Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Praktiske råd til det fælles europæiske udbudsdokument (ESPD)

Horten
04/05/2016
Praktiske råd til det fælles europæiske udbudsdokument (ESPD)


ESPD’et har givet anledning til særlige udfordringer for både ansøgere/tilbudsgivere og ordregivere, efter den nye udbudslov er trådt i kraft. Vi giver vores bud på, hvordan nogle af disse udfordringer løses mest hensigtsmæssigt.






ESPD” er forkortelsen for det fælles europæiske udbudsdokument, som skal anvendes af ansøgere og tilbudsgivere, som ønsker at deltage i offentlige udbudsprocedurer. Ordregivere er forpligtet til at kræve, at ansøgere eller tilbudsgivere anvender ESPD’et som foreløbigt bevis for,

  1. at ansøgeren eller tilbudsgiveren ikke er omfattet af nærmere angivne udelukkelsesgrunde,

  2. at ansøgeren eller tilbudsgiveren opfylder de fastsatte minimumskrav til egnethed, og

  3. hvis det er relevant, hvordan ansøgeren eller tilbudsgiveren opfylder de objektive og ikke-diskriminerende kriterier for udvælgelsen.


Formålet med den obligatoriske brug af ESPD er at begrænse de byrder, der er forbundet med at deltage i udbud, da udfyldelsen af ESPD betyder, at man ikke - i første ombæring - skal fremlægge en lang række certifikater og dokumenter.

For en generel gennemgang af, hvordan ESPD konkret skal udfyldes, kan det anbefales at læse Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledning, som er tilgængelig på deres hjemmeside www.kfst.dk.

På baggrund af de første praktiske erfaringer med ESPD’et gennemgår vi her udvalgte punkter, som vi mener, man bør være opmærksomme på ved anvendelsen af ESPD:

i. Det nye ESPD skal anvendes ved udbud omfattet af både udbudsloven, forsyningsvirksomhedsdirektivet og koncessionsdirektivet.

Det gælder dog kun for “almindelige udbudsprocedurer” (offentligt udbud, begrænset udbud, udbud med forhandling, konkurrencepræget dialog eller innovationspartnerskab). Man er derfor ikke forpligtet til at anvende ESPD ved “light” udbud eller ved udbud under tærskelværdierne. Man er ligeledes heller ikke forpligtet til at anvende ESPD’et i udbud efter tilbudsloven.

ii. Det er nyt for både ordregivere og ansøgere/tilbudsgivere at anvende ESPD’et.

Derfor er det nyttigt, at alle parter gør sit til at hjælpe med at sikre, at ESPD’et udfyldes rigtigt.

For de offentlige ordregivere kan der altid være ansøgere/tilbudsgivere, som deltager i et offentligt udbud for første gang. Derfor er det altid relevant at overveje, om man kan gøre processen lettere ved at vejlede eller henvise til vejledninger.

Samtidig kan det være en fordel at synliggøre for ansøgerne/tilbudsgiverne, hvilke afsnit i ESDP’et der skal udfyldes for det konkrete udbud, fx ved at beskrive det i udbudsbekendtgørelsen eller i udbudsmaterialet. Omvendt bør tilbudsgiverne stille de relevante opklarende spørgsmål, hvis ordregivers materiale giver anledning til tvivl om, hvad der skal udfyldes.

iii. Som ansøger eller tilbudsgiver skal man være opmærksom på, at det ofte ikke kun er ansøger/tilbudsgiver, der skal udfylde et ESPD, men også eksempelvis underleverandører, som ansøger eller tilbudsgiver baserer sin kapacitet på.

De skal som udgangspunkt ikke udfylde ESPD’et fuldt ud, men de skal som minimum udfylde del II A og B og Del III om udelukkelsesgrunde.

Del IV og Del V skal kun udfyldes, når det er relevant for at vurdere, om ansøgeren eller tilbudsgiveren opfylder ordregivers mindstekrav til egnethed eller udvælgelse.

