Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nu skal der lægges fibernet – men må man det uden en forudgående tilladelse?

Nu skal der lægges fibernet – men må man det uden en forudgående tilladelse?
Bech Bruun logo
Hvornår må du som graveaktør grave uden en forudgående tilladelse? Hvad er en efteranmeldelsesanordning? Vi giver dig her en guide til, hvor og hvornår du må gå i jorden.

Mere end en million husstande skal tilsluttes fibernet de kommende år. Det er en opgave, der udføres af graveaktører, som vil skulle grave i offentlige veje og private fællesvej. En proces, der som udgangspunkt kræver en forudgående gravetilladelse, men der er en undtagelse:  Efteranmeldelsesordningen, som gør det både hurtigere og lettere for både graveaktører og borgere.


Reglerne om gravetilladelser er reguleret i henholdsvis vejlovens § 73-79 og privatvejlovens § 67 -69 (for private fællesveje omfattet af byreglerne). Efteranmeldelsesordningen er regulereret i bekendtgørelse nr. 902 af 18. juni 2018 (gravebekendtgørelsen).


Hvad er en gravetilladelse?

En gravetilladelse er en tilladelse, der udstedes af vejmyndigheden. Udgangspunktet er, der skal være indhentet en gravetilladelse, inden der graves i offentlige vejarealer, men i ganske få tilfælde kan man grave uden en forudgående gravetilladelse. Det er, hvis der er tale om uopsættelige reparationsarbejder, eller hvis der er tale om arbejder omfattet af efteranmeldelsesordningen.


Vejmyndigheden kan indføre efteranmeldelsesordningen efter gravebekendtgørelsens § 6. Det kræver en formel beslutning. Ordningen skal fremgå af vejmyndighedens hjemmeside, hvor det også vil fremgå, hvilke veje der er omfattet af ordningen. Hvis et gravearbejde er omfattet af efteranmeldelsesordningen, kan graveaktøren grave uden forudgående tilladelse.


Et gravearbejde kan være omfattet af en efteranmeldelsesordningen, hvis:


  • det pågældende vejstykke er omfattet efteranmeldelsesordningen
  • der er tale om mindre (det vil sige max 10 meter lang, to meter bred og en meter dyb med et randareal på en meter for hver ende og en meter for den ene side) og korterevarende gravearbejder (max 48 timer),
  • der er indhentet ledningsoplysninger i Ledningsejerregistret på offentlige veje, offentlige stier, private fællesveje og private fællesstier i byer og bymæssige områder,
  • vejen hele tiden kan passeres i én kørselsretning, og
  • den højst tilladte hastighed er 50 kilometer i timen.

Arbejderne skal altid efteranmeldes til kommunen snarest muligt efter færdiggørelse og senest en arbejdsdag efter arbejdets begyndelse. Husk, at graveaktøren har ansvaret for etabelering af arealet, og graveaktøren derfor bærer ansvaret for skader i denne forbindelse.


Gravearbejder med jordfortrængning, underboring og indvendig foring kan ikke efteranmeldes. Det samme gælder for private fællesveje omfattet af landreglerne.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted