Det kan blive dyrt at forveksle en lønmodtager med en ekstern konsulent
Som udgangspunkt skal virksomheder ikke afregne A-skat eller AM-bidrag, når de køber ydelser fra eksterne konsulenter. En ekstern konsulent er som udgangspunkt heller ikke omfattet af ferieloven og skal derfor hverken have løn under ferie eller feriegodtgørelse.
Det skyldes, at den eksterne konsulent ikke er lønmodtager.
Hvorvidt en person er lønmodtager eller ekstern konsulent afhænger af en konkret vurdering, som blandt andet foretages af SKAT. Hvis SKAT finder, at den ansatte konsulent rent faktisk ikke er konsulent, men derimod lønmodtager, kan virksomheden blive pålagt at indeholde den skat, der skulle være afregnet i lønmodtagerens ansættelsesperiode. Herudover vil lønmodtageren kunne have krav på andre ydelser, herunder manglende betaling af feriepenge.
Ekstern konsulent eller lønmodtager?
Kriterierne for, hvornår der er tale om en lønmodtager eller en ekstern konsulent, har ikke ændret sig meget inden for de seneste år. Alligevel kan vurderingen være kompliceret, og virksomheder bliver løbende mødt med krav fra SKAT, som mener, at en ansat konsulent reelt har status som lønmodtager.
Nedenfor finder du et overblik over de kriterier, der normalt indgår i vurderingen af, om der er tale om en lønmodtager eller en ekstern konsulent:
Der er tale om en konkret vurdering, og der vil sjældent være situationer, hvor alt peger i retning af, at vedkommende er enten ekstern konsulent eller omvendt. Det er derfor vigtigt, at man som virksomhed nøje overvejer, om der reelt ansættes en lønmodtager, når der købes ydelser fra en ekstern konsulent.
Vil du vide mere?
NJORD Law Firm kan hjælpe dig med at vurdere, om der er tale om en ekstern konsulent eller en lønmodtager, så du undgår eventuelle efterbetalingskrav fra SKAT og medarbejderen. Vi tilbyder også at udarbejde kontrakter til både lønmodtagere og eksterne konsulenter.