Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Energiselskaber har vildledt forbrugerne i forbindelse med telefonsalg og prismarkedsføring

Bird & Bird
26/03/2017
265
Energiselskaber har vildledt forbrugerne i forbindelse med telefonsalg og prismarkedsføring
Bird & Bird logo
Siden sommeren 2016 har Forbrugerombudsmanden behandlet en række klager over energiselskaber og har i den forbindelse vurderet, at 7 energiselskaber har overtrådt markedsføringsloven, herunder forbuddet mod vildledende markedsføring.

Forbrugerombudsmanden har i to afgørelser af hhv. den 28. februar og 1. marts 2017 udtalt kritik af flere energiselskaber. I den første afgørelse havde 4 energiselskaber overtrådt forbuddet mod vildledende markedsføring i forbindelse med telefonsalg af strøm, mens 3 andre energiselskaber i den anden afgørelse havde vildledt forbrugeren i forbindelse med deres prismarkedsføring.


Vildledende telefonsalg af strøm

4 energiselskaber, Blue Energy A/S, Modstrøm A/S, MyPower A/S og Gasel/FFV Energi A/S, havde ifølge Forbrugerombudsmanden overtrådt markedsføringsloven ved at foretage opsøgende telefonsalg af strøm, idet det bl.a. under samtalerne ikke stod forbrugerne klart, om de talte med deres nuværende eller et konkurrerende energiselskab. Derudover modtog en række forbrugere velkomstmails, selvom de blot havde bedt om at få yderligere oplysninger fra virksomhederne.

Forbrugerombudsmanden meddelte på den baggrund de 4 energiselskaber, at de skulle rette ind efter reglerne, og at det ville blive anset som en skærpende omstændighed, hvis selskaberne skulle foretage samme eller lignende dispositioner igen.


Vildledende prismarkedsføring

I en anden sag havde Forbrugerombudsmanden meddelt energiselskaberne NettoPower ApS, OK a.m.b.a og EnergiNord A/S, at deres prismarkedsføring var vildledende, idet alle tre selskaber havde markedsført sig med, at de var de billigste på markedet.

Lovligheden af et sådant udsagn forudsætter, at rigtigheden kan dokumenteres, hvilket ikke var tilfældet for selskaberne på tidspunktet for markedsføringen.

NettoPower ApS havde via et dagblad annonceret, at selskabet var "Danmarks billigste Elselskab", OK a.m.b.a havde anvendt udsagnet "Billigst på el-pristavlen" og EnergiNord A/S havde i deres markedsføring anvendt udsagnet "Vælger du Markedspris, får du markedets laveste pris". Ingen af selskaberne kunne dog dokumentere rigtigheden af udsagnene, hvorfor Forbrugerombudsmanden indskærpede, at dette var i strid med markedsføringsloven.


Vejledning om markedsføring på energiområdet

Med baggrund i de mange forbrugerklager samt et ønske fra branchen om bedre vejledning, offentliggjorde Forbrugerombudsmanden i sommeren 2016 en vejledning om, hvordan energiselskaber lovligt markedsfører deres produkter, når de kontakter forbrugerne med tilbud.

Vejledningen fokuserer særligt på 1) oplysningspligten ved telefonsalg, 2) reglerne for aftaleindgåelsen og god markedsføringsskik, 3) oplysninger om samarbejdspartnere, 4) besparelsesudsagn, 5) prissammenligninger og 6) winback-henvendelser, dvs. når et selskab ønsker at "vinde" en tidligere kunde tilbage.

Vejledningen henvender sig til virksomheder, der sælger energi til forbrugerne, herunder strøm og gas, og kan findes på dette link.


Bird & Bird bemærker

Ovenstående sager er endnu et bevis på, hvor vigtigt det er som erhvervsdrivende at være bekendt med markedsføringslovens regler samt i hvert enkelt markedsføringstiltag at overveje, om markedsføringen er egnet til at vildlede forbrugerne.

Overtrædelser af markedsføringsloven kan straffes med bøde og skabe negativ omtale, da visse overtrædelser fremhæves på Forbrugerombudsmandens hjemmeside.

  


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye vejledninger til influenters markedsføring af fødevarer
Nye vejledninger til influenters markedsføring af fødevarer
10/09/2020
E-handel og markedsføring
Ændring af AVMS-direktivet: Ny lovgivning for TV og medietjenester
Ændring af AVMS-direktivet: Ny lovgivning for TV og medietjenester
09/09/2020
E-handel og markedsføring, Øvrige
Forbrugerombudsmanden: Tavshedsklausuler i forbrugeraftaler er ugyldige
Forbrugerombudsmanden: Tavshedsklausuler i forbrugeraftaler er ugyldige
03/09/2020
E-handel og markedsføring, Kontraktret, Øvrige
Nye retningslinjer og mærkningsordning for el-produkter
Nye retningslinjer og mærkningsordning for el-produkter
28/08/2020
E-handel og markedsføring, Energi og forsyning
Ny lov om håndhævelse af P2B-forordningen vedtaget
Ny lov om håndhævelse af P2B-forordningen vedtaget
26/06/2020
E-handel og markedsføring
Øgede sanktioner og mulighed for blokering af websites, der sælger farlige produkter til Danmark
Øgede sanktioner og mulighed for blokering af websites, der sælger farlige produkter til Danmark
18/06/2020
E-handel og markedsføring
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
Følg Jurainfo.dk på:
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted