Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten

Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
Kromann Reumert logo
Sø- og Handelsretten har i dag afsagt kendelse i sagen om kunstgalleriet Artpushers brug af den velkendte "Irmapige" på kunstværker såvel som merchandiseprodukter. Sø- og Handelsretten mente, at brugen udgjorde en varemærkekrænkelse. Hensynet til kunstnerisk ytringsfrihed kunne ikke føre til et andet resultat. Vi førte sagen for Coop/Irma.

Kort om sagen

Sagen handlede om, hvorvidt kunstneren Love Party og hans galleri Artpusher uden samtykke fra Irma kunne gøre brug af Irmas beskyttede rettigheder, først og fremmest den velkendte Irmapige. Artpushers interesse for Irmapigen opstod i forbindelse med Roskilde Festivalen i sommeren 2022, hvor han udstyrede Irmapigen med en cigaret, en øl og en soundbox og gengav dette motiv på krus og bøllehatte.


Irma søgte i første omgang en dialog med Artpusher for at få stoppet brugen og tilbød i denne forbindelse et samarbejde om udvikling af en kampagneversion af Irmapigen. Artpusher fortsatte imidlertid den kommercielle udnyttelse, og omfanget tog i særlig grad til efter den 31. januar 2023, hvor Coop meddelte, at Irma-butikkerne ville blive omdannet til andre butikker i Coop-familien.


Det udnyttede Artpusher til at fremstille en række nye versioner og produkter, blandt andet en version af Irmapigen, der maler graffiti med teksten "Fuck Coop". Denne variant samt cirka 30 andre varianter blev herefter solgt som oliemalerier, plakater, lærredstryk og gengivet på t-shirts, sweatshirts, hoodies, muleposer, snaps og klistermærker mm., som blev solgt både i butik og via webshops.

Kendelsen i hovedtræk

Sø- og Handelsretten fandt det ubetænkeligt at lægge til grund, at samtlige af Artpushers motiver uanset forskelle ligner Coops og Irmas beskyttede og velkendte varemærker, som derudover udgør det centrale element i Artpushers serie af motiver, der i vidt omfang blev markedsført samlet med reference til Irma.


Sø- og Handelsretten mente endvidere, at der var tale om en systematisk kommerciel udnyttelse af varemærkernes tiltrækningskraft, som havde et sådant massivt omfang, at hensynet til ytringsfriheden ikke kunne begrunde udnyttelsen, når det afvejes over for hensynet til Coop og Irmas rettigheder og interesser.


På denne baggrund mente Sø- og Handelsretten, at samtlige af Artpushers motiver og produkter, herunder malerier såvel som merchandiseprodukter, krænkede Coop og Irmas varemærkerettigheder.


Det var herefter ikke nødvendigt for Sø- og Handelsretten at tage stilling til, om brugen også var i strid med Coop og Irmas rettigheder efter ophavsretsloven og markedsføringsloven.  


Sagen var en midlertidig forbudssag, og da også forbudsbetingelserne var opfyldt, fastslog retten, at Artpusher fremover hverken må fremstille, markedsføre eller sælge produkter med de pågældende motiver af Irmapigen og også skal fjerne gengivelser heraf fra sine sociale medier og hjemmeside samt tilbagekalde de pågældende produkter fra markedet.


Læs kendelsen.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Artikler, der kunne være relevante for dig
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
28/05/2024
EU-ret, Immaterialret, Persondata, IT- og telekommunikation
Nye regler skal nedbringe sagsbehandlingstiden af civile retssager
Nye regler skal nedbringe sagsbehandlingstiden af civile retssager
11/06/2024
Retssager og voldgift, Øvrige
Havfruedommen bliver til lov
Havfruedommen bliver til lov
13/06/2024
Immaterialret
Landsretten har afgjort tvist mellem Power og DBU om Powers reklamekampagne
Landsretten har afgjort tvist mellem Power og DBU om Powers reklamekampagne
13/06/2024
Immaterialret, Konfliktløsning, Retssager og voldgift
Kulturministeren har nedsat ekspertgruppe om ophavsret og kunstig intelligens
Kulturministeren har nedsat ekspertgruppe om ophavsret og kunstig intelligens
01/07/2024
Immaterialret
Landsretten stadfæster: Bettingfirma krænkede kendte sportatleters rettigheder
Landsretten stadfæster: Bettingfirma krænkede kendte sportatleters rettigheder
08/07/2024
Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted