Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Initiativ til dårlig sikkerhed blev dyrt for virksomhed

Initiativ til dårlig sikkerhed blev dyrt for virksomhed
IUNO logo
Hvem har ansvaret for sikkerheden, når flere virksomheder arbejder på samme projekt? Hvis der ikke er nogen aftale, kan det blive den virksomhed, som har taget initiativ til at sørge for sikkerheden. Det var konklusionen i en ny sag fra landsretten, hvor en medarbejder blev smurt ind i beton og kom til skade.

En rengøringsassistent mødte ind på den virksomhed, som hun i 15 år havde gjort rent i. Hun brugte den indgang, som hun var vant til at bruge. Men hun havde ikke set, at der hang et skilt på døren, hvor der stod, at indgangen var lukket. Da hun kom indenfor gled benene under hende. Hun kom til skade og blev smurt helt ind i beton.


Medarbejderen var ansat i en byggevirksomhed, som var i gang med et renoveringsprojekt i den virksomhed, som hun gjorde rent i. Hun vidste godt, at der var et projekt i gang. Men der var ingen, der havde fortalt hende, at hun i en periode skulle bruge en anden indgang, og hun havde ikke selv set skiltet.


Ingen aftaler, men initiativ var nok

Der var ikke lavet nogen aftale om hvilken virksomhed, der havde ansvaret for sikkerheden i forbindelse med projektet. Men det var virksomheden, som hun gjorde rent i, og hvor projektet foregik, der havde taget initiativ til at sørge for sikkerheden ved indgangen. Det var nemlig den, som havde printet og sat skiltet op.


Virksomheden havde derfor involveret sig i sikkerheden på en sådan måde, at den var blevet ansvarlig for, om sikkerheden ved indgangen nu også var god nok. Det var den ikke, fordi indgangen blandt andet ikke var låst af og stadig kunne bruges med adgangskort. Det var heller ikke medarbejderens egen skyld, at hun kom til skade. Hun så ikke skiltet, og vidste ikke, at hun ikke måtte bruge indgangen. Hun havde derfor krav på erstatning fra virksomheden.


IUNO mener

Sagen viser, hvor vigtigt det er at have klare aftaler mellem de virksomheder, som arbejder på samme projekt. Hvis virksomheder ikke aftaler, hvem der har ansvaret for sikkerheden, kan det blive afgørende, hvad de hver især gør under projektet.


IUNO anbefaler, at virksomheder og deres forsikringsselskaber er opmærksomme på de forskellige forpligtelser, der er, når flere virksomheder arbejder på samme byggeplads. Det gælder både for den virksomhed, som er bygherre, men også for de andre virksomheder, der arbejder på byggepladsen. Selvom der i sagen kun var en ansvarlig virksomhed, kan det også ske, at flere virksomheder bliver ansvarlige for medarbejderes ulykker. Det har vi et eksempel på her, hvor en virksomhed ikke havde ført tilstrækkeligt tilsyn med en anden virksomheds arbejde, der ikke var lavet godt nok.


[Østre Landsrets dom af 20 maj 2022 i sag BS-16099/2021-OLR]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Er erstatningsreglerne nu fortabte?
Er erstatningsreglerne nu fortabte?
28/06/2024
Forsikring og erstatning, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted