløbigt to lovforslag på vej, som udfører dele af dette udspil. De forventes fremsat i februar i forbindelse med en ændring af udlændingeloven.

Vi holder øje med regeringens initiativer og holder jer orienteret , når der er nyt i forhold til udspillet.

[Regeringens udspil om ”Styrket rekruttering af udenlandsk arbejdskraft” af 3. oktober 2018]

 









Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Den illoyale vagt
Den illoyale vagt
03/09/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Nej til erstatning for ulykke under fest, som virksomhed havde betalt til
Nej til erstatning for ulykke under fest, som virksomhed havde betalt til
05/09/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Dobbelt diskrimination af deltidsplejere
Dobbelt diskrimination af deltidsplejere
09/09/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Højesteretsdom vedr. løn under suspension i forbindelse med bortvisning af kommunal medarbejder
Højesteretsdom vedr. løn under suspension i forbindelse med bortvisning af kommunal medarbejder
13/09/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Opsigelse af far var too far
Opsigelse af far var too far
16/09/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Sparket ud af en flok dovne, inkompetente og nassende tyveknægte
Sparket ud af en flok dovne, inkompetente og nassende tyveknægte
23/09/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted