Den 14. august 2018 sendte justitsministeren et lovforslag i høring. Lovforslaget handler blandt andet om, at offentlige myndigheder – i højere grad – skal have adgang til at lade sig repræsentere af egne ansatte i civile retssager.
Advokater er i udgangspunktet eneberettigede til at møde i retten for parter i en retssag ("møderetsmonopolet"). Én af undtagelserne hertil er, at personer, som er ansat hos parten for et tidsrum på mindst en måned, kan møde som rettergangsfuldmægtig for parten i en retssag. Dog må formålet med rettergangsfuldmægtigens ansættelsesforhold ikke være at give møde i retten for parten.
Lovforslaget
Det nye lovforslag har primært til formål at styrke mulighederne for, at offentlige myndigheder kan lade sig repræsentere af egne ansatte i civile retssager.
Det følger derfor af lovforslaget, at offentlige myndigheder nu skal have mulighed for at ansætte personer med det særlige formål at møde i retten for myndigheden.
Det skal være en betingelse, at den ansatte har en juridisk bachelor- og kandidateksamen, og adgangen til at møde i retten vil ikke omfatte Højesteret.
Det foreslås også, at hvis den offentlige myndighed vinder sagen, kan myndigheden få tilkendt sagsomkostninger til at dække de udgifter, som myndigheden har haft ved at have bistand fra en rettergangsfuldmægtig, der er ansat hos myndigheden.
Tidshorisonten
Høringsfristen er den 11. september 2018, og der lægges i lovforslaget op til, at reglerne skal træde i kraft allerede fra den 1. januar 2019.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →