Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Illoyalt Facebook-opslag berettigede til bortvisning

IUNO
27/09/2016
Illoyalt Facebook-opslag berettigede til bortvisning


En sygemeldt klinikassistent blev berettiget bortvist, da hun udtalte sig illoyalt om sin arbejdsgiver på Facebook. Ifølge Landsretten reagerede arbejdsgiveren for sent, men klinikassistentens manglende dokumentation for lovligt sygefravær gjorde alligevel bortvisningen berettiget.

En tandlægeklinikassistent havde orlov på grund af sit barns alvorlige sygdom. Orloven varede indtil 30. april 2013, og undervejs holdt klinikassistenten og tandlægen et møde, hvor de talte om en forlængelse af orloven. Mødet endte dog i en højlydt diskussion, og tandlægen gav klinikassistenten en advarsel for uacceptabel adfærd.

Da klinikassistenten vendte tilbage fra orlov den 30. april 2013, bad hun om at få forlænget sin orlov, hvilket tandlægen afslog. Klinikassistenten sygemeldte sig herefter med øjeblikkelig virkning på ubestemt tid. Tandlægen bad derfor om at få fremsendt en speciallægeerklæring.


Illoyalt opslag på Facebook


To uger senere – den 13. maj 2013 – opdagede tandlægen, at klinikassistenten havde lavet et opslag på Facebook, hvor hun skrev nedsættende om en person, som utvivlsomt måtte være tandlægen.

Tandlægen valgte 16 dage senere at bortvise klinikassistenten for illoyal adfærd. I samme forbindelse oplyste tandlægen, at han ikke længere ville betale for speciallægeerklæringen, men at han fortsat afventede den fra klinikassistenten. Tandlægen modtog dog aldrig en speciallægeerklæring eller anden dokumentation for lovligt sygefravær.

Den 6. august 2013 ophævede tandlægen ansættelsesforholdet med virkning fra 1. maj 2013, hvor klinikassistenten sygemeldte sig på ubestemt tid.

Facebook-opslag var misligholdelse af ansættelsesforholdet
Landsretten fastslog, at bortvisningen var berettiget, fordi klinikassistenten ikke indsendte dokumentation for lovligt sygefravær.

Landretten fremhævede, at flere personer, som læste Facebook-opslaget, kunne identificere tandlægen, her i blandt flere patienter i tandlægeklinikken. Ifølge Landsretten var opslaget illoyalt og en misligholdelse af ansættelsesforholdet, fordi tandlægen blev kritiseret i opslaget, som var egnet til at skade klinikken. Dette sammenholdt med den forudgående advarsel berettigede umiddelbart til en bortvisning, hvis tandlægen havde reageret i tide.

Landsretten fastslog dog, at tandlægen havde forholdt sig passiv ved først at bortvise medarbejderen efter 16 dage.

Imidlertid betød klinikassistentens manglende dokumentation for lovligt sygefravær, at bortvisningen var berettiget med virkning fra tidspunktet for sygemeldingen.


IUNO mener


Dommen slår fast, at det kan være en misligholdelse af ansættelsesforholdet, hvis en medarbejder
udtaler sig nedladende om sin arbejdsgiver på Facebook. Dette gælder, selvom arbejdsgiveren ikke bliver nævnt ved navn. Opslaget kan sammen med en forudgående advarsel begrunde en bortvisning af medarbejderen.

I den forbindelse fastslår dommen også, at en advarsel for uacceptabel adfærd ikke alene dækker adfærd på arbejdspladsen, men også adfærd på sociale medier.

Dommen er dermed endnu et eksempel på, at de sociale medier ikke længere kan forbeholdes privatsfæren. For at undgå lignende sager om illoyal adfærd på sociale medier anbefaler IUNO, at virksomhederne sørger for at have en klar politik for medarbejders brug af sociale medier, og at politikken suppleres med interne workshops om brugen af sociale medier.

Dommen fastslår endvidere den gældende praksis om, at en arbejdsgiver skal reagere hurtigt – typisk inden for 10 dage – hvis der skal skrides til bortvisning på baggrund af en konkret misligholdelse. Endelig fastslår dommen, at en arbejdsgiver kan bortvise med tilbagevirkende kraft, i hvert fald i de situationer hvor medarbejderen ikke stiller sin arbejdskraft til rådighed.

[Vestre Landsrets dom af 8. juni 2016]












Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
04/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Nye regler fra EU om platformsarbejde
Nye regler fra EU om platformsarbejde
11/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Regeringens lovprogram 2024/2025
Regeringens lovprogram 2024/2025
14/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
19/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
18/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lovforslag om kønsfordeling i visse børsnoterede selskaber er nu 1. behandlet
Lovforslag om kønsfordeling i visse børsnoterede selskaber er nu 1. behandlet
27/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted