Erhvervs- og vækstministeren Troels Lund Poulsen fremsatte lovforslaget i Folketinget den 7. oktober 2015. Loven forventes at træde i kraft den 1. januar 2016.
Der er kun foretaget få materielle ændringer i forhold til det oprindelige lovforslag, der blev fremsat i Folketinget den 18. marts 2015. Det nye lovforslag minder dog i højere grad om udbudslovsudvalgets udkast, da en række af de forskelle, der var mellem udbudslovsudvalgets udkast og det oprindelige forslag, er udgået.
Nedenfor har vi kort skitseret de væsentligste ændringer i forhold til det oprindelige lovforslag.
Annoncering på udbud.dk
Indkøber ordregiver ydelser, som har en værdi, der ligger under tærskelværdien, men som ordregiver vurderer, har en grænseoverskridende interesse, vil ordregiver ifølge lovforslaget ikke være forpligtet til at annoncere indkøbet på udbud.dk. Det står således ordregiver frit for om indkøbet skal annonceres på egen hjemmeside, udbud.dk eller et helt tredje sted.
Ikrafttræden
Lovforslaget forventes fortsat at træde i kraft den 1. januar 2016. Den nye udbudslov vil finde anvendelse på alle udbud, der er iværksat efter denne dato. Dog vil lovens bestemmelser om kontraktændringer finde anvendelse på alle kontrakter, også ”gamle” kontrakter, der er indgået i henhold til de tidligere udbudsregler.
Tekniske specifikationer
I det omfang ordregiver er forpligtet til at følge en dansk teknisk forskrift, der er forenelig med EU-retten, er der ikke længere pligt til at udarbejde en teknisk specifikation.
Mærkekrav
Lovforslaget ændrer reguleringen af mærker på to måder. Tilbudsgiveren skal ikke længere godtgøre, at den vare, der tilbydes, lever op til ordregivers mærkekrav. Herudover kan ordregiver ikke kræve, at tilbudsgiverne skal redegøre for, hvorfor ordregiveren skal acceptere en anden passende dokumentation, hvis tilbudsgiveren ikke har det pågældende mærke.
Ordregiver skal derfor altid acceptere en passende dokumentation. Det fremgår af lovbemærkningerne, at det dog er et krav, at en rimeligt oplyst og normalt påpasselig ordregiver uden et uforholdsmæssigt stort ressourceforbrug kan konstatere, at mærkekravet er opfyldt.
Du kan læse hele lovforslaget
her.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →