Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Højesteret omgør Vestre Landsrets kendelse om elektronisk stævning

Bech Bruun
16/04/2015
183
Højesteret omgør Vestre Landsrets kendelse om elektronisk stævning
Bech Bruun logo
Højesteret omgjorde Vestre Landsrets kendelse og fandt, at en stævning sendt på mail til byretten havde fristafbrydende virkning, selvom originalen og de tilhørende bilag var gået tabt i posten.

I en sag, hvor en stævning var gået tabt i posten, og rykkere derefter var blevet sendt til en forkert adresse, har Højesteret nu afgjort, at sagsøger var i god tro om, at stævningen var blevet afsendt, hvorefter sagen kunne fortsætte for retten.

Retten i Viborg modtog en stævning sendt på mail af sagsøgers advokat. Af mailen, hvor kun stævningen var vedhæftet, fremgik det, at bilagene kun var sendt med almindelig post. Retten modtog imidlertid aldrig den originale stævning med bilag, men behandlede i stedet den elektroniske stævning.

Advokaten sendte en mail til retten, hvori han spurgte ind til status på sagen. Derefter afviste retten sagen med henvisning til, at sagsøgeren ikke inden rettens tidsfrist havde indsendt kopi af de dokumenter, som sagsøgeren påberåbte i stævningen.

Inden fristen havde retten forgæves kontaktet og rykket advokaten på en adresse i København K, selvom advokaten havde oplyst Advokatsamfundet om at ændre hans adresse til en adresse i København S to dage efter stævningens indgivelse. Den nye adresse i København S fremgik også af stævningens forside og sidste side.

Advokaten gjorde gældende, at sagen skulle genoptages og erklærede, at han tydeligt kunne huske, at han pakkede den originale, underskrevne stævning med bilag i en kuvert, der efterfølgende blev sendt.

Vestre landsret stadfæster byrettens afgørelse
Retten fastholdt sin beslutning og henviste til, at der ikke var omstændigheder, der kunne danne grundlag for at ændre beslutningen.

Vestre Landsret stadfæstede byrettens beslutning med henvisning til, at sagsøger ikke havde indleveret original stævning med bilag. Derfor valgte sagsøger at kære kendelsen til Højesteret.

Sagsøgeren blev repræsenteret af en ny advokat, der gjorde gældende for Højesteret, at den tidligere advokat havde gjort, hvad der var sædvanligt og kunne forventes. Advokaten sendte originalen således, at den ville nå frem til retten første dag efter afsendelsen af mailen og inden for fristen. Det kunne yderligere ikke være et krav, at stævningen skulle sendes med anbefalet post for at nå frem. Det blev gjort gældende, at det ikke skulle komme sagsøger til skade, at byretten begik en fejl ved at overse advokatens korrekte adresse i stævningen.

Sagsøgte gjorde gældende, at det måtte være advokatens risiko at postforsendelsen gik tabt, og at advokaten ikke havde udvist rettidig omhu, idet advokaten ikke havde fulgt op på, om stævningen var kommet frem, ligesom der kunne rejses tvivl om, hvorvidt originalen overhovedet var blevet sendt.

Højesterets afgørelse
Højesteret vurderede, at sagsøgers advokat for byretten havde en gyldig forklaring om, at den originale stævning med bilag var blevet fremsendt med almindelig post samme dag som mailen. På den baggrund måtte indgivelsen af stævningen på mail anses for fulgt op af en sådan ekspedition af den originale stævning med bilag, at stævning og bilag måtte forventes at være retten i hænde, inden fristen for sagsanlæggets udløb.

Højesteret ophævede dermed Vestre Landsret kendelse og hjemviste sagen til forsat behandling ved Retten i Viborg.




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 30.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Højesteret: Manglende indlevering af ekstrakt medførte afvisning af ankesag
Højesteret: Manglende indlevering af ekstrakt medførte afvisning af ankesag
21/10/2020
Øvrige, Retssager og voldgift
Sø- og Handelsretten afviser sag mod spansk værft
Sø- og Handelsretten afviser sag mod spansk værft
24/09/2020
Forsikring og erstatning, Retssager og voldgift
Vestre Landsret tillod skriftlige vidneerklæringer ved sygdom
Vestre Landsret tillod skriftlige vidneerklæringer ved sygdom
02/09/2020
Retssager og voldgift
Kravet til advokaters uafhængighed efter EU-retten
Kravet til advokaters uafhængighed efter EU-retten
01/09/2020
Retssager og voldgift
Østre Landsret var ikke inhabil i sag, hvor kollega tidligere havde truffet afgørelse
Østre Landsret var ikke inhabil i sag, hvor kollega tidligere havde truffet afgørelse
01/09/2020
Retssager og voldgift, Konfliktløsning
COVID-19: Danmarks Domstole lukker gradvist op for civile retssager
COVID-19: Danmarks Domstole lukker gradvist op for civile retssager
24/04/2020
Retssager og voldgift
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted