Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Pay-when-paid-klausuler – kan de håndhæves?

Pay-when-paid-klausuler – kan de håndhæves?
Bech-Bruun logo
Voldgiftsretten Byggeri og Anlæg har for nylig udtalt sig om rækkevidden af en pay-when-paid-klausul. Afgørelsen rejser spørgsmål om, hvad en pay-when-paid-klausul er og om den er det stykke papir værd, som den er skrevet på.

Pay-when-paid betyder “betal, når du er blevet betalt”. Heri ligger, at betalingstiden i forhold til en underleverandør tidligst indtræder, når slutkunden har betalt leverandøren for de ydelser, underleverandøren har leveret. Leverandøren slipper dermed for at skulle lægge penge ud til sin underleverandør, indtil slutkunden har betalt leverandøren for underleverandørens ydelser.


I bygge- og anlægsprojekter er pay-when-paid-klausuler gennem de senere år blevet mere udbredte, især i aftalerne mellem hovedentreprenør og underentreprenør, mellem totalrådgiver og underrådgiver samt i de underliggende aftaleled. Pay-when-paid-klausulen i en underleverandøraftale vil typisk gå ud på, at betalingsfristen er fx 10 dage fra det tidspunkt, hvor leverandøren har modtaget betaling for underleverandørens ydelser fra slutkunden, eller at underleverandøren udelukkende har krav på ekstrabetaling, hvis leverandøren tilsvarende har krav på ekstrabetaling fra slutkunden.


Formålet med en pay-when-paid-klausul er at sikre et positivt cash-flow på det enkelte projekt, ligesom risikoen ved, at ens kunde ikke betaler, kan minimeres ved at indarbejde en pay-when-paid-klausul. Hvis betaling til en underleverandør i aftalen ikke er gjort betinget af bygherrens betaling til leverandøren, kan underleverandøren – medmindre der foreligger misligholdelse eller lignende – kræve betaling af leverandøren, uanset om leverandøren har modtaget betaling fra slutkunden.


Et fortolkningsspørgsmål i voldgiftspraksis

Fortolkningen af pay-when-paid-klausuler har i voldgiftspraksis givet anledning til en vis usikkerhed.


Voldgiftsretten Byggeri og Anlæg har, senest i en kendelse refereret i TBB2022.107, udtalt sig om rækkevidden af en pay-when-paid-klausul. Voldgiftsretten fastslår – ikke helt overraskende – at en pay-when-paid-klausul ikke regulerer, hvad en underleverandør har krav på betaling for. En pay-when-paid-klausul kunne derfor ikke udstrækkes til at sikre underleverandøren andel i et forligsbeløb, når underleverandøren ikke havde tiltrådt forliget og underleverandøren ikke i øvrigt havde godtgjort at have krav på betaling.


Voldgiftsretten har også tidligere beskæftiget sig med pay-when-paid-klausuler (blandt andet TBB 2015.444, TBB 2017.208 og TBB 2019.812). Praksis kan udlægges nogenlunde sådan, at pay-when-paid klausuler kan håndhæves over for underleverandører i det omfang, der er symmetri i aftalekæden (leverandør og underleverandør er forpligtet til at levere den samme ydelse over for slutkunden). Herudover skal leverandøren i øvrigt have opfyldt sin loyalitets- og samarbejdspligt ved videreførelsen af underleverandørens krav til slutkunden og dermed, så vidt muligt, sikret slutkundens betaling af underleverandørens ydelse.


Bech-Bruuns kommentar

I danske projekter er det relevant at overveje at indsætte pay-when-paid-klausuler i aftaler med underleverandører, så man som entreprenør eller rådgiver som udgangspunkt ikke skal lægge penge ud til sine underleverandører i perioden, indtil bygherre har betalt. Relevansen af en sådan kontraktklausul vil dog afhænge af flere parametre, blandt andet omfanget af underleverandørens ydelse i forhold til det samlede projekt, betalingsplanen og -fristen i aftalen mellem leverandør og slutkunde samt slutkundens forudbetaling til leverandøren/underleverandørens manglende forudbetaling.


Der foreligger retspraksis, der understøtter, at pay-when-paid-klausuler kan håndhæves over for underleverandører efter dansk ret, hvis der er symmetri i aftalekæden i forhold til ydelsens omfang og hvis leverandøren har opfyldt sin loyalitets- og samarbejdspligt i forhold til at sikre slutkundens betaling af underleverandørens ydelser. Se hertil også Claus Berg, Teknisk rådgivning – ABR 18, s. 131 og 315.


Herudover må det være en betingelse for at kunne håndhæve en pay-when-paid-klausul over for en underleverandør, at slutkundens manglende betaling af underleverandørens ydelser ikke skyldes leverandørens forhold, fx leverandørens misligholdelse, indgåelse af forlig med slutkunden om blandt andet underleverandørens krav.


Pay-when-paid-klausuler kan derfor ikke bruges til at tilbageholde betaling over for en underleverandør, hvis slutkundens manglende betaling ikke skyldes forhold, som underleverandøren er ansvarlig for. Det gælder formentlig uanset, om pay-when-paid-klausulens ordlyd måtte bestemme andet.


TBB2022.107 illustrerer en mulig ”omvendt håndhævelse” af en pay-when-paid-klausul, hvor en underleverandør ligefrem forsøgte at understøtte sit krav om betaling over for leverandøren ved at henvise til en sådan klausul. Afgørelsen belyser, at en sådan ”omvendt håndhævelse” typisk vil være op ad bakke. Samtidig er det nærliggende at antage, at leverandøren heller ikke havde kunnet håndhæve pay-when-paid-klausulen over for underleverandøren, hvis denne havde kunne godtgøre et krav om ekstrabetaling, der oversteg forligsbeløbet i forliget mellem leverandøren og dennes slutkunde.


I udenlandske bygge- og anlægsprojekter skal entreprenører og rådgivere i øvrigt være påpasselige med brugen af pay-when-paid-klausuler. Det er således ikke i alle lande, at pay-when-paid-klausuler kan håndhæves. Blandt andet følger det – lettere forsimplet – af den engelske Housing Grants, Construction and Regeneration Act 1996, section 113, at pay-when-paid-klausuler kun kan håndhæves i de tilfælde, hvor den manglende betaling skyldes bygherrens insolvens.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Biydelser i entrepriser – sådan undgår du at stikke dig
Biydelser i entrepriser – sådan undgår du at stikke dig
11/10/2024
Fast ejendom og entreprise
15 %-reglen: Højesteret tilsidesætter værdiansættelse af investeringsejendomme
15 %-reglen: Højesteret tilsidesætter værdiansættelse af investeringsejendomme
11/10/2024
Skatte- og afgiftsret, Fast ejendom og entreprise
Arbejde med asbest – hvad må virksomheden og husejer gøre?
Arbejde med asbest – hvad må virksomheden og husejer gøre?
23/10/2024
Fast ejendom og entreprise
FIDIC Yellow Book i vedvarende energiprojekter
FIDIC Yellow Book i vedvarende energiprojekter
29/10/2024
EU-ret, Fast ejendom og entreprise, Energi og forsyning
Er en del af ejendommen skyllet i havet?
Er en del af ejendommen skyllet i havet?
06/11/2024
Fast ejendom og entreprise, Skatte- og afgiftsret
Nye retningslinjer fra Social- og Boligstyrelsen: Hvad betyder de for opførelse af almene boliger?
Nye retningslinjer fra Social- og Boligstyrelsen: Hvad betyder de for opførelse af almene boliger?
19/11/2024
Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret, Stats- og forvaltningsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted