Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nyt lovforslag giver virksomheder mulighed for at teste medarbejdere for coronavirus

IUNO
17/11/2020
Nyt lovforslag giver virksomheder mulighed for at teste medarbejdere for coronavirus
IUNO logo
Regeringen har netop fremsat et nyt lovforslag, der skal give virksomheder adgang til at teste medarbejdere for coronavirus samt modtage testresultatet. Lovforslaget udvider dermed virksomheders nuværende muligheder for at kræve, at medarbejdere bliver testet for coronavirus. Det betyder, at virksomheder fremover vil kunne kræve test for coronavirus, så længe anmodningen er sagligt begrundet i hensynet til at begrænse smittespredningen eller i væsentlige driftsmæssige hensyn.

Det nye lovforslag udvider væsentligt virksomheders mulighed for at kræve, at medarbejdere bliver testet for coronavirus. Efter de nuværende regler har virksomheder kun snævre muligheder for at modtage oplysninger om en medarbejders helbred. Krav om testning forudsætter herefter blandt andet, at oplysningerne har væsentlig betydning for medarbejderens arbejdsdygtighed, og at forholdene ved arbejdet særligt taler for det, eller at det er begrundet i væsentlige driftsmæssige hensyn. I begge tilfælde skal virksomhederne dog desuden opfylde en række supplerende krav, før der kan udføres testning.


Hvis lovforslaget bliver vedtaget med sin nuværende ordlyd, kan virksomheder fremover kræve, at en eller flere medarbejdere bliver testet for coronavirus hurtigst muligt. Virksomheder vil samtidig få lov til at modtage testresultatet, så snart medarbejderen bliver bekendt med resultatet – enten elektronisk eller i form af en tro- og love-erklæring. Lovforslaget vil kun give en midlertidig adgang til at kræve testning for coronavirus indtil den 31. december 2021.


Hvornår og hvordan kan virksomheder teste for coronavirus?

Før virksomheder overvejer at stille krav om test, er det vigtigt at være opmærksom på, at lovforslaget indeholder en række krav og procedurer.

Det betyder først og fremmest, at virksomheder kun kan kræve, at medarbejdere bliver testet for coronavirus, hvis det er sagligt begrundet i hensynet til at begrænse smittespredningen, herunder arbejdsmiljøhensyn eller væsentlige driftsmæssige hensyn. Krav om testning vil herefter eksempelvis kunne anses for sagligt, hvis det sker på baggrund af krav fra aftagere af virksomhedens produkter om, at der er truffet særlige forholdsregler mod coronavirus. Modsat vil krav om testning derimod ikke nødvendigvis kunne anses for sagligt, hvis medarbejderen hverken er i kontakt med mennesker eller dyr som led i sit arbejde.


Udover saglighedskravet skal virksomheder derudover opfylde en række krav, herunder:


  • Skriftligt informere om, at der stilles krav om test for coronavirus, begrundelsen herfor, testmuligheder og hvor hurtigt testresultatet ønskes
  • Så vidt muligt sikre, at testen bliver udført i de berørte medarbejderes arbejdstid
  • Sikre at testen bliver gennemført på betryggende vis, uanset om testen bliver gennemført på eller uden for arbejdspladsen. I alle tilfælde, skal det være en autoriseret læge, der foranlediger undersøgelsen

Der er udelukkende tale om en undtagelsesvis adgang til at teste for coronavirus. Det betyder, at virksomheder ikke med lovforslaget får mulighed for at kræve test for antistoffer for coronavirus eller andre sygdomme og helbredsoplysninger.


IUNO mener

Det nye lovforslag skal opfylde den fortsat stigende efterspørgsel fra mange virksomheder på at kunne teste medarbejdere for coronavirus – eksempelvis for at modvirke nedlukning som konsekvens af smitteudbrud eller for at opfylde krav fra andre lande om nødvendige forholdsregler på arbejdspladsen.

IUNO anbefaler, at virksomheder sætter sig godt ind i de nye krav, før der stilles krav om testning af medarbejderne efter de kommende regler. Det gælder også, før virksomheden overvejer eventuelle ansættelsesretlige sanktioner mod medarbejdere, der nægter at lade sig teste. Samtidig skal virksomheder selvfølgelig være opmærksomme på, at de almindelige databeskyttelsesregler fortsat gælder, og at enhver behandlingsaktivitet skal ske med et lovligt grundlag og i øvrigt efter de almindelige behandlingsprincipper.


Lovforslaget bliver i øjeblikket hastebehandlet. Vi følger udviklingen tæt og vender tilbage, når der er nyt.


[L 102 Forslag til lov om arbejdsgiveres adgang til at pålægge lønmodtagere test for covid-19 m.v.]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Surt show at strække ud på arbejde og komme til skade
Surt show at strække ud på arbejde og komme til skade
21/10/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
04/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Nye regler fra EU om platformsarbejde
Nye regler fra EU om platformsarbejde
11/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Regeringens lovprogram 2024/2025
Regeringens lovprogram 2024/2025
14/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
19/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
18/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted