Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Højesteret: Forsikrings­­aftale­loven fandt ikke anvendelse på skadelidtes krav

Horten
31/05/2018
Højesteret: Forsikrings­­aftale­loven fandt ikke anvendelse på skadelidtes krav
Højesteret har ved dom af 29. maj 2018 fastslået, at selv om et ansvarsforsikringsselskab i henhold til en forsikringsaftale hæfter direkte over for den skadelidte, kan den skadelidte ikke påberåbe sig forældelsesreglerne i Forsikringsaftaleloven direkte over for den ansvarsforsikrede skadevolder . Det er forældelsesloven, der finder anvendelse på den skadelidtes krav over for skadevolderen. Anvendelse af Forsikringsaftalelovens forældelsesregler forudsætter, at ansvarsforsikringsselskabet er part i sagen.I den konkrete sag havde de skadelidte fremsat krav over for den ejendomsmægler, der havde medvirket ved deres huskøb. Ejendomsmæglerne havde tegnet ansvarsforsikring hos Tryg, og det fulgte af forsikringsaftalen – og det underliggende lovgrundlag – at Tryg hæfter direkte over for skadelidte. De skadelidte stævnede ejendomsmægleren, og Tryg agerede under retssagen som mandatar for ejendomsmægleren.

De skadelidte og ejendomsmægleren var enige om at, hvis forældelsesreglen i Forsikringsaftalelovens § 29, stk. 5, ikke fandt anvendelse på de skadelidtes krav over for ejendomsmægleren, var kravet forældet efter Forældelseslovens regler.

De skadelidtes synspunkt var, at ejendomsmægleren skulle identificeres med Tryg. Det var bl.a. baseret på en argumentation om, at Tryg under hele retssagsforløbet havde ageret på en sådan vis, at sagen reelt kunne anses for værende ført mod Tryg og på, at der var tale om en lovpligtig ansvarsforsikring med umiddelbar hæftelse over for skadelidte. Tryg var dog ikke stævnet i sagen.

Sagen blev ført i tre instanser, og samtlige instanser fastslog, at en skadelidt ikke kan støtte ret på forældelsesreglen i Forsikringsaftaleloven, når kravet er fremsat over for skadevolderen og ikke over for ansvarsforsikringsselskabet, der derfor ikke er part i tvisten. De skadelidtes krav var derfor forældet.

Dommene fra alle tre instanser kan læses herunder.
 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Typiske fejl ved skift af forsikringsselskab
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted