Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Ny dom fra EU-Domstolen afklarer regler om oprindelsesmærkning af fødevarer

Bech Bruun
09/10/2020
Ny dom fra EU-Domstolen afklarer regler om oprindelsesmærkning af fødevarer
Bech Bruun logo
EU-Domstolen har med en ny dom, C-485/18, konkluderet, at EU-reglerne om oprindelsesmærkning af fødevarer ikke er til hinder for supplerende nationale krav om mærkning af oprindelsesland og herkomststed.

Det franske selskab Groupe Lactalis lagde i 2016 sag an mod de franske myndigheder på baggrund af et fransk dekret om oprindelsesangivelse for mælk samt mælk og kød anvendt som ingrediens. Ifølge dekretet, skal mælk, og mælk anvendt som ingrediens i færdigpakkede fødevarer, mærkes med oprindelseslandet. Group Lactalis mente, at reglerne om oprindelsesmærkning af mælk og mælk anvendt som ingrediens er harmoniseret med forordning (EU) 1169/2011 om fødevareinformation til forbrugerne, og at dekretet derfor er i strid med forordningen.


Ifølge forordningen er angivelse af oprindelsesland eller herkomststed obligatorisk, når undladelsen kan vildlede forbrugeren om varens egentlige oprindelsesland eller herkomststed, fx når etiketten antyder en anden oprindelse.  Groupe Lactalis’ påstand var, at denne EU-regel harmoniserer, og dermed gør udtømmende op med kravene for mærkning af mælk og mælk som ingrediens.


Afgørelsen

EU-Domstolen fastslår, at lovgivningen specifikt harmoniserer kravet til oprindelsesmærkning i de tilfælde, hvor der er risiko for vildledning. Domstolen fastslår dog yderligere, at reglerne ikke hindrer, at medlemsstaterne vedtager supplerende obligatoriske krav om oprindelsesmærkning af angivne fødevarer, fx mælk, for andre situationer. Der gælder dog visse betingelser for vedtagelse af supplerende regler.


Det kræves grundlæggende, at medlemsstaternes nationale regler er begrundet i et særligt beskyttelsesmæssigt hensyn, fx beskyttelse af folkesundheden eller beskyttelse af forbrugerne. Desuden er det et krav, at der i) er en dokumenteret forbindelse mellem visse af fødevarens kvaliteter og dens oprindelse eller herkomst, og ii) at de fleste forbrugere tillægger oplysningen om oprindelse eller herkomst stor værdi.


I afgørelsen bidrager Domstolen til medlemsstaternes fortolkning, når det skal vurderes, om de nævnte betingelser for supplerende regler er opfyldt. I dommen fastslås det, at kravene om i) en dokumenteret forbindelse, og ii) forbrugernes opfattelse er opstillet efterfølgende hinanden, og kravene er derfor accessoriske. Det betyder, at der først og under alle omstændigheder skal foreligge en dokumenteret forbindelse mellem visse af de pågældende fødevarers kvaliteter i et givent tilfælde og deres oprindelse eller herkomst, og derefter og kun, når en sådan forbindelse er fastslået, skal det være dokumenteret, at de fleste forbrugere tillægger en sådan oplysning stor værdi.


Bech-Bruuns kommentarer  

I lyset af, at en række EU-medlemsstater har implementeret nationale krav til oprindelsesmærkning af fødevarer, har denne dom været længe ventet for netop at afklare, om landene kan opretholde lokale krav i lyset af EU-mærkningsreglerne om oprindelse.


Det er værd at bemærke, at dommen markerer begrænsningerne for nationale regler og bidrager til en særlig anvendelse af de kriterier, der skal medvirke til fortsat harmonisering på området.


Læs EU-Domstolens pressemeddelelse her (engelsk).


Læs EU-Domstolens afgørelse her (dansk).

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Forslag til "Digital Services Act Package" fremsat
Forslag til "Digital Services Act Package" fremsat
21/01/2021
Konkurrenceret, EU-ret, E-handel og markedsføring
3 råd til at undgå juridiske faldgruber inden for influencer marketing
3 råd til at undgå juridiske faldgruber inden for influencer marketing
19/01/2021
E-handel og markedsføring
Lala Berlin taber sag om markedsføring og import af tørklæder
Lala Berlin taber sag om markedsføring og import af tørklæder
05/01/2021
Immaterielret, E-handel og markedsføring
Ophængning af reklamedug på stillads kræver vejmyndighedens tilladelse
Ophængning af reklamedug på stillads kræver vejmyndighedens tilladelse
09/12/2020
E-handel og markedsføring, Fast ejendom og entreprise
Er din firmahjemmeside lovlig?
Er din firmahjemmeside lovlig?
03/12/2020
Øvrige, E-handel og markedsføring
Skattestyrelsen kontrollerer på ny visse overførsler fra MobilePay
Skattestyrelsen kontrollerer på ny visse overførsler fra MobilePay
02/12/2020
Skatte- og afgiftsret, E-handel og markedsføring, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted