Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Nu bliver det et krav at registrere sine overvågnings­kameraer

Kromann Reumert
04/03/2021
Nu bliver det et krav at registrere sine overvågnings­kameraer
Kromann Reumert logo
Politiet har besluttet, at Politiets Kameraregister skal styrkes, fordi det er et effektivt redskab i politiets efterforskningsarbejde. Fra den 15. marts 2021 bliver det derfor obligatorisk for både virksomheder og offentlige myndigheder at registrere de kameraer, der overvåger gade, vej, plads eller lignende områder, der benyttes til almindelig færdsel.

En ændring af TV-overvågningsloven i juni 2020 forpligtede offentlige myndigheder og virksomheder til at registrere deres overvågningskameraer i Politiets Kameraregister, hvis kameraerne overvåger gade, vej, plads eller lignende områder, som benyttes til almindelig færdsel. Den obligatoriske registreringspligt træder i kraft den 15. marts 2021 i medfør af en bekendtgørelse, der er i offentlig høring indtil den 2. marts 2021.


Registreringen af kameraer foregår på www.politi.dk, hvor man ved brug af NemID registrerer, hvor der er opsat kameraer.


Bødestraffen for at overtræde den obligatoriske registreringspligt er 2.000 kroner i førstegangstilfælde.


Frister

TV-overvågningskameraer, som er opsat inden den 15. marts 2021, skal være registreret senest den 29. marts 2021, mens TV-overvågningskameraer opsat efter den 15. marts 2021 skal være registreret senest 14 dage efter opsætning.


Hvem og hvilke kameraer er omfattet?

Registreringskravet gælder for virksomheder, offentlige myndigheder og private aktører, herunder foreninger som f.eks. boligforeninger eller trossamfund, som i henhold til TV-overvågningsloven eller efter særlig tilladelse fra politiet foretager TV-overvågning af en gade, vej, plads eller lignende områder, der benyttes til almindelig færdsel af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse eller af sikkerhedsmæssige årsager.


Derudover opfordrer politiet private borgere til frivilligt at registrere deres overvågningskameraer.


Virksomheden, myndigheden eller den private borger skal kun registrere kameraer, som de selv har etableret og/eller kameraer, som de har brugsret til eller administrerer.


Udlevering af optagelser til politiet

Politiet får ikke direkte adgang til TV-overvågningen, når kameraet bliver registreret. Politiet får kun adgang til de oplysninger om adresse, placering, kontaktpersoner m.v., som er opgivet i forbindelse med registreringen. Politiet skal henvende sig til kontaktpersonerne for at få udleveret overvågningsmaterialet, men i et sådant tilfælde skal kameraejeren som udgangspunkt efterkomme udleveringsanmodningen.


Det står i TV-overvågningsloven, at organisationer lovligt må videregive videooptagelser til politiet i kriminalitetsopklarende øjemed. Ifølge Datatilsynets vejledning om udveksling af personoplysninger med politiet kan den dataansvarlige (kameraejeren) også lovligt udlevere videooptagelser til politiet, medmindre der er konkrete holderpunkter for at antage, at politiet ikke skal anvende oplysningerne som led i konkret efterforskning eller en anden politimæssig opgave.


Dataansvarlige behøver derfor ikke bede politiet om supplerende oplysninger for deres henvendelse. Den dataansvarlige kan nemlig gå ud fra, at politiet – som offentlig myndighed – kun vil efterspørge oplysninger om personer i sager, hvor det er berettiget. Den dataansvarlige har heller ikke pligt til at bede politiet om at fremvise en retskendelse.  


Læs politiets pressemeddelelse.


Registrér dine overvågningskameraer.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Fransk domstol anvender Schrems II præmisser på vaccinationsplatform: Brugen af AWS var ikke i strid med GDPR
Fransk domstol anvender Schrems II præmisser på vaccinationsplatform: Brugen af AWS var ikke i strid med GDPR
07/04/2021
Persondata
Derfor var tredjelands­overførsel i overens­stemmelse med Schrems II
Derfor var tredjelands­overførsel i overens­stemmelse med Schrems II
31/03/2021
Persondata
Datatilsynet i Bayern griber ind mod brugen af Mailchimp
Datatilsynet i Bayern griber ind mod brugen af Mailchimp
30/03/2021
Persondata, E-handel og markedsføring
Databeskyttelses­rådets seneste vejledninger og udtalelser
Databeskyttelses­rådets seneste vejledninger og udtalelser
30/03/2021
Persondata
Videoovervågning på arbejdspladsen
Videoovervågning på arbejdspladsen
17/03/2021
Ansættelses- og arbejdsret, Persondata
Medlems­staterne er blevet enige om udkastet til e-data­beskyttelses­forordningen
Medlems­staterne er blevet enige om udkastet til e-data­beskyttelses­forordningen
04/03/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted