Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Forsikringsdistributionsdirektivet (IDD): Nye regler om tilladelse og registrering til at formidle forsikringsprodukter

Bech Bruun
02/10/2018
Forsikringsdistributionsdirektivet (IDD): Nye regler om tilladelse og registrering til at formidle forsikringsprodukter
Den 1. oktober 2018 træder den nye lov om forsikringsformidling og tilhørende bekendtgørelser i kraft. Den nye lov implementerer IDD og medfører blandt andet, at eksisterende registrerede forsikringsagenter skal søge tilladelse eller registreres hos Finanstilsynet på ny.

Den nye lov om forsikringsformidling indebærer, at nuværende registrerede forsikringsagenter enten skal ansøge om tilladelse som forsikringsformidler eller registreres som accessorisk for-sikringsformidler hos Finanstilsynet efter den 1. oktober 2018 og inden den 1. april 2019.


Forsikringsagenter - tilladelse eller registrering?


Efter den nugældende lov om forsikringsformidling skal forsikringsagenter registreres som hovedregel af forsikringsselskabet. Dette ændres med den nye lov om forsikringsformidling, hvor pligten til ansøgning om tilladelse eller registrering i alle tilfælde påhviler selve formidleren.

Det afgørende for, om hvorvidt der skal ansøges om tilladelse eller registrering, afhænger af om forsikringsagenten skal betragtes som forsikringsformidler eller accessorisk forsikringsformidler.

Forsikringsdistributionsvirksomhed er defineret som den virksomhed, der består i at rådgive om, foreslå eller udføre indledende arbejde i forbindelse med indgåelse af en forsikringsaftale.

En ”forsikringsformidler” er en fysisk eller juridisk person, der mod aflønning indleder eller udøver forsikringsdistributionsvirksomhed, dvs. som primær aktivitet.


Tilladelse hos Finanstilsynet


Alle virksomheder, der udøver forsikringsdistribution som hovederhverv, skal søge om tilladelse til at distribuere forsikringsprodukter ved Finanstilsynet.

En ”accessorisk forsikringsformidler” er derimod en fysisk eller juridisk person, der mod aflønning indleder eller udøver forsikringsdistributionsvirksomhed som en accessorisk aktivitet. Dette kan eksempelvis være en bilforhandler, der udbyder forsikringer i forbindelse med bilsalg. For at være accessorisk forsikringsformidler skal yderligere betingelser være opfyldt, herunder skal forsikringen, der formidles være et supplement til den ydelse eller det produkt, som sælges.


Registrering hos Finanstilsynet


Alle virksomheder, der falder under kategorien ”accessorisk forsikringsformidler”, skal registreres som accessorisk forsikringsformidler ved Finanstilsynet, medmindre virksomheden helt er undtaget fra den nye lov forsikringsformidling. Accessoriske forsikringsformidlere, der formidler visse ukomplicerede forsikringsprodukter, kan nemlig være undtagne fra den nye lov.

En mindre, men dog betydningsfuld undtagelse er, at kreditinstitutter, som på tidspunktet er registrerede som forsikringsagenter, skal ansøge om tilladelse, selvom deres forsikringsdistribution er accessorisk til deres hovedydelse. Dette skyldes, at definitionen på en accessorisk forsikringsformidler i IDD og den nye lov eksplicit ekskluderer kreditinstitutter.


Ansøgningsfrist og krav til ansøgning


Ansøgningsfristen for at ansøge om tilladelse eller registrering for allerede eksisterende forsikringsagenter er 1. april 2019. Kravene til selve ansøgningsproceduren og indholdet af ansøgningen fremgår af lov om forsikringsformidling §§ 3 og 4, som du kan finde her og bekendtgørelse om ikrafttræden af lov om forsikringsformidling, som du kan finde her.

Finanstilsynet forventer at have etableret et elektronisk ansøgningssystem inden den 1. oktober 2018.


Betydning for forsikringsselskaber


Opnåelse af tilladelse eller registrering er af afgørende betydning for en forsikringsagents samarbejdsrelationer med forsikringsselskaber. Forsikringsselskaber må nemlig ikke efter de nye regler anvende forsikringsdistributionsydelser fra forsikringsformidlere, der ikke har tilladelse, og accessoriske forsikringsformidlere, der ikke er registrerede.


Vi kan hjælpe


Vi har erfaring med at rådgive forsikringsformidlere og forsikringsselskaber i ind- og udland om forsikringsformidling og forsikringsvirksomhed.

Vi har fulgt implementeringen af IDD i Danmark tæt, og vi kan rådgive om de kommende ændringer samt assistere med den kommende registreringsprocedure.

 

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt fra Højesteret om medarbejdere der besvimer på arbejdet
Nyt fra Højesteret om medarbejdere der besvimer på arbejdet
20/12/2023
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Hvem modtager forsikrings- og pensionsudbetalingen ved din død?
Hvem modtager forsikrings- og pensionsudbetalingen ved din død?
28/12/2023
Forsikring og erstatning, Familie- og arveret
Ny landsretsdom om ekspropriation, erhvervsbeskyttelse og erstatning
Ny landsretsdom om ekspropriation, erhvervsbeskyttelse og erstatning
09/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning, Lejeret
Brugen af genbrugsmaterialer vinder frem, men hvem bærer ansvaret?
Brugen af genbrugsmaterialer vinder frem, men hvem bærer ansvaret?
15/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
26/02/2024
Forsikring og erstatning, Ansættelses- og arbejdsret
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
28/02/2024
Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted