Sø og Handelsrettens skifteafdeling har i en ny kendelse pålagt en direktør for en IT virksomhed konkurskarantæne på 3 år. Kendelsen fortæller, hvad der skal til for at blive dømt.
Reglerne om konkurskarantæne blev indført i 2013. De hidtidige kendelser på området har båret præg af, at de dømte direktører, ikke forsvarede sig, når kurator ved skifteretten nedlagde påstand om, at de skulle pålægges karantæne. Der var tale om konkursryttere uden for pædagogisk rækkevidde.
Men nu har vi en afgørelse med lidt mere kød på sagen.
Selskabet blev tvangsopløst
I modsætning til mange af de andre sager var der her tale om et helt normalt selskab, der i en årrække kunne fremvise en almindelig drift, men som til sidst blev tvangsopløst af Erhvervsstyrelsen på grund af manglende indlevering af årsrapport. Selskabet havde mistet en stor norsk kunde, der blev taget under konkursbehandling, og i den forbindelse måtte selskabet afskrive et stort tilgodehavende.
Direktør og eneejer
Den indstævnte direktør havde siden 2005 været direktør for selskabet og eneanpartshaver. På trods af, at selskabet blev afmeldt for moms, A-skat og AM-bidrag i marts 2012 udstedte selskabet efterfølgende fakturaer på i alt 200.080,95 kr. og opkrævede moms heraf med 50.020,24 kr., uden at der blev indberettet eller afregnet moms over for SKAT. Selskabet udbetalte endvidere løn til direktøren med i hvert fald 77.500 kr., uden at selskabet afregnede A-skat eller AM-bidrag.
Som baggrund for sine dispositioner angav direktøren, at han efter tabet af den store norske kunde led af en depression, og at han bevisligt ikke havde haft til hensigt at unddrage moms, idet han havde misforstået momsreglerne. Endvidere kunne det ikke lade sig gøre at likvidere selskabet, da han ikke kunne afgive en tro og love erklæring til SKAT, om at han ikke havde nogen kreditorer. Siden 2009 stod selskabet uden revisor.
Sø og Handelsretten begrundede konkurskarantænen som følger:
”Det lægges som ubestridt til grund, at selskabet blev afmeldt fra moms, A-skat og AMbidrag den 31. marts 2012.
Det lægges endvidere som ubestridt til grund, at selskabet fortsatte med at drive momspligtig virksomhed, og at selskabet fra marts 2013 og frem udstedte fakturaer på i alt 200.080,95 kr. eksklusiv moms samt opkrævede moms heraf med 50.020,24 kr., uden at selskabet indberettede eller afregnede moms over for SKAT.
Det lægges videre som ubestridt til grund, at selskabet fra marts 2013 og frem udbetalte løn til X med i hvert fald 77.500 kr., uden at der blev indberettet eller afregnet A-skat.
Det lægges endelig efter det af kurator oplyste til grund, at der i selskabet ikke blev foretaget bogføring i overensstemmelse med bogføringslovens regler, idet der ikke blev foretaget egentlig bogføring eller ført regnskab med ind- og udgående transaktioner.
På dette grundlag finder skifteretten, at X har udøvet groft uforsvarlig forretningsførelse, jf. konkurslovens § 157.”
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →