Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Danmark får ikke medhold i appel om hektarstøtte

Kammeradvokaten
28/10/2014
254
Danmark får ikke medhold i appel om hektarstøtte
Kammeradvokaten logo
EU-domstolen har for nyligt opretholdt Rettens dom i hektarstøttesagen og stadfæster derved den særligt tunge bevisbyrde for medlemsstater i relation til sager om regnskabsafslutning for Den Europæiske udviklings- og garantifond for Landbruget (EUGFL). Det betyder, at Danmark ikke får refunderet ca. 750 mio. kr. i hektarstøtte.

Sagens baggrund
Kommissionen traf i marts 2009 en beslutning om at kræve hektarstøtte tilbage fra den danske stat.

Baggrunden for beslutningen var, at de danske myndigheder efter Kommissionens opfattelse ikke havde foretaget tilstrækkelig kontrol med landmændenes overholdelse af betingelserne for at modtage hektarstøtte.

Kommissionen mente bl.a. at landmændene ikke havde plejet de braklagte marker tilstrækkeligt, at telemålingen vedrørende kontrollen med størrelsen af de braklagte marker var utilstrækkelig, og at en del af de kontrollerede marker var anvendt til ikke-tilladte formål.

Retten opretholdt Kommissionens beslutning
Retten har ved dom af 3. juli 2012 opretholdt Kommissionens beslutning, selvom Retten fandt, at Kommissionen havde begået en fortolkningsfejl ved at gå ud fra, at der ikke måtte være plantedække på braklagte marker. Imidlertid har Retten fundet, at denne fortolkningsfejl ikke har væsentlig betydning for beslutningens gyldighed.

I stedet har Retten opretholdt beslutningen med henvisning til, at Kommissionen konstaterede andre - men ganske få - uregelmæssigheder, som dermed kunne bære beslutningen.

Retten har i den forbindelse fastslået, at den danske regering ikke har løftet sin bevisbyrde, og de har stillet strenge krav til omfanget af denne bevisbyrde.

EU-Domstolen opretholder Rettens dom
Da regeringen var af den opfattelse, at Rettens afgørelse led en række væsentlige retlige mangler, blev det besluttet at appellere Rettens dom til EU-Domstolen, hvilket skete den 13. september 2012.

EU-Domstolen afsagde dom i sagen den 15. oktober 2014,og har ved sin dom besluttet at forkaste appellen, og dermed i det hele opretholde Rettens dom. Kommissionens beslutning om at den danske stat skal betale de ca. 750 mio. kr. i hektarstøtte, som sagen handlede om, står således ved magt.

EU-Domstolen anerkender, at de anbringender den danske regering gør gældende er af retlig karakter. De kan således være genstand for en appel. Men i det væsentlige får regeringen ikke medhold i sine anbringender.

En umulig bevisbyrde
Det særligt interessante ved dommen er, at EU-Domstolen opretholder den særdeles restriktive bevisbyrde i forbindelse med regnskabsafslutningen for EUGFL. Kommissionen skal i sådanne sager alene fremlægge bevis for, at der er en begrundet og rimelig tvivl med hensyn til medlemsstatens kontrolforanstaltninger. Herefter er det op til medlemsstaten at føre det mest detaljerede og fuldstændige bevis for kontrollen og for at Kommissionens beregninger er forkerte.

Således som Domstolen formulerer sig i præmisserne, indebærer dommen, at der i denne type regnskabsafslutningssager gælder en omvendt bevisbyrde, der påhviler medlemslandene. I praksis vil en sådan bevisbyrde være umulig for medlemsstaterne at løfte.

Rettens dom kan læses her.

EU-Domstolens dom kan læses her.

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kammeradvokaten logo
Aarhus
Åboulevarden 49
8000 Aarhus C
33 15 20 10
mail@poulschmith.dk
København
Vester Farimagsgade 23
1606 København V
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 33.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kommissionen vil lukke ned for spøgelsesfly
Kommissionen vil lukke ned for spøgelsesfly
18/03/2020
EU-ret
Bøde på 6,7 mio. euro til hotelkæde for diskrimination mellem forbrugere
Bøde på 6,7 mio. euro til hotelkæde for diskrimination mellem forbrugere
27/02/2020
EU-ret
Storbritannien har forladt EU: Hvad betyder Brexit for dine varemærker og designs?
Storbritannien har forladt EU: Hvad betyder Brexit for dine varemærker og designs?
14/02/2020
EU-ret, Immaterielret
Statsstøtte: De minimis-støtte – hvad er det, og hvordan gør man?
Statsstøtte: De minimis-støtte – hvad er det, og hvordan gør man?
26/11/2019
EU-ret
EU-domstolen: Franske godtgørelses­regler udtryk for indirekte forskels­behandling
EU-domstolen: Franske godtgørelses­regler udtryk for indirekte forskels­behandling
03/10/2019
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
EU vedtager forordning om markedsovervågning
EU vedtager forordning om markedsovervågning
11/09/2019
EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted