Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny lov om retsafgifter er trådt i kraft

IUNO
10/11/2021
Ny lov om retsafgifter er trådt i kraft
IUNO logo
Den 1. oktober 2021 trådte den nye lov om retsafgifter i kraft. Loven indeholder en række ændringer, som skal gøre reglerne mere simple, så de bliver lettere at forstå og anvende. Reglerne betyder blandt andet, at retsafgiften fremover skal bestemmes ud fra et fastsat beløb i stedet for en procentsats. Den nye lov ændrer derfor på, hvor meget virksomheder skal betale i retsafgift og øger samtidig motivationen for forlig.

En ny lov om retsafgifter er netop trådt i kraft. Med den nye lov skal retsafgiften ikke længere beregnes som en procentsats af sagens værdi, men i stedet for beregnes ud fra faste beløb. På den måde vil det være nemmere for virksomheder at finde ud af, hvad retsafgiften ender på. Derudover kan virksomheder slippe helt for at betale den høje retsafgift, når de lægger sag an, og hvis de senere indgår forlig.


Faste retsafgifter og bedre vilkår ved forlig

Den nye lov har for det første betydning for den retsafgift, der skal betales, når virksomheder lægger sag an. Der indføres nemlig som noget nyt et fast beløb, der afhænger af, om sagens værdi er lavere eller højere end 100.000 kr. Hvis sagens værdi for eksempel er under 100.000 kr., eller hvis den ikke har nogen økonomisk værdi, skal der kun betales 750 kr. i retsafgift. Hvis sagens værdi derimod er over 100.000 kr., vil retsafgiften være på 1.500 kr.


Efter de gamle regler kunne virksomheder i nogle tilfælde nøjes med at betale 500 kr. i retsafgift. Men i andre tilfælde kunne retsafgiften løbe helt op i 75.000 kr., fordi retsafgiften blandt andet afhang af sagens værdi.


For det andet gælder der nye regler for den retsafgift, der skal betales for hovedforhandlingen (den såkaldte ”berammelsesafgift”). Retsafgiften vil fremover også bestå af et fast beløb, der afhænger af sagens værdi. De nye faste beløb er bygget op som en trappemodel, og retsafgiften vil derfor stige gradvist, jo mere sagen er værd. For sager med en mindre værdi på for eksempel 150.000 kr. vil retsafgiften være 3.000 kr., mens retsafgiften i sager af større økonomisk værdi kan nå op på 160.000 kr.


Den nye lov vil også have stor betydning for de sager, hvor der bliver indgået forlig lige inden hovedforhandlingen. Det skyldes, at der fremover ikke skal betales retsafgift for hovedforhandlingen, hvis sagen bortfalder senest to uger inden hovedforhandlingen, for eksempel fordi parterne har indgået et forlig. Efter de gamle regler skulle sagen være bortfaldet senest 6 uger før hovedforhandlingen, før der ikke skulle betales retsafgift. De ny regler giver derfor en stærkere motivation for virksomheder til at indgå forlig i forbindelse med hovedforhandlingen og dens forberedelse.


Hvis en virksomhed har lagt sag an inden den 1. oktober 2021, hvor de nye regler trådte i kraft, så gælder den nye lov ikke.


IUNO mener

De nye regler betyder, at det for virksomheder med sager af større økonomisk værdi vil være nemmere og billigere at lægge sag an. Det skyldes, at retsafgiften ved sagens anlæg bliver mindre end efter de gamle regler, og at retsafgift for hovedforhandlingen, der er den højeste retsafgift, først skal betales senere under sagen. Derudover har virksomheder længere tid til at indgå forlig, uden samtidig at skulle betale den høje retsafgift for hovedforhandlingen.


IUNO anbefaler, at virksomheder og forsikringsselskaber sætter sig godt ind i de nye regler og får lavet det nødvendige overblik over, hvilken betydning de nye regler har for betaling af retsafgift ved sagens anlæg og senere i forbindelse med hovedforhandlingen. Samtidig skal virksomheder og forsikringsselskaber være opmærksomme på, at sager af en begrænset økonomisk værdi fremover vil være dyrere at lægge an, mens det vil være billigere at lægge sager af stor økonomisk værdi an. Ved tvivl bør virksomheder altid søge juridisk rådgivning.


[Lov nr. 425 om retsafgifter af 16. marts 2021]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Skatteyder var ikke rette indkomstmodtager
Skatteyder var ikke rette indkomstmodtager
13/10/2023
Skatte- og afgiftsret, Retssager og voldgift
Østre Landsrets tilsidesættelse af konkurrencemyndighedernes skønsudøvelse indbringes for Højesteret
Østre Landsrets tilsidesættelse af konkurrencemyndighedernes skønsudøvelse indbringes for Højesteret
02/11/2023
Konkurrenceret, Retssager og voldgift
Procuritas og tidligere managing partner frifundet i Gram Equipment-sagen
Procuritas og tidligere managing partner frifundet i Gram Equipment-sagen
16/11/2023
Selskabsret, M&A, Retssager og voldgift
FLSmidth A/S frifundet for krav på 347 mio. kr.
FLSmidth A/S frifundet for krav på 347 mio. kr.
21/11/2023
Retssager og voldgift, Forsikring og erstatning
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
13/12/2023
Konfliktløsning, Immaterialret, Retssager og voldgift
Når syn og skøn går i tomgang
Når syn og skøn går i tomgang
02/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Retssager og voldgift
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted