Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Højesteret omgør Vestre Landsrets kendelse om elektronisk stævning

Bech-Bruun
16/04/2015
Højesteret omgør Vestre Landsrets kendelse om elektronisk stævning
Højesteret omgjorde Vestre Landsrets kendelse og fandt, at en stævning sendt på mail til byretten havde fristafbrydende virkning, selvom originalen og de tilhørende bilag var gået tabt i posten.

I en sag, hvor en stævning var gået tabt i posten, og rykkere derefter var blevet sendt til en forkert adresse, har Højesteret nu afgjort, at sagsøger var i god tro om, at stævningen var blevet afsendt, hvorefter sagen kunne fortsætte for retten.

Retten i Viborg modtog en stævning sendt på mail af sagsøgers advokat. Af mailen, hvor kun stævningen var vedhæftet, fremgik det, at bilagene kun var sendt med almindelig post. Retten modtog imidlertid aldrig den originale stævning med bilag, men behandlede i stedet den elektroniske stævning.

Advokaten sendte en mail til retten, hvori han spurgte ind til status på sagen. Derefter afviste retten sagen med henvisning til, at sagsøgeren ikke inden rettens tidsfrist havde indsendt kopi af de dokumenter, som sagsøgeren påberåbte i stævningen.

Inden fristen havde retten forgæves kontaktet og rykket advokaten på en adresse i København K, selvom advokaten havde oplyst Advokatsamfundet om at ændre hans adresse til en adresse i København S to dage efter stævningens indgivelse. Den nye adresse i København S fremgik også af stævningens forside og sidste side.

Advokaten gjorde gældende, at sagen skulle genoptages og erklærede, at han tydeligt kunne huske, at han pakkede den originale, underskrevne stævning med bilag i en kuvert, der efterfølgende blev sendt.

Vestre landsret stadfæster byrettens afgørelse
Retten fastholdt sin beslutning og henviste til, at der ikke var omstændigheder, der kunne danne grundlag for at ændre beslutningen.

Vestre Landsret stadfæstede byrettens beslutning med henvisning til, at sagsøger ikke havde indleveret original stævning med bilag. Derfor valgte sagsøger at kære kendelsen til Højesteret.

Sagsøgeren blev repræsenteret af en ny advokat, der gjorde gældende for Højesteret, at den tidligere advokat havde gjort, hvad der var sædvanligt og kunne forventes. Advokaten sendte originalen således, at den ville nå frem til retten første dag efter afsendelsen af mailen og inden for fristen. Det kunne yderligere ikke være et krav, at stævningen skulle sendes med anbefalet post for at nå frem. Det blev gjort gældende, at det ikke skulle komme sagsøger til skade, at byretten begik en fejl ved at overse advokatens korrekte adresse i stævningen.

Sagsøgte gjorde gældende, at det måtte være advokatens risiko at postforsendelsen gik tabt, og at advokaten ikke havde udvist rettidig omhu, idet advokaten ikke havde fulgt op på, om stævningen var kommet frem, ligesom der kunne rejses tvivl om, hvorvidt originalen overhovedet var blevet sendt.

Højesterets afgørelse
Højesteret vurderede, at sagsøgers advokat for byretten havde en gyldig forklaring om, at den originale stævning med bilag var blevet fremsendt med almindelig post samme dag som mailen. På den baggrund måtte indgivelsen af stævningen på mail anses for fulgt op af en sådan ekspedition af den originale stævning med bilag, at stævning og bilag måtte forventes at være retten i hænde, inden fristen for sagsanlæggets udløb.

Højesteret ophævede dermed Vestre Landsret kendelse og hjemviste sagen til forsat behandling ved Retten i Viborg.




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
FLSmidth A/S frifundet for krav på 347 mio. kr.
FLSmidth A/S frifundet for krav på 347 mio. kr.
21/11/2023
Retssager og voldgift, Forsikring og erstatning
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
13/12/2023
Konfliktløsning, Immaterialret, Retssager og voldgift
Når syn og skøn går i tomgang
Når syn og skøn går i tomgang
02/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Retssager og voldgift
Nye regler skal nedbringe sagsbehandlingstiden af civile retssager
Nye regler skal nedbringe sagsbehandlingstiden af civile retssager
11/06/2024
Retssager og voldgift, Øvrige
Landsretten har afgjort tvist mellem Power og DBU om Powers reklamekampagne
Landsretten har afgjort tvist mellem Power og DBU om Powers reklamekampagne
13/06/2024
Immaterialret, Konfliktløsning, Retssager og voldgift
Er fast pris altid fast pris – eller?
Er fast pris altid fast pris – eller?
22/08/2024
Fast ejendom og entreprise, Retssager og voldgift
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted