Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Historisk afgørelse: Første sag i EU om ophavsret til AI-genererede billeder

Bird & Bird
30/04/2024
Historisk afgørelse: Første sag i EU om ophavsret til AI-genererede billeder
Bird & Bird logo
Vi har tidligere beskrevet de ophavsretlige udfordringer, som AI fører med sig, og en række af de retssager, som allerede er begyndt vedrørende generering af og brug af AI-genererede billeder. Indtil nu har vi dog måttet nøjes med at referere til de amerikanske domme om emnet. Men nu er den første europæiske sag om emnet blevet afgjort, og vi ser frem til at dykke ned i afgørelsen.

Der er tale om en tjekkisk sag om ophavsretlig beskyttelse af generativ AI, der er blevet afgjort af den kommunale domstol i Prag.


Sagen drejede sig om, hvorvidt sagsøger (herefter ”Skaberen”) havde ophavsret til et billede, som var blevet skabt ved hjælp af det kunstige intelligenssystem DALL·E, et underprogram til ChatGPT.


Billedet var blevet skabt på baggrund af følgende besked eller prompt som det kaldes:  


”skab en visuel repræsentation af to parter, der underskriver en forretningskontrakt i en formel ramme, for eksempel i et kommercielt rum eller på kontoret for et advokatfirma i Prag. Vis kun hænderne.”


Efter tilblivelsen af billedet havde Skaberen anvendt billedet på sin hjemmeside, hvorfra det tjekkiske advokatfirma Taubel Legal (herefter ”Taubel”) havde fundet billedet.


Efterfølgende anvendte Taubel billedet på sin egen hjemmeside, og Skaberen gjorde Taubel opmærksom på Skaberens ophavsretlige beskyttelse i henhold til loven og anmodede om, at billedet blev fjernet. På trods af dette nægtede Taubel at fjerne billedet fra hjemmesiden, hvilket førte til, at Skaberen indgav en retssag mod Taubel og søgte om passende kompensation. Retten fandt, at billedet, der utvivlsomt var skabt af kunstig intelligens, ikke opfyldte kravene for at opnå beskyttelse som et kunstnerisk værk, da AI-genererede billeder ikke er et resultat af en kreativ indsats.


Dommeren understregede yderligere, at ophavsret alene kan tilfalde fysiske personer. Da billedet var skabt af kunstig intelligens, kunne det ikke udgøre et ophavsretligt beskyttet værk, og Skaberen kunne ikke anses som billedets ophavsmand.


Dommen er i overensstemmelse med amerikansk retspraksis indtil videre. Imidlertid besvarer dommen ikke spørgsmålet om, hvorvidt udfaldet ville have været anderledes, hvis Skaberen havde anvendt flere prompts til at skabe billedet i DALL·E, og således havde billedet været resultatet af en mere omfattende kreativ indsats. Dette er en diskussion, der i øjeblikket er meget interessant og følges nøje, men det er tydeligt, at den tjekkiske domstol ikke har haft interesse i at udtale sig mere end højest nødvendigt om ophavsretlig beskyttelse af AI-genererede værker.


Det er vigtigt at understrege, at selvom dommen er den første dom i EU om ophavsretlig beskyttelse af generativ AI, kan den ikke danne grundlag for kommende EU-retspraksis på området. Ophavsretten er national og alene delvis EU-harmoniseret, hvorfor der kan forekomme forskelligheder i de nationale love. Det kan således ikke udelukkes, at der kan komme sager med et andet resultat i andre EU-medlemslande.


Bird & Bird følger udviklingen af retspraksis i Danmark og EU, og vil i den forbindelse bringe nyheder på vores hjemmeside. Du kan også læse mere om de ophavsretlige udfordringer, som AI fører med sig, og en række af de retssager, som allerede er begyndt vedrørende generering af og brug af AI-genererede billeder her.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny guide til ESG-regulering og rapporteringskrav i Danmark
Ny guide til ESG-regulering og rapporteringskrav i Danmark
07/06/2024
Compliance, Finansiering og bankret, EU-ret
Ny guide om ESG-regulering og rapporteringskrav i Danmark
Ny guide om ESG-regulering og rapporteringskrav i Danmark
I går
Compliance, EU-ret, Finansiering og bankret
Havfruedommen bliver til lov
Havfruedommen bliver til lov
13/06/2024
Immaterialret
Landsretten har afgjort tvist mellem Power og DBU om Powers reklamekampagne
Landsretten har afgjort tvist mellem Power og DBU om Powers reklamekampagne
13/06/2024
Immaterialret, Konfliktløsning, Retssager og voldgift
Politisk enighed om EU-direktiv på udbytteområdet
Politisk enighed om EU-direktiv på udbytteområdet
18/06/2024
Skatte- og afgiftsret, EU-ret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
I går
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted