Markedsdialog – en overset katalysator til fremme af bæredygtige indkøb
Markedsdialogen er især afgørende i bæredygtige udbud, da ordregiver ofte vil bevæge sig ud på ukendt land i større eller mindre omfang. Markedets input til kommercielle løsninger er derfor afgørende for et succesfuldt udbud.
Markedet skriger på at blive hørt
I en undersøgelse foretaget af Dansk Industri i 2019 kom det frem, at 6 ud af 10 af de adspurgte virksomheder oplevede, at deres offentlige kunder anvendte markedsdialogen i utilstrækkelig grad. Frustrationen bunder formentlig i, at flere end 70 % af de adspurgte virksomheder i samme undersøgelse svarede, at de havde et strategisk fokus på bæredygtighed.
Den manglende anvendelse af markedsdialogen øger risikoen for tab af de innovative idéer og løsninger, som virksomhederne besidder og kan spille ind med i forhold til omstillingen mod mere bæredygtige indkøb.
En forbedret brug af markedsdialog vil desuden bidrage til at nå flere af FN’s Verdensmål, herunder blandt andet målene om sikring af anstændige jobs og økonomisk vækst (Mål 8), bæredygtige byer og lokalsamfund (Mål 11), og ansvarligt forbrug og produktion (Mål 12).
Markedsdialog er win-win
Brug af markedsdialog i udbud har klare fordele relateret til fremme af bæredygtige indkøb – både direkte og indirekte.
Den direkte virkning af markedsdialogen ligger i den vidensdeling mellem offentlige ordregivere og de private virksomheder, som markedsdialogen faciliterer. På den måde kan offentlige ordregivere få feedback på deres ønsker og mål for at optimere effektiviteten af de specifikke krav til bæredygtighed, som ordregiver har tænkt sig at implementere i et udbud. Det kan eksempelvis være særlige miljø- eller sociale hensyn. Omvendt får de private virksomheder indblik i og en bedre forståelse for de langsigtede planer, der bliver drøftet og vedtaget inden for den offentlige sfære. Markedsdialogen forhøjer altså vidensniveauet og forståelsen på begge sider af udbudsprocessen.
Den mere indirekte virkning af markedsdialogen manifesterer sig i et bedre forhold – og dermed samarbejde – mellem parterne i udbudsprocessen. Ved at mødes og drøfte forskellige muligheder inden for omstilling til mere bæredygtige indkøb uden ”presset” af en verserende udbudsproces, skabes der tættere relationer mellem det offentlige og det private, hvilket kan bidrage til færre konflikter i kontraktudførelsesfasen, når udbudsprocessen er overstået.
Bird & Bird arbejder for bæredygtige indkøb
Hos Bird & Bird har vi et stort fokus på omstillingen til mere bæredygtige indkøb, og vi har allerede stor erfaring inden for området. I den næste tid vil vi sætte fokus på forskellige udbudsretlige værktøjer, som offentlige ordregivere med fordel kan have sig for øje, når bæredygtighed skal spilles ind som et centralt forhold i en udbudsproces.
Vi vil blandt andet gå i dybden med fordelene ved markedsdialogen, muligheden for at indarbejde bæredygtighed i både prækvalifikations- og tilbudsfasen, samt komme ind på, hvordan bæredygtighed kan reguleres effektivt i kontraktudførelsesfasen, herunder med brug af CSR-klausuler.