Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Proceserklæring afgivet under hovedforhandling var også bindende under ankesag

Bech Bruun
03/09/2019
Proceserklæring afgivet under hovedforhandling var også bindende under ankesag
Bech Bruun logo
Et forsikringsselskab havde under en byretssag anmodet skadelidte om at opgøre sit tab efter Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings udtalelser. Skadelidte efterkom opfordringen, og herefter frafaldt forsikringsselskabet – under hovedforhandlingen – sin indsigelse. Under ankesagen afviste forsikringsselskabet imidlertid at være bundet af denne proceserklæring. Spørgsmålet kom for Højesteret, der fastslog, at den bindende proceserklæring afgivet under byretssagen også var bindende for ankesagen.

I sagen var skadelidte blevet påkørt af skadevolder, der havde tegnet en ansvarsforsikring hos et forsikringsselskab (sagsøger). To dage senere var skadelidte på ny involveret i en soloulykke. Det blev efterfølgende konstateret, at skadelidte havde pådraget sig skader på nakken med et varigt mén og et erhvervsevnetab til følge. Skadelidte rejste med henvisning til disse gener og mén et krav om udbetaling under skadevolders forsikring.

Forsikringsselskabet afviste dækning med henvisning til, at det ikke var godtgjort, at generne var en konsekvens af den første ulykke. Herefter anlagde skadelidte sag mod forsikringsselskabet. Retten skulle i sagen tage stilling til, om skaderne på nakken kunne henføres til skadevolders påkørsel eller ej med forsikringsdækning til følge.

Under forberedelsen af byretssagen bestred forsikringsselskabet skadelidtes tabsopgørelse og opfordrede skadelidte til at opgøre sit tab i overensstemmelse med udtalelser fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Skadelidte efterkom opfordringen, og forsikringsselskabet frafaldt efterfølgende sine indsigelser under hovedforhandlingen mod skadelidtes opgørelse.

Byretten frifandt imidlertid forsikringsselskabet, da retten ikke fandt det bevist, at der var årsagssammenhæng mellem skadevolders påkørsel og de skader, som skadelidte havde pådraget sig i nakken. Det fremgik af dommens præmisser, at forsikringsselskabet ikke bestred tabsopgørelsen.


Sagen for landsretten


Skadelidte ankede byrettens afgørelse til landsretten. For landsretten påstod forsikringsselskabet stadfæstelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Under ankesagen bestred forsikringsselskabet nu på ny tabsopgørelsen, og landsretten skulle herefter – i første omgang – tage stilling til, om protesten var i strid med den proceserklæring, der var blevet afgivet for byretten.

Landsretten fandt, at proceserklæringen ikke kunne strække sig videre end hovedforhandlingen for byretten og lagde blandt andet vægt på, at erklæringen var afgivet under hovedforhandlingen. Derudover fandt landsretten, at skadelidte under ankesagen havde mulighed for at varetage sine interesser, herunder også for så vidt angik opgørelsen af kravet, og anbringendet blev således tilladt fremsat. Skadelidte kærede landsrettens afgørelse til Højesteret.


Højesterets afgørelse


Højesteret bemærkede, at erklæringens ordlyd, formål og forudsætninger samt sagens omstændigheder i øvrigt er afgørende for en vurdering af en proceserklærings rækkevidde.

Højesteret fandt, at proceserklæringen konkret ikke var begrænset til alene at angå byretssagen. I sin vurdering tillagde Højesteret det betydning, at forsikringsselskabet selv havde opfordret skadelidte til at opgøre sit krav i overensstemmelse med udtalelser fra Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring, som forsikringsselskabet selv fandt retvisende for opgørelsen af tabet.

Da der i øvrigt heller ikke var forhold, der talte for, at proceserklæringen skulle være afgivet på baggrund af urigtige oplysninger, eller at forudsætningerne herfor var bristede, var proceserklæringen også bindende under ankesagen.


Bech-Bruuns kommentarer


I kendelsen anvender Højesteret helt almindelige aftaleretlige begreber til at vurdere omfanget og rækkevidden af (proces)erklæringer. Højesterets afgørelse forekommer også korrekt henset til, at en bindende proceserklæring – uagtet om den er afgivet under sagens forberedelse eller under hovedforhandlingen – som det klare udgangspunkt er bindende for sagens øvrige behandling, herunder også i tilfælde af anke. Imidlertid identificerer Højesterets afgørelse nogle konkrete parametre, der må forventes at indgå i den fremtidige bedømmelse af proceserklæringer og sådannes rækkevidde.

 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt fra Højesteret om medarbejdere der besvimer på arbejdet
Nyt fra Højesteret om medarbejdere der besvimer på arbejdet
20/12/2023
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Hvem modtager forsikrings- og pensionsudbetalingen ved din død?
Hvem modtager forsikrings- og pensionsudbetalingen ved din død?
28/12/2023
Forsikring og erstatning, Familie- og arveret
Ny landsretsdom om ekspropriation, erhvervsbeskyttelse og erstatning
Ny landsretsdom om ekspropriation, erhvervsbeskyttelse og erstatning
09/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning, Lejeret
Brugen af genbrugsmaterialer vinder frem, men hvem bærer ansvaret?
Brugen af genbrugsmaterialer vinder frem, men hvem bærer ansvaret?
15/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
26/02/2024
Forsikring og erstatning, Ansættelses- og arbejdsret
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
28/02/2024
Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted