Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Har din virksomhed styr på markedsføringsloven?

WTC advokaterne
06/04/2022
Har din virksomhed styr på markedsføringsloven?
WTC advokaterne logo
Som erhvervsdrivende skal du overholde markedsføringsloven, når du markedsfører dine produkter eller ydelser for omverden. Desværre kan loven være svær at gennemskue, da den både er lang og kompleks, og derfor har vi samlet nogle af de vigtigste regler her.

God markedsføringsskik

Et centralt element i markedsføringsloven er, at du skal overholde god markedsføringsskik. God markedsføringsskik dækker over alle de moralske og etiske aspekter af markedsføringen.


Din markedsføring må således ikke være vildledende, indeholde urigtige eller mangelfulde oplysninger. Det betyder, at du skal give tilstrækkelig vejledning om produktet, angive den korrekte fulde pris, ikke må undlade væsentlige oplysninger eller bruge komplekse tvetydige formuleringer, tale dårligt om dine konkurrenter m.m.


De produkter, ydelser og priser du markedsfører, skal altså være i overensstemmelse med det, som forbrugeren reelt har mulighed for at købe. Der er forskellige regler for, hvornår du må kontakte forbrugere og virksomheder, ligesom der gælder forskellige regler alt efter om henvendelserne foregår via telefon, e-mail eller sociale medier.

Markedsføring via telefon

Virksomheder må som udgangspunkt ikke kontakte forbrugere telefonisk, medmindre forbrugeren har givet samtykke til det.


Der er dog visse undtagelser, idet telefoniske henvendelser til forbrugere er lovlige uden samtykke, hvis det drejer sig om salg af bøger, aviser, forsikringer, redningstjenester eller sygetransport. Du må gerne kontakte andre erhvervsdrivende telefonisk, medmindre der er tale om en person, der driver enkeltmandsvirksomhed fra hjemmet og direkte har frabedt sig henvendelser eller er tilmeldt Robinsonlisten.


Markedsføring via e-mail

Hvis du ønsker at benytte e-mails til markedsføring, f.eks. nyhedsbreve, er det afgørende, at modtageren har givet samtykke til det på forhånd, og at modtageren selv har oplyst sin mailadresse til din virksomhed. Det skal desuden være nemt for modtageren at framelde sig markedsføringen igen.


Læs mere om kravene til et samtykke her.


Dog er der visse undtagelser til samtykkekravet. Hvis en kunde f.eks. har oplyst sin mailadresse i forbindelse med et køb, må du som virksomhed gerne rette henvendelse til denne tidligere kunde angående salg af lignende produkter eller ydelser. Kunden skal i forbindelse med at opgivelsen af mailadressen klart og utvetydigt oplyses om, at mailadressen vil blive brugt til markedsføring og skal have nem og gratis adgang til at frabede sig henvendelser fra virksomheden. Kunden skal desuden ved hver efterfølgende henvendelse oplyses om muligheden for at frabede sig fremtidig markedsføring.


Markedsføring via sociale medier

Når du markedsfører din virksomhed via sociale medier, skal det først og fremmest være tydeligt, hvem afsenderen er. Generelt må elektronisk markedsføring ikke give udtryk for at være en personlig henvendelse, og det skal klart fremgå, at der er tale om markedsføring. Virksomheder må derfor f.eks. ikke sende personlige meddelelser til brugere på LinkedIn eller skrive opslag på brugeres tidslinje på Facebook.


Hvis du opretter en virksomhedsprofil på sociale medier, er det desuden vigtigt, at du tydeligt oplyser virksomhedens navn, adresse og kontaktoplysninger.


Mange benytter konkurrencer som led i deres markedsføring på sociale medier, og her skal man være opmærksom på, at betingelserne for at deltage i konkurrencen skal være tydelige, ligesom det skal oplyses, at konkurrencen ikke er sponsoreret af det sociale medie. Du må heller ikke bede deltagere om at ”tagge” andre personer på opslaget, da dette kan betragtes som uanmodet markedsføring.


Udover at markedsføringsloven er kompleks i sig selv, vil der ofte også være regler inden for GDPR, immaterialret eller brug af cookies, som kan spille ind i din markedsføring. Derfor anbefaler vi altid, at du rådgiver dig med en advokat, så du sikrer dig, at du overholder lovgivningen på alle områder.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Risiko for markant højere bøder for ulovlig reklame for medicinsk udstyr
Risiko for markant højere bøder for ulovlig reklame for medicinsk udstyr
26/01/2024
E-handel og markedsføring
Bæredygtighed – hvad skal du som influencer være opmærksom på, når du reklamerer for et produkt som bæredygtigt?
Bæredygtighed – hvad skal du som influencer være opmærksom på, når du reklamerer for et produkt som bæredygtigt?
22/02/2024
E-handel og markedsføring
Hvordan skal man beskattes som influencer?
Hvordan skal man beskattes som influencer?
20/02/2024
Skatte- og afgiftsret, E-handel og markedsføring
Hvad skal du som influencer være opmærksom på ved samarbejdsaftaler?
Hvad skal du som influencer være opmærksom på ved samarbejdsaftaler?
19/02/2024
E-handel og markedsføring
Forbrugerombudsmandens rolle
Forbrugerombudsmandens rolle
27/02/2024
E-handel og markedsføring
Hvad betyder det, når man skal udvise ”god markedsføringsskik”?
Hvad betyder det, når man skal udvise ”god markedsføringsskik”?
I går
E-handel og markedsføring
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted