Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Omfanget af spildevandsselskabernes forsyningspligt er nu fastslået igen

Bech-Bruun
05/03/2021
Omfanget af spildevandsselskabernes forsyningspligt er nu fastslået igen
Bech-Bruun logo
Østre Landsret har i en dom afsagt den 23. februar 2021 på ny fastslået, at spildevandsselskabers forsyningspligt indebærer, at selskaberne skal føre stikledninger helt frem til grundgrænsen for hver enkelt matrikel inden for de pågældende selskabers kloakeringsområde. Dommen er i overensstemmelse med landsrettens tidligere afgørelse af 28. januar 2020 i den såkaldte ”Grønttorvssag”, der skal afgøres endeligt i Højesteret.

Den nu afgjorte sag vedrørte en allerede tilsluttet erhvervsejendom beliggende i spildevandsselskabets kloakeringsområde, hvorfra der blev udstykket parceller med henblik på opførelse af boliger. Spørgsmålet var, hvem af parterne der endeligt skulle afholde omkostningerne til tilslutningen af de nye boligejendomme til spildevandsselskabets kloakanlæg.


Sagens kerne var dermed en fortolkning af omfanget af forsyningspligten i henhold til miljøbeskyttelseslovens § 32 b, stk. 1: Om pligten skulle anses for opfyldt ved matrikelgrænsen for den tidligere erhvervsejendom eller først ved hver enkelt udstykket matrikel.


Landsretten indledte således også i præmisserne med at konstatere, at sagen angik samme situation som i Østre Landsrets dom af 28. januar 2020 i den såkaldte ”Grønttorvssag”.


Den nye dom

Landsretten fandt på ny, at boligejendomme, der udstykkes fra en allerede tilsluttet erhvervsejendom inden for spildevandsselskabets eksisterende kloakeringsområde, er omfattet af selskabets forsyningspligt, herunder pligten til at føre stikledning frem til de udstykkede ejendommes grundgrænse.


Landsretten lagde i præmisserne vægt på, at denne fortolkning var i overensstemmelse med Miljøstyrelsens opfattelse af spildevandsselskabers forsyningspligt forud for vedtagelsen af miljøbeskyttelseslovens § 32 b, stk. 1, og at dette fortsat var styrelsens opfattelse. Derudover blev der lagt vægt på, at spildevandsselskaber ifølge forarbejderne til miljøbeskyttelseslovens § 32 b, stk. 1, skal føre stikledning frem til grundgrænsen.


Bech-Bruuns kommentar

Vores vurdering er, at forsyningspligten efter miljøbeskyttelsesloven dermed gælder, uanset om spildevandsselskabet har mulighed for at opkræve tilslutningsbidrag i henhold til lov om betalingsregler for spildevandsselskaber, der ligger til grund for selskabernes betalingsvedtægter. Det vides dog ikke, om sagen vil blive forsøgt anket til Højesteret.


Resultatet i sagen er i fuldstændig overensstemmelse med ”Grønttorvssagen”, der skal afgøres endeligt i Højesteret.


Højesterets afgørelse vil, ud over at have betydning for den konkrete sag, have økonomisk betydning for alle spildevandsselskaber i Danmark og for de bygherrer, der udvikler projekter for omdannelse af allerede tilsluttede erhvervsejendomme.


For Højesteret skal ”Grønttorvssagen”, på vegne af bygherren, føres af Bech-Bruuns proces- og miljøretsteam i afdelingen for Offentlig Virksomhed ved partner, advokat (H) Jacob Schall Holberg. Sagen skal hovedforhandles den 6. august 2021.


Læs mere om ”Grønttorvssagen” og vores anbefaling til ejendomsudviklere og bygherrer ved at klikke på de pågældende.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fandt du artiklen nyttig?
Bedøm artiklen på en skala fra 1 - 5
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Biodiversitet ligger højt på den politiske agenda og kommer i fremtiden til at blive en større del af offentlige udbud. Hvor meget fylder biodiversitet i dag og på længere sigt? Det kommer vi ind på i denne episode, som er relevant for bøde offentlige ordregivere og private tilbudsgivere.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Direktiv om virksomheders due diligence endeligt vedtaget
Direktiv om virksomheders due diligence endeligt vedtaget
02/05/2024
EU-ret, Compliance, Miljøret
Ny lov om energiparker vedtaget – regler om kortere sagsbehandlingstid er på vej
Ny lov om energiparker vedtaget – regler om kortere sagsbehandlingstid er på vej
07/06/2024
Energi og forsyning, Offentlig ret
Regeringen udgiver ny solcellestrategi
Regeringen udgiver ny solcellestrategi
04/06/2024
Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise, Øvrige
EU-Rådet vedtager forordning om naturgenopretning
EU-Rådet vedtager forordning om naturgenopretning
04/07/2024
EU-ret, Miljøret
Det Digitale Produktpas
Det Digitale Produktpas
01/10/2024
Miljøret, EU-ret, Compliance
FIDIC Yellow Book i vedvarende energiprojekter
FIDIC Yellow Book i vedvarende energiprojekter
29/10/2024
EU-ret, Fast ejendom og entreprise, Energi og forsyning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted