Politisk aftale tager initiativ til at stramme tilbudspligten
En række partier har indgået en boligpolitisk aftale om stramning af reglerne om tilbudspligt - et tema som i en længere periode har været på den politiske dagsorden.
Allerede i januar 2020 varslede den forhenværende regering med den politiske aftale "Initiativer mod kortsigtede investeringer i private udlejningsboliger" ændringer i lejelovens regler om tilbudspligt.
Det udmøntede sig i et udkast til lovforslag i 2022, der skulle medføre, at tilbudspligt ville blive udløst ved et kontrolskifte - også højere oppe i selskabsstrukturen end på ejendomsselskabs-niveau. Der var tale om et ganske indgribende - og nok ikke så hensigtsmæssigt/operationelt - udkast til lovforslag, som heller ikke blev fremsat endeligt.
Hvad er tilbudspligt?
Tilbudspligt indebærer, at udlejeren - i ejendomme, der helt eller delvis anvendes til beboelse - skal tilbyde lejerne ejendommen til overtagelse på andelsbasis, inden ejendommen bliver overdraget til anden side. Tilbudspligten gælder endvidere ved overdragelse af kapitalandele i ejendomsselskabet, som ejer ejendomme, når erhververen herved opnår majoriteten af stemmerne i ejendomsselskabet.
De ejendomme, som er omfattet af reglerne om tilbudspligt, er ejendomme:
- der udelukkende bliver anvendt til beboelse, og som indeholder mindst seks beboelseslejligheder
- der ikke udelukkende bliver anvendt til beboelse (eksempelvis erhverv), og som indeholder mindst 13 beboelseslejligheder.
Den påtænkte stramning af reglerne om tilbudspligt
Den boligpolitiske aftale, som pt. er lagt på bordet, har til formål at sikre, at tilbudspligten bliver udløst, når der afstås en majoritet af stemmer i ejendomsselskabet, selvom ingen af de enkelte erhververe opnår majoriteten af stemmer i ejendomsselskabet.
Baggrunden for den påtænkte ændring er den såkaldte Six Pack-dom. I dommen fastslog Højesteret, at ordlyden i lejelovens nugældende regler om tilbudspligt skal forstås således, at en erhverver skal have opnået stemmemajoritet, for at tilbudspligten aktualiseres. Det er denne retstilstand, man nu ønsker at ændre med et lovindgreb.
Det lader således til, at der ikke i øvrigt skal ændres ved den nuværende retstilstand, herunder i relation til muligheden for kontrolskifte højere oppe i ejerstrukturen end på ejendomsselskabs-niveau, uden at dette udløser tilbudspligt.
Vores kommentarer
Vi følger udviklingen inden for området tæt og holder særligt øje med fremtidige lovforslag vedrørende stramning af tilbudspligt.
Hvis du har spørgsmål, ønsker en uformel drøftelse en-til-en eller har behov for rådgivning om overdragelse af kapitalandele, er du mere end velkommen til at kontakte os.