Nu bliver det et krav at registrere sine overvågningskameraer
En ændring af TV-overvågningsloven i juni 2020 forpligtede offentlige myndigheder og virksomheder til at registrere deres overvågningskameraer i Politiets Kameraregister, hvis kameraerne overvåger gade, vej, plads eller lignende områder, som benyttes til almindelig færdsel. Den obligatoriske registreringspligt træder i kraft den 15. marts 2021 i medfør af en bekendtgørelse, der er i offentlig høring indtil den 2. marts 2021.
Registreringen af kameraer foregår på www.politi.dk, hvor man ved brug af NemID registrerer, hvor der er opsat kameraer.
Bødestraffen for at overtræde den obligatoriske registreringspligt er 2.000 kroner i førstegangstilfælde.
Frister
TV-overvågningskameraer, som er opsat inden den 15. marts 2021, skal være registreret senest den 29. marts 2021, mens TV-overvågningskameraer opsat efter den 15. marts 2021 skal være registreret senest 14 dage efter opsætning.
Hvem og hvilke kameraer er omfattet?
Registreringskravet gælder for virksomheder, offentlige myndigheder og private aktører, herunder foreninger som f.eks. boligforeninger eller trossamfund, som i henhold til TV-overvågningsloven eller efter særlig tilladelse fra politiet foretager TV-overvågning af en gade, vej, plads eller lignende områder, der benyttes til almindelig færdsel af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse eller af sikkerhedsmæssige årsager.
Derudover opfordrer politiet private borgere til frivilligt at registrere deres overvågningskameraer.
Virksomheden, myndigheden eller den private borger skal kun registrere kameraer, som de selv har etableret og/eller kameraer, som de har brugsret til eller administrerer.
Udlevering af optagelser til politiet
Politiet får ikke direkte adgang til TV-overvågningen, når kameraet bliver registreret. Politiet får kun adgang til de oplysninger om adresse, placering, kontaktpersoner m.v., som er opgivet i forbindelse med registreringen. Politiet skal henvende sig til kontaktpersonerne for at få udleveret overvågningsmaterialet, men i et sådant tilfælde skal kameraejeren som udgangspunkt efterkomme udleveringsanmodningen.
Det står i TV-overvågningsloven, at organisationer lovligt må videregive videooptagelser til politiet i kriminalitetsopklarende øjemed. Ifølge Datatilsynets vejledning om udveksling af personoplysninger med politiet kan den dataansvarlige (kameraejeren) også lovligt udlevere videooptagelser til politiet, medmindre der er konkrete holderpunkter for at antage, at politiet ikke skal anvende oplysningerne som led i konkret efterforskning eller en anden politimæssig opgave.
Dataansvarlige behøver derfor ikke bede politiet om supplerende oplysninger for deres henvendelse. Den dataansvarlige kan nemlig gå ud fra, at politiet – som offentlig myndighed – kun vil efterspørge oplysninger om personer i sager, hvor det er berettiget. Den dataansvarlige har heller ikke pligt til at bede politiet om at fremvise en retskendelse.
Læs politiets pressemeddelelse.