Ny landsretsdom: Bekendtgørelsen om unges arbejde gælder ikke i dagligvarebutikker og supermarkeder
Den ene befandt sig bagerst i butikken, cirka 60 meter borte, hvor han var i færd med at rydde op i bakeoff-afdelingen.
Den anden befandt sig på et aflåst kontor, hvor han var i færd med at optælle kassen og afslutte dagen. Afstanden fra kontorets dør til kassen var cirka 5 meter. De tre medarbejdere havde et headset, så de kunne kommunikere med hinanden, men disse var ikke i brug, da røveriet skete.
Bekendtgørelse om unges arbejde, § 13, stk. 2
Arbejdstilsynet var af den opfattelse, at der forelå en overtrædelse af bekendtgørelse om unges arbejde, hvor det fremgår af § 13, stk. 2, at ved arbejde i åbningstiden i ”bagerbutikker, kiosker, grillbarer, videobutikker, netcafér, servicestationer og lignende” må unge ikke beskæftiges mellem kl. 18.00 og kl. 6.00 på hverdage og mellem kl. 14.00 og kl. 6.00 på lørdage, søndage og helligdage, medmindre de unge arbejder sammen med en person over 18 år.
På den baggrund fik virksomheden et straks-påbud om at sikre, at unge ansatte i butikken i det angivne tidsrum var inden for syns- og hørevidde af en voksen kollega.
Dansk Erhverv klagede på vegne af virksomheden til Arbejdsmiljøklagenævnet over straks-påbuddet og gjorde gældende, at der faktisk havde været en voksen kollega til stede i lokalet, da røveriet skete, og yderligere en voksen til stede i et umiddelbart tilstødende lokale, sådan at den unge ikke kunne siges at arbejde ”alene”.
Et flertal i nævnet stadfæstede imidlertid Arbejdstilsynets afgørelse. Anklagemyndigheden rejste derefter tiltale for overtrædelse af arbejdsmiljølovens § 60, stk. 1, samt bekendtgørelsen § 13, stk. 2, og nedlagde påstand om en bøde på 140.000 kroner.
Retspraksis om unges alene-arbejde
Der er en righoldig praksis om unges alene-arbejde uden for normal arbejdstid, men der er ikke retspraksis om netop den situation, der forelå i sagen fra Aarhus.
Tidligere er der faldet bøder for overtrædelse af bestemmelsen, hvor den voksne har været til stede i et tilstødende lokale med to døre eller en trappe ind til butikslokalet. Der er også sket domfældelse, hvor den voksne midlertidigt havde forladt butikken for at udføre et ærinde, eller hvor den voksne holdt pause i en lejlighed oven på butikken. I disse tilfælde, hvor den unge har været alene i selve butikslokalet, er der udmålt bøder efter Rigsadvokatens retningslinjer på mellem 20.000 og 45.000 kroner.
Landsrettens dom
Hverken Retten i Aarhus eller Vestre Landsret kom imidlertid til at tage stilling til, om straffebestemmelsen kunne anvendes på situationen.
I begge instanser blev sagen afgjort på baggrund af en fortolkning af bekendtgørelsens anvendelsesområde. Bekendtgørelsen er et regelsæt, der skal beskytte unge arbejdere i de butikker, der erfaringsmæssigt er i særlig risiko for at blive udsat for røverier, og som tidligere ofte blev bemandet med en ung under 18 år uden for normal arbejdstid – nemlig ”bagerbutikker, kiosker, grillbarer, videobutikker, netcafér, servicestationer og lignende”.
En stor dagligvarebutik (som den i sagen fra Aarhus) eller et supermarked var efter byrettens og landsrettens opfattelse slet ikke omfattet af reglen. Virksomheden blev af denne grund frifundet i begge instanser.
Bech-Bruuns kommentarer (V.L. S–2085–22, 12. afd.)
Det er en almindelig regel i dansk ret, at der skal være en klar og sikker lovhjemmel for at idømme borgerne straf. Derfor er der meget, der taler for, at en bestemmelse om strafansvar, hvis en ung arbejder ”alene”, ikke kan udstrækkes til den situation, der forelå i sagen fra Aarhus, hvor den unge netop ikke arbejdede ”alene” – efter en almindelig sproglig forståelse af dette ord.
Der foreligger ikke oplysninger om, hvorvidt der er overvejelser om at ændre lovgivningen, men indtil det måtte ske, er retsstillingen på dette område fastlagt ved landsrettens dom.
Bech-Bruun repræsenterede virksomheden.