Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Europa-Kommissionens FDI-årsrapport: Udenlandsk investeringsscreening er på mode

Kromann Reumert
10/11/2023
Europa-Kommissionens FDI-årsrapport: Udenlandsk investeringsscreening er på mode
Kromann Reumert logo
Europa-Kommissionen har aflagt den tredje rapport vedrørende de "nye" mekanismer i EU til screening af udenlandske investeringer. Kommissionens rapport er grundlæggende et udtryk for, at der har været en væsentlig stigning i antallet af screenede investeringer samtidig med, at flere medlemsstater har vedtaget nationale FDI-regler.

Rapportens baggrund

EU's FDI-forordning indebærer en samarbejdsmekanisme, som medfører, at medlemsstaterne er forpligtet til at meddele øvrige medlemsstater samt Kommissionen om udenlandske investeringer, der undergår investeringsscreening i den pågældende medlemsstat. Kommissionen og de øvrige medlemsstater deler herefter deres bemærkninger om investeringen med den pågældende medlemsstat. Medlemsstaten, som screener investeringen, skal herefter tage behørigt hensyn til de modtagne bemærkninger. 


På baggrund af de investeringer, som medlemsstaterne har orienteret Kommissionen og de øvrige medlemsstater om det seneste år, udgiver Kommissionen hvert år en rapport om det seneste års aktivitet inden for investeringsscreening. 


Rapporten i hovedtræk

  • Der har været en betydelig stigning i andelen af investeringer anmeldt i medlemsstater, som bliver underlagt en egentlig screening. Der blev foretaget screening af 55 % af anmeldte investeringer i 2022, sammenlignet med 29 % i 2021 og 20 % året før.
  • 86 % af de screenede investeringer blev godkendt uden betingelser, hvorimod 9 % blev godkendt med tilsagn, mens kun 1 % af de screenede investeringer blev forbudt. 4 % af sagerne blev afsluttet ved, at parterne opgav transaktionen.
  • 59 % af de screenede transaktioner vedrørte investeringer i produktion, hvilket spænder over en bred række af sektorer såsom energi, forsvar, sundhed, transport, cybersikkerhed mv.
  • De udenlandske investeringer havde hovedsageligt oprindelse i USA, UK, Kina, Japan, Caymanøerne og Canada.
  • 90 % af de screeninger, som medlemsstaterne orienterede Kommissionen om, skete i Danmark, Østrig, Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien. 
  • Kommissionen formåede at fremsætte eventuelle bemærkninger på under 15 dage i 87 % af de anmeldte transaktioner.


Kommissionen fremhæver, at rapporten bekræfter, at FDI-regler ikke hindrer eller begrænser EU's åbenhed over for udenlandske investeringer. Kommissionen bemærker i denne forbindelse, at regelsættet har bidraget til at forhindre gennemførelse af investeringer, der potentielt kunne være til skade for den offentlige orden eller sikkerhed uden, at dette har begrænset den overordnede strøm af udenlandske investeringer.


Vores bemærkninger

Rapporten er udtryk for, at der i EU i stigende grad foretages screening af udenlandske investeringer, der kan kategoriseres som egnet til potentielt at kunne påvirke den nationale sikkerhed eller offentlige orden. Dette ses ikke at være anderledes i Danmark, der netop har været et af de lande, der i høj grad har bidraget til antallet af anmeldte sager, som Kommissionen har screenet. Vi forventer dog, at Danmark ikke længere vil være storleverandør af anmeldelser til Kommissionen. Det skyldes, at der i sommeren 2023 blev gennemført en ændring af investeringsscreeningsloven, der har medført en faseopdelt sagsbehandling ved Erhvervsstyrelsen. En eventuel anmeldelse til Kommissionen vil derfor først skulle ske i de sager, der overgår til fase 2. 


Rapporten genbekræfter samtidig, at FDI-reglerne er kommet for at blive, og at aktualiteten af reglerne ikke har udsigt til at blive mindsket. Det skal også ses i lyset af, at der i EU er et politisk ønske om at synliggøre samt minimere den risiko, som sådanne udenlandske investeringer kan medføre i en mere polariseret verden. Det er med afsæt heri, at Kommissionen ved udgangen af året vil forelægge evaluering samt forslag til en justering af den eksisterende regulering i FDI-forordningen. Det skal også ses i lys af Kommissionens overvejelser om at indføre screeningsregler om outbound-investeringer ud af Unionen. Handelskommissær Valdis Dombrovskis nævnte således den 20. marts 2023 i Europa-Parlamentets handelsudvalg, at Kommissionen overvejer at fremsatte forslag til sådanne regler.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Anmodningsprocessen for toldovervågninger i EU bliver papirløs
Anmodningsprocessen for toldovervågninger i EU bliver papirløs
17/11/2023
Immaterialret, EU-ret
EU-Kommissionen fremsætter forslag om en maksimal betalingsfrist på 30 kalenderdage
EU-Kommissionen fremsætter forslag om en maksimal betalingsfrist på 30 kalenderdage
17/11/2023
EU-ret, Kontraktret
Lovprogram varsler ændringer af konkurrencelovgivningen
Lovprogram varsler ændringer af konkurrencelovgivningen
17/11/2023
Konkurrenceret, EU-ret
Ny dom: Øget risiko for omstødelse af sikkerhed i løbende kreditmellemværender
Ny dom: Øget risiko for omstødelse af sikkerhed i løbende kreditmellemværender
23/11/2023
Insolvens og rekonstruktion, Finansiering og bankret
Nu kører ESG-toget
Nu kører ESG-toget
24/11/2023
Selskabsret, EU-ret, Finansiering og bankret
Lovforslag om revideret liste om ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner sendt i høring
Lovforslag om revideret liste om ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner sendt i høring
30/11/2023
Skatte- og afgiftsret, Selskabsret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted