Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

FLSmidth A/S frifundet for krav på 347 mio. kr.

Kromann Reumert
21/11/2023
FLSmidth A/S frifundet for krav på 347 mio. kr.
Kromann Reumert logo
Østre Landsret har i dag, den 14. november 2023, frifundet FLSmidth A/S for det egyptiske selskab ASEC's krav om tilbagebetaling samt erstatning for et hævdet tab på 347 mio. kr. som følge af et træk på en anfordringsgaranti. FLSmidth blev også frifundet for diverse mangelskrav. Vi førte sagen for FLSmidth.

Med dommen giver Østre Landsret FLSmidth A/S medhold i, at selskabet var berettiget til at trække på en anfordringsgaranti, da selskabet ASEC ikke havde betalt det økonomiske udestående under parternes aftale om opførelse af en cementfabrik i Algeriet.


Kontrakten mellem parterne var indgået i 2008 og havde en kontraktpris på lige under 100 mio. EUR. ASEC havde store problemer med at finansiere projektet, og ASEC’s egyptiske moderselskab lagde derfor foreløbigt ud for forudbetalingen under kontrakten. Ifølge kontrakten var ASEC derudover forpligtet til at udstede et Letter of Credit, som dækkede resten af kontraktsummen. Dette blev dog aldrig udstedt. Efter krav fra FLSmidth stillede ASEC i november 2008 i stedet en anfordringsgaranti på 20 mio. EUR.


ASEC’s økonomiske problemer fortsatte imidlertid, og parterne besluttede derfor at dele projektet op, så den ene af de to aftalte produktionslinjer blev flyttet til Egypten, hvor der ifølge ASEC ville være bedre mulighed for at opnå finansiering. Parterne underskrev i den forbindelse et tillæg til kontrakten, hvor opsplitningen af projektet blev aftalt, og efterfølgende blev der indgået en ny kontrakt om projektet i Egypten.


Som led i den nye kontrakt om Egypten-projektet krævede ASEC, at anfordringsgarantien blev erstattet af en ny anfordringsgaranti, som nu formelt skulle knytte sig til Egypten-projektet, så der kunne frigives midler til projektet i Algeriet. For at imødekomme ASEC accepterede FLSmidth dette, dog med den udtrykkelige betingelse, at FLSmidth fortsat skulle have fuld dækning for det økonomiske udestående på det samlede projekt, herunder også udeståendet vedrørende Algeriet-projektet. Med denne betingelse blev den nye anfordringsgaranti udstedt og formuleret således, at den formelt alene henviste til udeståendet vedrørende Egypten-projektet.


Modsat projektet i Egypten blev Algeriet-projektet aldrig færdiggjort, og ASEC betalte aldrig de økonomiske udeståender på dette projekt. FLSmidth trak derfor på den nye anfordringsgaranti og ophævede samtidig formelt Algeriet-kontrakten.


Efter korrespondance herom anlagde ASEC sag ved Sø- og Handelsretten, blandt andet med påstand om tilbagebetaling af garantibeløbet samt erstatning for et større hævdet tab som følge af garantitrækket, i alt omkring 347 mio. DKK. ASEC gjorde i den forbindelse gældende, at den nye anfordringsgaranti alene dækkede Egypten-projektet og dermed ikke Algeriet-projektet, hvorfor trækket på garantien var uberettiget.


Den 11. februar 2022 gav Sø- og Handelsretten FLSmidth medhold og konkluderede, at anfordringsgarantien trods sin formulering måtte fortolkes således, at den også dækkede udeståendet i relation til Algeriet-projektet. Da ASEC ikke havde betalt udeståendet vedrørende dette projekt, var FLSmidth berettiget til at trække på garantien. FLSmidth blev derfor i det hele frifundet, herunder også for diverse mangelkrav.


I dag, den 14. november 2023, stadfæstede Østre Landsret dommen og frifandt igen FLSmidth for det fulde krav med grundlæggende samme begrundelse som Sø- og Handelsretten. FLSmidth blev tilkendt omkring 4,5 mio. kr. i sagsomkostninger.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
23/05/2024
Selskabsret, Forsikring og erstatning
Pludselig sygdom var usædvanlig omstændighed
Pludselig sygdom var usædvanlig omstændighed
28/05/2024
Øvrige, Forsikring og erstatning
Nye regler skal nedbringe sagsbehandlingstiden af civile retssager
Nye regler skal nedbringe sagsbehandlingstiden af civile retssager
11/06/2024
Retssager og voldgift, Øvrige
Landsretten har afgjort tvist mellem Power og DBU om Powers reklamekampagne
Landsretten har afgjort tvist mellem Power og DBU om Powers reklamekampagne
13/06/2024
Immaterialret, Konfliktløsning, Retssager og voldgift
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Er erstatningsreglerne nu fortabte?
Er erstatningsreglerne nu fortabte?
28/06/2024
Forsikring og erstatning, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted