Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Forsikringsdistributionsdirektivet (IDD): Nye regler om tilladelse og registrering til at formidle forsikringsprodukter

Bech Bruun
02/10/2018
235
Forsikringsdistributionsdirektivet (IDD): Nye regler om tilladelse og registrering til at formidle forsikringsprodukter
Bech Bruun logo
Den 1. oktober 2018 træder den nye lov om forsikringsformidling og tilhørende bekendtgørelser i kraft. Den nye lov implementerer IDD og medfører blandt andet, at eksisterende registrerede forsikringsagenter skal søge tilladelse eller registreres hos Finanstilsynet på ny.

Den nye lov om forsikringsformidling indebærer, at nuværende registrerede forsikringsagenter enten skal ansøge om tilladelse som forsikringsformidler eller registreres som accessorisk for-sikringsformidler hos Finanstilsynet efter den 1. oktober 2018 og inden den 1. april 2019.


Forsikringsagenter - tilladelse eller registrering?


Efter den nugældende lov om forsikringsformidling skal forsikringsagenter registreres som hovedregel af forsikringsselskabet. Dette ændres med den nye lov om forsikringsformidling, hvor pligten til ansøgning om tilladelse eller registrering i alle tilfælde påhviler selve formidleren.

Det afgørende for, om hvorvidt der skal ansøges om tilladelse eller registrering, afhænger af om forsikringsagenten skal betragtes som forsikringsformidler eller accessorisk forsikringsformidler.

Forsikringsdistributionsvirksomhed er defineret som den virksomhed, der består i at rådgive om, foreslå eller udføre indledende arbejde i forbindelse med indgåelse af en forsikringsaftale.

En ”forsikringsformidler” er en fysisk eller juridisk person, der mod aflønning indleder eller udøver forsikringsdistributionsvirksomhed, dvs. som primær aktivitet.


Tilladelse hos Finanstilsynet


Alle virksomheder, der udøver forsikringsdistribution som hovederhverv, skal søge om tilladelse til at distribuere forsikringsprodukter ved Finanstilsynet.

En ”accessorisk forsikringsformidler” er derimod en fysisk eller juridisk person, der mod aflønning indleder eller udøver forsikringsdistributionsvirksomhed som en accessorisk aktivitet. Dette kan eksempelvis være en bilforhandler, der udbyder forsikringer i forbindelse med bilsalg. For at være accessorisk forsikringsformidler skal yderligere betingelser være opfyldt, herunder skal forsikringen, der formidles være et supplement til den ydelse eller det produkt, som sælges.


Registrering hos Finanstilsynet


Alle virksomheder, der falder under kategorien ”accessorisk forsikringsformidler”, skal registreres som accessorisk forsikringsformidler ved Finanstilsynet, medmindre virksomheden helt er undtaget fra den nye lov forsikringsformidling. Accessoriske forsikringsformidlere, der formidler visse ukomplicerede forsikringsprodukter, kan nemlig være undtagne fra den nye lov.

En mindre, men dog betydningsfuld undtagelse er, at kreditinstitutter, som på tidspunktet er registrerede som forsikringsagenter, skal ansøge om tilladelse, selvom deres forsikringsdistribution er accessorisk til deres hovedydelse. Dette skyldes, at definitionen på en accessorisk forsikringsformidler i IDD og den nye lov eksplicit ekskluderer kreditinstitutter.


Ansøgningsfrist og krav til ansøgning


Ansøgningsfristen for at ansøge om tilladelse eller registrering for allerede eksisterende forsikringsagenter er 1. april 2019. Kravene til selve ansøgningsproceduren og indholdet af ansøgningen fremgår af lov om forsikringsformidling §§ 3 og 4, som du kan finde her og bekendtgørelse om ikrafttræden af lov om forsikringsformidling, som du kan finde her.

Finanstilsynet forventer at have etableret et elektronisk ansøgningssystem inden den 1. oktober 2018.


Betydning for forsikringsselskaber


Opnåelse af tilladelse eller registrering er af afgørende betydning for en forsikringsagents samarbejdsrelationer med forsikringsselskaber. Forsikringsselskaber må nemlig ikke efter de nye regler anvende forsikringsdistributionsydelser fra forsikringsformidlere, der ikke har tilladelse, og accessoriske forsikringsformidlere, der ikke er registrerede.


Vi kan hjælpe


Vi har erfaring med at rådgive forsikringsformidlere og forsikringsselskaber i ind- og udland om forsikringsformidling og forsikringsvirksomhed.

Vi har fulgt implementeringen af IDD i Danmark tæt, og vi kan rådgive om de kommende ændringer samt assistere med den kommende registreringsprocedure.

 

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
07/09/2020
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
COVID-19: Forsikringsdækning for driftstab?
COVID-19: Forsikringsdækning for driftstab?
26/08/2020
Forsikring og erstatning
Kommune vinder retssag ved Østre Landsret om erstatning for lang sagsbehandlingstid
Kommune vinder retssag ved Østre Landsret om erstatning for lang sagsbehandlingstid
25/08/2020
Forsikring og erstatning, Offentlig ret
Kaskoforsikring dækkede forlis af båd
Kaskoforsikring dækkede forlis af båd
28/05/2020
Forsikring og erstatning
Bech-Bruun vinder principiel sag om selvforsikring for DSB i alle tre instanser
Bech-Bruun vinder principiel sag om selvforsikring for DSB i alle tre instanser
04/05/2020
Forsikring og erstatning
COVID-19 – Kompensation på vej til de små selvstændige og nu også freelancere
COVID-19 – Kompensation på vej til de små selvstændige og nu også freelancere
20/03/2020
Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
Følg Jurainfo.dk på:
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted