Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Lovforslaget om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår er nu vedtaget

Kromann Reumert
19/05/2023
Lovforslaget om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår er nu vedtaget
Kromann Reumert logo
Folketinget har i dag, den 11. maj 2023, vedtaget lovforslaget om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår ("den nye ansættelsesbevislov"). Loven træder i kraft den 1. juli 2023. Lovforslaget blev fremsat den 29. marts 2023 og har nu været igennem lovgivningsprocessen og er endeligt vedtaget.

Hvad er nyt siden lovforslagets fremsættelse?

Lovforslaget vedtages i stort set uændret form, da lovforslaget primært har været gjort til genstand for sproglige præciseringer i udvalgsbehandlingen og dermed ikke materielle ændringer. Siden lovens fremsættelse har beskæftigelsesministeren derudover svaret på spørgsmål fra partiernes ordførere, som har tilvejebragt yderligere afklaring i forhold til lovens kommende anvendelse og rækkevidde.


Hvad skal jeg være opmærksom på som arbejdsgiver?

Som en konsekvens af den nu vedtagne ansættelsesbevislov bør alle arbejdsgivere sikre sig, at ansættelseskontrakter til medarbejdere ansat den 1. juli 2023 eller senere overholder lovens nye krav til arbejdsgivers oplysningspligt. Se overblik nedenfor. Det er samtidig en vigtig anledning til at sikre, at standardkontrakten informerer om alle væsentlige vilkår for ansættelsesforholdet (ud over lovens mindstekrav), da dette krav opretholdes.


Medarbejdere ansat inden 1. juli 2023 kan dog anmode om at modtage oplysning om lovens nye minimumsoplysninger, hvilket skal imødekommes af arbejdsgiver inden for en frist på 8 uger. Det er som udgangspunkt ikke nødvendigt, at arbejdsgiver ændrer i eksisterende kontrakter. Arbejdsgivere bør dog forholde sig til om gældende kontrakter og medarbejderens rettigheder er forenelige med lovens mindstekrav vedrørende ansættelsesvilkår (se skema nedenfor). 


Derudover bør arbejdsgivere genbesøge deres proces for kontrakthåndtering/udstedelse af tillæg ved ændringer mv., da fristerne for, hvornår disse skal udleveres, er ændret. 


Arbejdsgivers nye oplysningsforpligtelser 


Udstationerede medarbejdere

For udstationerede medarbejdere medfører den nye ansættelsesbevislov også en udvidet oplysningspligt for arbejdsgivere, hvor visse supplerende oplysninger skal gives medarbejderen inden afrejsen. Dette omfatter bl.a. oplysninger om det land eller de lande, hvor arbejdet skal udføres, varigheden af det forventede arbejde, den valuta, som lønnen skal udbetales, hvorvidt omkostninger forbundet med medarbejderens tilbagevenden godtgøres af arbejdsgiveren, og om der er taget skridt til at få udstedt evt. nødvendige attester i forbindelse med udstationeringen. 


Mindstekrav vedrørende ansættelsesvilkår


Vores rådgivning

Vores team af specialister i arbejds- og ansættelsesret rådgiver om de praktiske indvirkninger af den nye ansættelsesbevislov; herunder hvad der konkret er behov for at ændre i gældende standard ansættelseskontrakter. Hvis du ønsker en gennemgang af din virksomheds standard ansættelseskontrakt med henblik på analyse af påkrævede ændringer, eller hvis du blot ønsker sparring på konkrete kontraktformuleringer, er du altid velkommen til at kontakte os. Lovgivningen indfører væsentlige nye ændringer og er samtidig en oplagt anledning til at få ryddet op og forbedret virksomhedens HR dokumenter.


Se tidligere udgivet nyhed vedr. ansættelsesbeviser her.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted