Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU-domstolen åbner for muligheden for ændring af et grundlæggende element under et udbud

TVC Advokatfirma
29/08/2018
EU-domstolen åbner for muligheden for ændring af et grundlæggende element under et udbud
Med den seneste praksis fra EU-domstolen i hånden er ordregiver nu ikke længere uigenkaldeligt bundet af de grundlæggende elementer, som er angivet i udbudsmaterialet.



Ændring af et grundlæggende element i udbudsmaterialet under en igangværende udbudsprocedure, lyder næsten som en misforståelse af udbudsreglerne, men ikke desto mindre er det, hvad EU-domstolen med den seneste praksis levner en mulighed for.

Ved EU-domstolens dom i sagen C-298/15 af 5. april 2017, ”borta” UAB mod Klaipedos valstybinio juru uosto direkcija VI, præmis
70, slår EU-domstolen således fast, at kriterier for tildeling og den tekniske specifikation altid udgør grundlæggende elementer, som derfor i princippet ikke må ændres af ordregiver.

En henvisning til, at forbuddet mod ændring af disse grundlæggende elementer i princippet altid gælder, levner dog en åbning for, at der kan være situationer, hvor det modsatte er tilfældet – altså at der kan være undtagelsestilfælde, hvor ordregiver berettiget kan ændre sådanne grundlæggende elementer under en udbudsprocedure.

Formuleringen ”i princippet” må altså forstås sådan, at der er tale om en hovedregel, som der naturligvis også er undtagelser til.

Denne anskuelse af forbuddet mod ændring af et grundlæggende element som værende en hovedregel, er en markant ændring i forhold til tidligere praksis på området, hvor forbuddet blev anset for absolut.

EU-Domstolen har således tidligere slået fast, at EUF-traktatens grundlæggende principper om ligebehandling og ikke-diskrimination samt gennemsigtighed indebærer, at kontraktgenstanden (den tekniske specifikation) og tildelingskriterierne, som begge udgør grundlæggende elementer, skulle defineres klart og ligge fast lige fra begyndelsen af udbudsproceduren.

Det følger af EU-domstolens afgørelse i sagen C-368/10 af 10. maj 2012, ”Max Havelaar”, Kommissionen mod Nederlandene, og det er også det udgangspunkt, der nævnes og bygges videre på i dommen i sag C-298/15 af 5. april 2017, ”borta” UAB mod Klaipedos valstybinio juru uosto direkcija VI.

EU-domstolen har således hidtil læst traktaten sådan, at kriterierne for tildeling og den tekniske specifikation udgør grundlæggende elementer, som ordregive ikke måtte ændre, men det er måske ved at ændre sig nu.

Det vil unægtelig gøre det mere fleksibelt for ordregivere og tilbudsgivere, at åbenlyse uhensigtsmæssigheder i de grundlæggende elementer vil kunne ændres under proceduren, men risikoen er også, at det kan blive sværere for tilbudsgiverne at indrette sig på, hvorledes tilbud skal afgives, hvis de grundlæggende elementer kan ændres undervejs. Særligt må det formodes at kunne betyde forlængelse af tilbudsgivers frister for tilbud, hvis der ændres i grundlæggende elementer, som tilbudsgiver derefter skal revidere tilbuddet efter.

Uanset bliver det spændende at følge udviklingen og hos TVC Advokatfirma følger vi med og afventer nye domme fra EU-domstolen, som kan fastslå retsstillingens udvikling.

Vi er naturligvis klar til at rådgive om den til enhver tid eksisterende retsstilling på området. Har du spørgsmål til ovenstående, er du således velkommen til at kontakte vores entrepriseafdeling for en uforpligtende snak.

Kontakt os gerne og hør mere.







Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
TVC Advokatfirma logo
Aarhus
Søren Frichs Vej 42A
8230 Åbyhøj
70 11 08 01
tvc@tvc.dk
København
Nimbusparken 24, 2
2000 Frederiksberg
Roskilde
Københavnsvej 69, 1
4000 Roskilde
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Biodiversitet ligger højt på den politiske agenda og kommer i fremtiden til at blive en større del af offentlige udbud. Hvor meget fylder biodiversitet i dag og på længere sigt? Det kommer vi ind på i denne episode, som er relevant for bøde offentlige ordregivere og private tilbudsgivere.
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Region Syddanmarks annullering af udbud udfordret ved klagenævnet
Region Syddanmarks annullering af udbud udfordret ved klagenævnet
11/10/2024
Udbud
Hvad betyder vedtagelsen af "Listing Act" for udstedere af gældsinstrumenter og kapitalandele?
Hvad betyder vedtagelsen af "Listing Act" for udstedere af gældsinstrumenter og kapitalandele?
29/10/2024
EU-ret, Udbud
System- eller brugerfejl? Spørgsmål gik "off-road" på udbudsportalen
System- eller brugerfejl? Spørgsmål gik "off-road" på udbudsportalen
04/11/2024
Udbud
Er en bil bare en bil, når der gennemføres sortimentsudbud?
Er en bil bare en bil, når der gennemføres sortimentsudbud?
14/11/2024
Udbud
1, 2, 3 endelige tilbud - eller hvad?
1, 2, 3 endelige tilbud - eller hvad?
18/11/2024
Udbud
Nye afgørelser fra Klagenævnet for udbud
Nye afgørelser fra Klagenævnet for udbud
19/11/2024
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted