Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Medlemsstat opgiver dobbeltbeskatning efter juridisk pres

Sønderby Legal
11/09/2023
Medlemsstat opgiver dobbeltbeskatning efter juridisk pres
Sønderby Legal logo
Af Hans Sønderby Christensen, advokat og Partner i Sønderby Legal, og Rikke Bach Nielsen, advokatfuldmægtig og juniorpartner i Sønderby Legal

Efter pres fra Sønderby Legal er det med virkning fra indeværende regnskabsår lykkedes at få en medlemsstat til at opgive kompleks dobbeltbeskatningsordning.


Når medlemsstaterne udformer deres nationale selskabsskatteregler skal de, som bekendt, gøre det under respekt for EU’s regler om det indre marked. Det påpegede EU-Domstolen allerede i midten af 80’erne. Fra tid til anden finder medlemsstater det alligevel fristende at udfordre EU-reglerne.


Et eksempel herpå fandt sted i 2019, hvor en medlemsstat besluttede at begrænse fradragsretten på royaltybetalinger mellem datterselskaber beliggende i medlemsstaten og moderselskaber beliggende i andre medlemsstater. Formålet med ordningen var at opnå flere penge i medlemsstatens kasse ved at begrænse datterselskabets fradragsret for den royalty, som selskabet skulle betale for brug af moderselskabets brand.


I den konkrete sag var moderselskabet beliggende i Danmark. Ordningen betød, at moderselskabet var skattepligtig i Danmark af de royaltybetalinger, som selskabet modtog fra sit datterselskab i den anden medlemsstat. Eftersom datterselskabet kun fik begrænset fradrag for sin betaling til moderselskabet, forelå der en beskatning af de samme penge både i Danmark og i den anden medlemsstat. Det vil sige dobbeltbeskatning.  Fordelen for medlemsstaten var, at den kunne opkræve fuld beskatning af datterselskabets indtægt, uden at selskabet kunne få fuld fradrag for sin udgift til det danske moderselskab. Koncernen sad dermed fast i en skattemæssig ”skruestik”. Ifølge dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og den pågældende medlemsstat, er det nemlig Danmark, der har beskatningsretten til royaltybetalinger, når betalingen sker til et dansk moderselskab.


Begrundelsen for at begrænse fradragsretten var at forhindre multinationale selskaber i at placere overskud fra medlemsstaten i lande, som har lavere beskatning end medlemsstaten selv. Denne begrundelse var uden indhold i den konkrete sag, fordi den danske selskabsskat er højere end medlemsstatens egen selskabsskat. Enhver tanke om omgåelse og ”skattely” var derfor helt modstridende.


Indtil dobbeltbeskatningen blev bragt til ophør, var den eneste mulighed for koncernen at opnå en såkaldt Advance Pricing Agreement (APA). En APA er en forhåndsaftale mellem skatteyderen og medlemsstatens skattemyndigheder, som fastlægger vilkårene for prisfastsættelsen af en eller flere bestemte fremtidige transaktioner mellem koncernens selskaber. Den tjener til at undgå uhensigtsmæssig skattemæssig behandling. Processen med at opnå en APA kan imidlertid være både langvarig og dyr.

 

Via EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet lagde Sønderby Legal pres på medlemsstatens dobbeltbeskatningsordning, som medlemsstaten efterfølgende har valgt at afskaffe med virkning fra indeværende regnskabsår.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Sønderby Legal logo

Sønderby Legal blev etableret 1. oktober 2016. Selvom vi er et ungt firma, har vore advokater tilsammen mere end 75 års erfaring.


Førende danske og udenlandske virksomheder og organisationer bruger Sønderby Legal til at skaffe sig den retsstilling, de har krav på. Vi fører sager både i Danmark og i udlandet, og trækker blandt andet på vores næsten 75 års erfaring med internationalt, juridisk arbejde. Vores medarbejdere gør brug af vores store netværk blandt førende advokater i Europa og resten af verden, som er med til at sikre en hurtig og pålidelig løsning af de opgaver, vi bliver betroet.

Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Udvidelse af FDI-forordningen på vej
Udvidelse af FDI-forordningen på vej
19/02/2024
Udbud, EU-ret, Compliance
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
20/02/2024
Compliance, EU-ret, Persondata
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
20/02/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Hvordan skal man beskattes som influencer?
Hvordan skal man beskattes som influencer?
20/02/2024
Skatte- og afgiftsret, E-handel og markedsføring
Er du opdateret på den seneste praksis fra Højesteret om forskerskatteordningen?
Er du opdateret på den seneste praksis fra Højesteret om forskerskatteordningen?
22/02/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Skal du beskattes af ”donationer”, som du modtager på Twitch?
Skal du beskattes af ”donationer”, som du modtager på Twitch?
22/02/2024
Skatte- og afgiftsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted