Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Fødevarelovgivning: Ny afgørelse fra EU-domstolen om vildledende mærkning af fødevarer

Horten
10/06/2015
265
Fødevarelovgivning: Ny afgørelse fra EU-domstolen om vildledende mærkning af fødevarer
Horten logo
Emballagen på en fødevare skal holde, hvad den lover. En ny afgørelse fra EU-Domstolen om mærkning af fødevarer tydeliggør, om og hvornår korrekte oplysninger i ingredienslisten kan rette op på vildledende angivelser på den resterende del af mærkningen.


Ifølge EU-Domstolens praksis forventes den gennemsnitlige forbruger at læse ingredienslisten som det første, hvis det er af væsentlig betydning for forbrugeren, om varen indeholder/ikke indeholder en bestemt ingrediens. Hvis det fx er af væsentlig betydning for forbrugeren, om en sodavand indeholder "hindbær", forventes den gennemsnitlige forbruger altså først at gennemgå listen over ingredienser på siden af flasken – i stedet for først at gennemgå andre dele af mærkningen - for at finde ud af, om fødevaren indeholder hindbær eller ej.

Som følge heraf har visse fødevarevirksomheder argumenteret for, at selvom en fødevares indpakning kan give forbrugeren det indtryk, at varen indeholder en bestemt ingrediens (fx ved afbildning af et hindbær), så vil dette ikke vildlede forbrugeren, hvis det tydeligt fremgår af ingredienslisten, at produktet ikke indeholder denne ingrediens.

Det fremgår dog ikke klart af EU-Domstolens praksis, om en "korrekt" ingrediensliste altid kan opveje en i øvrigt vildledende angivelse/illustration på indpakningen.

”FELIX HIMBEER-VANILLE ABENTEUER”
En nylig afgørelse (reference: sag C-195/14 – Teekanne) fra EU-Domstolen kaster lidt lys over dette spørgsmål:

En tysk virksomhed solgte en te, der blev markedsført under navnet “Felix Himbeer-Vanille Abenteuer” (“Felix’ hindbær-vanilje-eventyr”). Emballagen bar illustrationer af hindbær og vaniljeblomster samt angivelserne "frugtte med naturlige aromaer" og "kun naturlige ingredienser". Ingredienslisten var angivet på emballagen og viste følgende: "hibiscus, æble, brombærblade, appelsinskal, hyben, naturlig aroma med vaniljesmag, citronskal, naturlig aroma med hindbærsmag, brombær, jordbær, blåbær, hyldebær".

Det fremgik således af ingredienslisten, at teen ikke indeholdt naturlige hindbær- eller vaniljearomaer, men i stedet naturlige aromaer med smag af hindbær og vanilje.

En sammenslutning af tyske forbrugere indgav en klage mod producenten med påstand om, at produktets mærkning vildledte forbrugerne til at tro, at produktet indeholdt naturlige hindbær- og vaniljearomaer.

Producenten hævdede - med henvisning til EU-Domstolens tidligere praksis - at det på grundlag af ingredienslisten fremgik tilstrækkeligt klart for forbrugeren, at produktet ikke indeholdt naturlige hindbær- og vaniljearomaer, men snarere at produktet indeholdt naturlige aromastoffer med hindbær- og vaniljesmag.

Sagen blev af de tyske domstole henvist til EU-Domstolen, der blev anmodet om at udtale, om angivelserne i ingredienslisten var tilstrækkelige til at udelukke, at forbrugerne blev vildledt.
EU-Domstolen udtalte, at det skal betragtes som vildledende, hvis mærkningen af en fødevare giver forbrugerne det indtryk, at en bestemt ingrediens er til stede i fødevaren, selvom det faktisk fremgår af ingredienslisten, at ingrediensen ikke er i produktet.

 

Læs hele dommer her
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 30.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Brexit – hvad med vores retssager?
Brexit – hvad med vores retssager?
25/11/2020
Retssager og voldgift, Internationale retsforhold, EU-ret
Kommissionen forlænger airport slots-undtagelsen
Kommissionen forlænger airport slots-undtagelsen
19/11/2020
EU-ret, Konkurrenceret
Kommissionen vil lukke ned for spøgelsesfly
Kommissionen vil lukke ned for spøgelsesfly
18/03/2020
EU-ret
Bøde på 6,7 mio. euro til hotelkæde for diskrimination mellem forbrugere
Bøde på 6,7 mio. euro til hotelkæde for diskrimination mellem forbrugere
27/02/2020
EU-ret
Storbritannien har forladt EU: Hvad betyder Brexit for dine varemærker og designs?
Storbritannien har forladt EU: Hvad betyder Brexit for dine varemærker og designs?
14/02/2020
EU-ret, Immaterielret
Statsstøtte: De minimis-støtte – hvad er det, og hvordan gør man?
Statsstøtte: De minimis-støtte – hvad er det, og hvordan gør man?
26/11/2019
EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted