Direktiv om bæredygtighedsrapportering (CSRD) endeligt vedtaget
I anledning af Europa-Parlamentets vedtagelse af CSRD beskrev vi, hvem der er omfattet af direktivet, hvad direktivet overordnet betyder for de omfattede virksomheder, samt hvordan direktivet også forventes at få betydning for de virksomheder, som ikke er direkte omfattet, men som indgår i de omfattede virksomheders værdikæde.
Udover den endelige vedtagelse af CSRD, er en del af de nye standarder for bæredygtighedsrapportering (ESRS - European Sustainability Reporting Standards) også kommet et skridt tættere på at være endelige. Det er i ESRS, at detaljerne for bæredygtighedsrapporteringen bliver fastsat, og det første sæt standarder - de generelle tværgående standarder - er netop blevet oversendt til Europa-Kommissionen fra EFRAG (European Financial Advisory Group - en privat organisation, som gennem en årrække har rådgivet Kommissionen om godkendelse af regnskabsstandarder til brug i EU), som har udarbejdet dem. Kommissionen skal nu konsultere øvrige EU-organer og medlemsstaterne om standarderne, inden standarderne vedtages endeligt af Kommissionen senest i juni 2023. EFRAG skal endvidere over den næste tid udvikle sektorspecifikke standarder og forventeligt også særlige SMV-standarder.
Direktivet mangler stadig at blive implementeret i dansk ret - forventeligt bliver det ved en opdatering af årsregnskabsloven - ligesom standarderne heller ikke er endelige, og det er derfor usikkert, hvordan kravene præcis kommer til at gælde for danske virksomheder. Med kravenes forventede ikrafttræden for de første virksomheder den 1. januar 2024, er der grund til allerede nu at overveje, hvad der skal til i virksomhederne for at være klar til de nye krav.