Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Markedsføring på sociale medier - bøde for krav om "tagging" i SoMe-konkurrencer

Kromann Reumert
14/06/2022
Markedsføring på sociale medier - bøde for krav om "tagging" i SoMe-konkurrencer
Kromann Reumert logo
En hyppigt anvendt metode blandt erhvervsdrivende til at udbrede kendskabet til deres brand er at afholde konkurrencer på sociale medier, og ofte stilles der krav om "tagging" af andre brugere i kommentarfeltet. Retten i Kolding har nu fastslået, at denne praksis er i strid med markedsføringslovens § 10, stk. 1 - også kendt som spamforbuddet. I det konkrete tilfælde fik virksomheden en bøde på 10.000 kr.

Spamforbuddet dækker mere end klassisk e-mailmarkedsføring

De fleste er bevidste om, at direkte markedsføring via eksempelvis e-mail eller sms kun kan ske med et gyldigt indhentet samtykke. Mange overser dog, at spamforbuddet rækker ud over den gængse forståelse af elektronisk post og også omfatter flere andre elektroniske kommunikationsmidler, såsom funktioner, som typisk anvendes på SoMe.


Når man for eksempel tagger en anden SoMe-bruger i et opslag eller i kommentarfeltet på eksempelvis Facebook eller Instagram, vil brugeren automatisk modtage en notifikation om aktiviteten, som vil henvise til den pågældende konkurrence. Denne notifikation vil "ligge og vente" hos den "taggede" bruger på dennes SoMe-profil - akkurat ligesom en e-mail gør i ens indbakke.


Tagging er omfattet af spamforbuddet

En cafe der havde afholdt i alt 12 konkurrencer på Facebook, stillede netop et krav om tagging af andre brugere for at kunne deltage, hvilket medførte, at der blev udsendt 3.067 notifikationer til den taggede personkreds.


En byretsafgørelse på baggrund af en politianmeldelse fra Forbrugerombudsmanden fastslår nu endegyldigt, at tagging altså er elektronisk post, som uden indhentelse af et forudgående, gyldigt samtykke er i strid med spamforbuddet. Dette uagtet at opfordringen om tagging udsendes til en ukendt modtagerkreds. Den omtalte cafe er på denne baggrund idømt en bøde på 10.000 kr.


Forbrugerombudsmandens pressemeddelelse om den nye afgørelse kan læses her. 


Læs desuden mere om den forudgående politianmeldelse og spamforbuddet i vores artikel om "tagging" på sociale medier i vores IP-magasin her (på side 14).


Må du opfordre til at tagge andre brugere på SoMe?

Ønsker din virksomhed at have en konkurrence på SoMe, hvor budskabet kan spredes ved at tagge andre brugere, er det i hvert fald ikke lovligt at kræve det i forbindelse med deltagelsen. Derimod er det lovligt at opfordre til tagging, så længe det er brugerens frie valg at gøre det, og brugeren heller ikke kan få den opfattelse, at tagging vil øge chancen for at vinde. En anden mulighed kan være at lade brugeren skrive i kommentarfeltet, hvem de eksempelvis vil dele præmien med, idet det kan gøres på flere forskellige måder og uden tagging. Tilsvarende må man gerne opfordre til at like og dele konkurrenceopslaget, da dette vil kræve en konkret handling af SoMe-brugeren.


Forbrugerombudsmandens spamvejledning kan læses her.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Specialanklager til Københavns Politi – Enheden for Specielle sager, advokatur Økonomisk kriminalitet
Uddannelsesjurist søges til Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Jurist (med mulighed for deltid)
Er du jurist, og vil du være med til at udvikle rammerne for PtX?
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted