Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

GDPR: Er samtykket på din hjemmeside gyldigt?

WTC advokaterne
04/02/2021
GDPR: Er samtykket på din hjemmeside gyldigt?
WTC advokaterne logo
Hvis behandling af persondata er baseret på samtykke, skal den dataansvarlige kunne påvise, at den registrerede har givet et gyldigt samtykke i henhold til GDPR.

En behandling vil ofte være baseret på samtykke, hvis du f.eks. gør brug af cookies på din firmahjemmeside for at lagre informationer om brugerens færden.


I denne artikel kan du læse, hvordan du kan sikre dig et gyldigt samtykke til behandling af persondata på hjemmesiden.


Hvad er kravene til et samtykke?

I henhold til GDPR skal et samtykke være:


  • Frivilligt
  • Specifikt
  • Informeret
  • Utvetydigt og
  • Udtrykkeligt

Den registrerede skal kunne trække sit samtykke tilbage når som helst og skal informeres om sine rettigheder. Se Gabriel Lars Martiny forklare om samtykkekravene i denne video.

Spotcast om krav til samtykke


Cookies og samtykke

Cookies er små tekstfiler, der lagres på brugerens computer i forbindelse med besøg på hjemmesider. Tekstfilerne bruges til at hente oplysninger om brugeren blandt andet til at målrette markedsføring på baggrund af brugerens adfærd på hjemmesiden. De fleste hjemmesider benytter cookies.


Hvis du benytter cookies på din hjemmeside, med et markedsføringsmæssigt formål, vil behandlingen kræve et samtykke.


Samtykket skal være frivilligt, og det betyder, at den hjemmesidebesøgende skal have lov til at benytte din hjemmeside, også selvom personen ikke ønsker at acceptere placeringen af cookies.


Derudover skal samtykket være informeret, og brugeren skal kunne træffe valg om placering af cookies på et oplyst grundlag. Du skal ligeledes informere brugeren, hvis tredjemand har mulighed for at få adgang til de placerede cookies.


Samtykket skal være utvetydigt og udtrykkeligt, og det betyder blandt andet, at det kræver en aktiv handling fra brugeren at acceptere brugen af cookies. Derfor er det vigtigt, at du ikke anvender forhåndsafkrydsede samtykkebokse, som brugeren aktivt skal fravælge.


Hvis brugeren samtykker blot ved fortsat brug af hjemmesiden, kan det ikke betragtes som et gyldigt samtykke. Det er nedenstående sag et godt eksempel på.


Ugyldigt samtykke førte til alvorlig kritik

Datatilsynet fører jævnligt tilsyn med gyldigheden af samtykker, og de har for nylig udtalt alvorlig kritik i en sag om indhentelse af samtykker fra hjemmesidebesøgende på www.golf.dk.


Et af kritikpunkterne var, at hjemmesidebesøgende ikke kunne undgå at acceptere alle cookies, hvis de ville benytte hjemmesiden.


Samtykket blev indhentet ved hjælp af en samtykkeløsning, der indledningsvis informerede den hjemmesidebesøgende om behandlingsaktiviteterne, hvorefter den hjemmesidebesøgende fik mulighed for at ”tillade alle cookies”. Det var ikke muligt at undlade at give samtykke til behandlingsaktiviteterne, ligesom forsat brug af hjemmesiden også blev anset som et samtykke.


Denne samtykkeløsning lever ikke op til kravende for et gyldigt samtykke. Samtykket leverede hverken op til princippet om frivillighed og utvetydighed.


Læs hele afgørelsen på Datatilsynets hjemmeside.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
WTC advokaterne logo
Hillerød
Slotsgade 36B, 1.
3400 Hillerød
(+45) 48 22 00 40
(+45) 48 22 00 41
wtc@wtc.dk
Helsingør
Stengade 37
3000 Helsingør
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Fransk domstol anvender Schrems II præmisser på vaccinationsplatform: Brugen af AWS var ikke i strid med GDPR
Fransk domstol anvender Schrems II præmisser på vaccinationsplatform: Brugen af AWS var ikke i strid med GDPR
07/04/2021
Persondata
Derfor var tredjelands­overførsel i overens­stemmelse med Schrems II
Derfor var tredjelands­overførsel i overens­stemmelse med Schrems II
31/03/2021
Persondata
Datatilsynet i Bayern griber ind mod brugen af Mailchimp
Datatilsynet i Bayern griber ind mod brugen af Mailchimp
30/03/2021
Persondata, E-handel og markedsføring
Databeskyttelses­rådets seneste vejledninger og udtalelser
Databeskyttelses­rådets seneste vejledninger og udtalelser
30/03/2021
Persondata
Videoovervågning på arbejdspladsen
Videoovervågning på arbejdspladsen
17/03/2021
Ansættelses- og arbejdsret, Persondata
Medlems­staterne er blevet enige om udkastet til e-data­beskyttelses­forordningen
Medlems­staterne er blevet enige om udkastet til e-data­beskyttelses­forordningen
04/03/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted