Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

GDPR: Er samtykket på din hjemmeside gyldigt?

WTC advokaterne
04/02/2021
GDPR: Er samtykket på din hjemmeside gyldigt?
WTC advokaterne logo
Hvis behandling af persondata er baseret på samtykke, skal den dataansvarlige kunne påvise, at den registrerede har givet et gyldigt samtykke i henhold til GDPR.

En behandling vil ofte være baseret på samtykke, hvis du f.eks. gør brug af cookies på din firmahjemmeside for at lagre informationer om brugerens færden.


I denne artikel kan du læse, hvordan du kan sikre dig et gyldigt samtykke til behandling af persondata på hjemmesiden.


Hvad er kravene til et samtykke?

I henhold til GDPR skal et samtykke være:


  • Frivilligt
  • Specifikt
  • Informeret
  • Utvetydigt og
  • Udtrykkeligt

Den registrerede skal kunne trække sit samtykke tilbage når som helst og skal informeres om sine rettigheder. Se Gabriel Lars Martiny forklare om samtykkekravene i denne video.

Spotcast om krav til samtykke


Cookies og samtykke

Cookies er små tekstfiler, der lagres på brugerens computer i forbindelse med besøg på hjemmesider. Tekstfilerne bruges til at hente oplysninger om brugeren blandt andet til at målrette markedsføring på baggrund af brugerens adfærd på hjemmesiden. De fleste hjemmesider benytter cookies.


Hvis du benytter cookies på din hjemmeside, med et markedsføringsmæssigt formål, vil behandlingen kræve et samtykke.


Samtykket skal være frivilligt, og det betyder, at den hjemmesidebesøgende skal have lov til at benytte din hjemmeside, også selvom personen ikke ønsker at acceptere placeringen af cookies.


Derudover skal samtykket være informeret, og brugeren skal kunne træffe valg om placering af cookies på et oplyst grundlag. Du skal ligeledes informere brugeren, hvis tredjemand har mulighed for at få adgang til de placerede cookies.


Samtykket skal være utvetydigt og udtrykkeligt, og det betyder blandt andet, at det kræver en aktiv handling fra brugeren at acceptere brugen af cookies. Derfor er det vigtigt, at du ikke anvender forhåndsafkrydsede samtykkebokse, som brugeren aktivt skal fravælge.


Hvis brugeren samtykker blot ved fortsat brug af hjemmesiden, kan det ikke betragtes som et gyldigt samtykke. Det er nedenstående sag et godt eksempel på.


Ugyldigt samtykke førte til alvorlig kritik

Datatilsynet fører jævnligt tilsyn med gyldigheden af samtykker, og de har for nylig udtalt alvorlig kritik i en sag om indhentelse af samtykker fra hjemmesidebesøgende på www.golf.dk.


Et af kritikpunkterne var, at hjemmesidebesøgende ikke kunne undgå at acceptere alle cookies, hvis de ville benytte hjemmesiden.


Samtykket blev indhentet ved hjælp af en samtykkeløsning, der indledningsvis informerede den hjemmesidebesøgende om behandlingsaktiviteterne, hvorefter den hjemmesidebesøgende fik mulighed for at ”tillade alle cookies”. Det var ikke muligt at undlade at give samtykke til behandlingsaktiviteterne, ligesom forsat brug af hjemmesiden også blev anset som et samtykke.


Denne samtykkeløsning lever ikke op til kravende for et gyldigt samtykke. Samtykket leverede hverken op til princippet om frivillighed og utvetydighed.


Læs hele afgørelsen på Datatilsynets hjemmeside.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Privat organisation indstilles til bøde på mindst 15 millioner kroner
Privat organisation indstilles til bøde på mindst 15 millioner kroner
01/02/2024
Persondata
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
08/02/2024
Persondata, Kontraktret, Compliance
Et vink med en vognstang om, at der skal føres tilsyn med databehandlere
Et vink med en vognstang om, at der skal føres tilsyn med databehandlere
12/02/2024
Persondata, Compliance
Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?
Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?
20/02/2024
Persondata
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
20/02/2024
Compliance, EU-ret, Persondata
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
19/02/2024
Persondata, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted