Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Kritik af tolke: Ny standard på vej

Horten
18/04/2018
Kritik af tolke: Ny standard på vej


Rigsrevisionens nylige kritik af fremmedsprogstolke puster liv i ønsket om at indføre en fælles standard, som skal sikre en højere kvalitet af tolkeydelser.


Tolke anvendes i utrolig mange sammenhænge, og deres evner inden for sprogforståelse, formidling og øje for detaljer kan være afgørende. Tolk er dog ikke en beskyttet titel, og det kan derfor være yderst vanskeligt at måle en tolks evner – særligt inden arbejdet påbegyndes.


Tolke i udbud


Problematikken omkring den manglende standard for kvalitet af tolkeydelser bliver særlig tydelig i forbindelse med udbud af tolkeydelser, da konkurrencen på ydelsens pris efterlader et kvalitetsmæssigt tomrum, som ikke understøttes af mindstekrav eller uddannelsesmæssige holdepunkter for tolkene. Det problem er vi meget opmærksomme på hos Horten, og derfor er vi løbende i dialog med tolkebranchen omkring, hvordan vi bedst sikrer kvaliteten af tolkeydelser i forbindelse med kontrakter og udbud.


Brancheforening står bag ny standard


Tolkebureauernes Brancheforening vil forsøge at gøre op med ovenstående problemer ved at indføre en ny tolkestandard, som skal være med til at hæve kvaliteten af tolkning for det offentlige i Danmark.

Gennem mange år har branchen påpeget det uhensigtsmæssige i at indkøbe tolkning via udbud, da der ikke findes en objektiv standard til at vurdere kvaliteten af en tolk. Ambitionen er at skabe et kvalitetsparameter, der kan nuancere ordregivers indkøbsbeslutning i højere grad end i dag, hvor det afgørende kriterie nærmest uden undtagelse bliver den (laveste) tilbudte pris.


Standardens indhold


Tolkebureauernes Brancheforening forudser, at følgende elementer bl.a. skal indgå i kvalitetsvurderingen af enhver tolk:

  • Mestring af tolketekniske værktøjer

  • Forståelse af tolkeetiske forhold

  • Almen sproglig forståelse på dansk og øvrige tolkesprog

  • Specifik forståelse for fagområdet på dansk og øvrige tolkesprog

  • Gennemført praktisk test i tolkning ved en simuleret tolkesituation mellem dansk og øvrige tolkesprog


Vi følger standardens udvikling tæt, og håber på at den kan bidrage til at sikre en mere gennemsigtig udbudsproces, hvor priskonkurrencen ikke går på kompromis med den kvalitet, som ordregiver modtager.

Tolkebureauernes Brancheforening inviterer enhver, der i sit arbejde benytter tolke, til at deltage i udarbejdelsen af standarden. Henvendelse kan rettes til formanden for Tolkebureauernes Brancheforening, Jesper Harder på jesper@tolkegruppen.dk / tlf. 31 41 42 47.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på i ovenstående video.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted