Økonomiske rammevilkår i Power-to-X projekter
Power-to-X (PtX) er en teknologi med betydeligt potentiale for den grønne omstilling af industrien og den tunge transport.
Vi ser i øjeblikket stor interesse i at investere i PtX-projekter. Men en af de største barrierer for udbygningen af PtX er, at priserne på brint og andre PtX-produkter på nuværende tidspunkt er for høje til at konkurrere med de traditionelle alternativer samt alternative grønne brændsler. Det risikerer at påvirke efterspørgslen på de grønne brændstoffer og PtX-teknologiens udbredelse.
Ifølge Energistyrelsens beregninger udgør udgifter til indkøb af strøm og betaling af eltariffer cirka 2/3 af omkostningerne ved produktion af brint under de nuværende rammevilkår, og brintproduktion ved elektrolyse er et grundelement for PtX-projekter.
PtX-strategi vil nedbringe produktionsomkostningerne
Regeringens PtX-strategi fra den 16. december 2022 skal forbedre rammevilkårene for produktion, distribution og anvendelsen af PtX, herunder blandt andet ved at produktionsomkostninger for brint og PtX-produkter kan sænkes.
Etablering af direkte elforbindelser mellem PtX-anlæg og sol- eller vindparker, der leverer strøm til anlæggene, kan gøre det muligt at opnå en besparelse på indkøbet af strøm. Herudover lægger regeringen op til mulighed for lavere eltariffer for PtX-anlæg, der er placeret i områder med tilstrækkelig netkapacitet, samt mulighed for at opnå støtte gennem en tilskudspulje på 1,25 milliarder kroner.
Forhandlingerne om regeringens udspil til en PtX-strategi er i gang lige nu. Som resten af branchen ser vi frem til en afklaring om PtX-projekternes rammevilkår fremover.
Direkte elforbindelser
Omkostningerne til elforbruget i PtX-anlæg vil kunne reduceres ved at etablere direkte elforbindelser mellem PtX-anlæggene og de elproducerende anlæg (sol- eller vindparker), som PtX-producenten ejer eller har en bilateral elkøbsaftale med. Elprisen vil dermed ikke afhænge af elmarkedsprisen og vil ikke være pålagt eltariffer, idet elektriciteten produceres og forbruges uden brug af det kollektive elforsyningsnet.
Regeringens PtX-strategi lægger op til, at der etableres en ansøgningsordning, hvor store elforbrugere, som PtX-producenter, kan ansøge om etablering af direkte elforbindelser. PtX-producenten skal selv afholde etableringsomkostningerne.
Ansøgninger om direkte elforbindelser skal vurderes individuelt på baggrund af fastlagte kriterier, der understøtter samfundsøkonomiske hensyn. PtX-strategien fastlægger ikke de nærmere godkendelseskriterier, herunder om der fx skal gælde afstandskrav. Det er heller ikke klart, hvem der skal have ret til at eje og drive de direkte elforbindelser.
Geografisk differentierede tariffer
Regeringen lægger op til at indføre geografisk differentierede forbrugstariffer. Det vil give Energinet og netvirksomhederne mulighed for at udforme en mere omkostningsægte tarifstruktur, idet tarifbeta-lingen kan fastsættes efter de netomkostninger, som elkunderne giver anledning til. PtX-producenter, der placerer PtX-anlæg i områder med tilstrækkelig netkapacitet, vil således kunne opnå en besparelse i tarifbetalingen i forhold til i dag, hvor tarifferne ikke er geografisk differentierede.
I regeringens PtX-strategi fremgår det, at tarifforslagene kan reducere omkostningerne ved brintproduktion med op mod cirka 25 procent. Besparelser i tarifbetalingen kan dermed påvirke businesscasen for etablering af direkte elforbindelse mellem PtX-anlæg og VE-produktion.
Det er op til Energinet og netvirksomhederne at udvikle de konkrete tarifmetoder, som skal godkendes af Forsyningstilsynet.
Tilskudsordning for PtX-projekter
I den politiske aftale ”Klimaaftale for energi og industri mv. 2020” af 22. juni 2020, blev det besluttet at etablere en statslig pulje til udbud af støtte til PtX. Puljen finansieres af en aftale indgået med Holland om statistiske overførsler af VE-andele.
Puljen er på 1,25 milliarder kroner og skal støtte produktionen af grøn brint og PtX-produkter. Der er lagt op til, at støtten ydes som fast pristillæg i en 10-årig periode.
Vi afventer udmeldinger om, hvornår udformningen af udbuddet er endeligt fastlagt og hvornår udbuddet forventes at blive gennemført.
Salg af overskudsvarme kan sikre bedre rentabilitet
Vi ser flere PtX-anlæg med potentiale til at levere overskudsvarme til fjernvarme og industri. Salg af overskudsvarme fra PtX-anlæg kan bidrage til at reducere de samlede omkostninger i PtX-projekter, herunder omkostninger til køling.
Potentialet for salg af overskudsvarme afhænger af, hvilken elektrolyseteknologi der anvendes samt lokale forhold, herunder muligheder for integration med fjernvarmenettet.
Bech-Bruun er blandt landets førende rådgivere inden for vedvarende energi. Vores specialister er internationalt anerkendte for deres store brancheviden og rådgiver om alle juridiske aspekter inden for energiområdet. Med årelang erfaring fra store forsyningsprojekter, komplekse transaktioner i sol- og vindindustrien og omfattende kontrakter har vi opnået en helt særlig markedsindsigt til gavn for vores klienters forretning. Og med en position helt i front på den grønne omstilling, herunder adskillige carbon capture-projekter for aktører i affaldsforbrændingssektoren, rådgiver vi vores klienter om fremtidens grønne løsninger.