Det vil ikke altid være klart for ansøgere eller tilbudsgivere, hvornår det er relevant, og ordregivere opfordres derfor til at være behjælpelige over for ansøgere/tilbudsgivere og angive i udbudsbekendtgørelsen, i hvilket omfang disse andre enheder skal udfylde Del IV og Del V, ligesom ansøgere/tilbudsgivere bør stille spørgsmål til det, hvis det er uklart.

iv. Konsekvensen af manglende udfyldelse eller fremsendelse af et ESPD er, at ordregiveren har muligheden for – men er ikke forpligtet til - at afvise en tilbudsgiver/ansøger.

Ordregiveren kan alternativt anmode ansøgeren eller tilbudsgiveren om at supplere, præcisere eller fuldstændiggøre oplysninger i ESPD’et, så længe ordregiveren overholder de grundlæggende principper i udbudslovens § 2, og oplysningerne ikke medfører, at der er tale om en ny ansøgning eller et nyt tilbud.

Når disse betingelser overholdes, kan en ordregiver som udgangspunkt også anmode ansøgeren eller tilbudsgiveren om at fremsende ESPD efter ansøgnings- eller tilbudsfristens udløb, hvis ESPD’et ikke er fremsendt i første omgang.

 

INDHENTNING AF DOKUMENTATION

Inden tildelingsbeslutningen er ordregiveren forpligtet til at kræve, at den tilbudsgiver, som ordregiveren vil tildele kontrakten, fremlægger dokumentation for nogle af de oplysninger, der er angivet i ESPD’et.

Dokumentation er bevis for, at tilbudsgiveren opfylder de fastsatte krav. I planlægningen af udbudsprocessen er det altid nødvendigt at afsætte tid til at indhente disse oplysninger. Ordregiver skal i den forbindelse give den foreløbigt valgte tilbudsgiver en passende frist til at fremlægge den relevante dokumentation. Denne frist skal ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledning om udbudsreglerne (2016) være på minimum to og en halv uge, da det typisk tager Erhvervsstyrelsen to uger at udarbejde en serviceattest, som vil udgøre en del af den dokumentation, der skal fremlægges. Tilbudsgivere skal på den anden side være beredte på, at det forventes, at de kan dokumentere indholdet i ESDP’et uden ugrundet ophold, hvis de tildeles den udbudte opgave. Ordregivere kan dog ikke kræve, at der bliver fremlagt dokumentation, hvis ordregiver allerede selv er i besiddelse af den nødvendige dokumentation fra tidligere gennemførte udbudsprocesser.

Du kan finde hele artiklen her






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Biodiversitet ligger højt på den politiske agenda og kommer i fremtiden til at blive en større del af offentlige udbud. Hvor meget fylder biodiversitet i dag og på længere sigt? Det kommer vi ind på i denne episode, som er relevant for bøde offentlige ordregivere og private tilbudsgivere.
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Region Syddanmarks annullering af udbud udfordret ved klagenævnet
Region Syddanmarks annullering af udbud udfordret ved klagenævnet
11/10/2024
Udbud
Hvad betyder vedtagelsen af "Listing Act" for udstedere af gældsinstrumenter og kapitalandele?
Hvad betyder vedtagelsen af "Listing Act" for udstedere af gældsinstrumenter og kapitalandele?
29/10/2024
EU-ret, Udbud
System- eller brugerfejl? Spørgsmål gik "off-road" på udbudsportalen
System- eller brugerfejl? Spørgsmål gik "off-road" på udbudsportalen
04/11/2024
Udbud
Er en bil bare en bil, når der gennemføres sortimentsudbud?
Er en bil bare en bil, når der gennemføres sortimentsudbud?
14/11/2024
Udbud
1, 2, 3 endelige tilbud - eller hvad?
1, 2, 3 endelige tilbud - eller hvad?
18/11/2024
Udbud
Nye afgørelser fra Klagenævnet for udbud
Nye afgørelser fra Klagenævnet for udbud
19/11/2024
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted