Fra formand til forperson – kan virksomheder anvende kønsneutrale betegnelser for ledelsen i bestyrelsen?
Det har været behandlet i Folketingets Erhvervsudvalg om erhvervsdrivende fonde må kalde ledelsesmedlemmerne i deres bestyrelse for forperson og næstforperson fremfor for formand og næstformand i vedtægterne. Erhvervsstyrelsen har i et svar til udvalget udtalt, at det kræver en lovændring i erhvervsfondsloven, som bruger betegnelserne formand og næstformand, hvis det skal være muligt at anvende betegnelserne. Styrelsen udtaler videre, at det er særligt vigtigt i relation til tegningsreglen, som angiver, hvem der kan forpligte fonden ved aftaler. Væsentligheden skyldes, at vedtægten skal være klar og utvetydig for at undgå tvivl hos tredjemand om, hvem der kan tegne fonden.
Men hvad så med virksomhederne? I svaret til Erhvervsudvalget berører Erhvervsstyrelsen kort, om problemstillingen også gør sig gældende for kapitalselskaber omfattet af selskabsloven.
Vores vurdering
Det er vores vurdering, herunder med støtte på betragtningerne i Erhvervsstyrelsens udtalelser om erhvervsfondsloven, at de betegnelser, der følger af selskabslovens §§ 111 og 122 m.fl., skal anvendes i vedtægterne for kapitalselskaber. Det betyder, at aktieselskaber, anpartsselskaber og partnerselskaber fortsat skal anvende betegnelserne formand og næstformand i deres vedtægter.
For at virksomheder kan anvende betegnelserne forperson og næstforperson i vedtægterne, uden risiko for at vedtægterne bliver afvist af Erhvervsstyrelsen, kræver det derfor, at betegnelserne for ledelsesmedlemmer, der fremgår af selskabsloven, ændres. Der er dog udsigt til, at der igangsættes et politisk arbejde i Erhvervsministeriet med henblik herpå. Indtil der sker en eventuel ændring af selskabsloven, bør virksomheder anvende betegnelserne formand og næstformand i overensstemmelse med vedtægterne, når ledelsen i bestyrelsen forpligter virksomheden ved aftaler i henhold til tegningsreglen. Dette anbefales for at undgå tvivl hos tredjemand samt sikre, at der ikke på et senere tidspunkt opstår uenigheder om aftalens gyldighed.
Vi følger debatten tæt, så vi altid kan hjælpe dig og din virksomhed med hvornår og i hvilke dokumenter, der kan anvendes kønsneutrale betegnelser for ledelsesmedlemmerne i bestyrelsen. Ræk endelig ud til os, hvis du er i tvivl.