COVID-19 har på kort tid medført store ændringer for vores hverdag, ikke mindst for driften af de offentlige institutioner, hvor alle ansatte, der ikke varetager samfundskritiske funktioner, er sendt hjem. Danmarks Domstole har etableret et nødberedskab, der indtil videre er gældende til og med den 27. marts 2020.
Nødberedskab med prioritering af kritiske opgaver
Nødberedskabet medfører, at domstolene i nødberedskabsperioden kun vil varetage kritiske opgaver, hvorimod alle ikke-kritiske sager vil blive udsat. Dette betyder som udgangspunkt, at alle hovedforhandlinger samt fysiske retsmøder af ikke-kritisk karakter vil være aflyst i perioden. Det er dog de enkelte domstole, der hver især tilrettelægger deres arbejde, så det anbefales at holde sig orienteret, hvis man har et møde eller andet gøremål ved en af de danske domstole under nødberedskabsperioden.
De kritiske sagsområder, som bliver prioriteret under nødberedskabet, vil særligt være sager, der er bundet af frister, eller som er særligt indgribende. Danmarks Domstole er kommet med følgende ikke-udtømmende oplistning, da det i sidste ende vil bero på en konkret vurdering:
- Grundlovsforhør
- Fristforlængelser
- Straffesager med varetægtsfængsling
- Fogedforretninger der ikke kan udsættes
- Tinglysningssager
- Særligt hastende konkurssager.
- Civile sager
Det er vores erfaring, at hovedforhandlingerne af civile retssager, der har været berammet til hovedforhandling i perioden fra den 16. marts 2020 til den 27. marts 2020, er blevet aflyst, omberammet eller optaget til afgørelse på skriftligt grundlag uden mundtlig forhandling i retslokalerne.
Indtil andet er meldt ud fra den enkelte ret, er det vores generelle anbefaling, at retssagerne behandles og forberedes ud fra de frister og berammelser, der fortsat er gældende. Herunder må vi, indtil andet er meldt ud, gå ud fra, at hovedforhandlinger fra den 30. marts 2020 gennemføres.
Fastholdelse af frister
Østre Landsret samt Sø- og Handelsretten har oplyst, at fastsatte frister som udgangspunkt fastholdes under nødberedskabsperioden, ligesom Sø- og Handelsretten og Højesteret fortsat fastholder telefonmøder, medmindre der gives anden besked.
Da det ikke er alle domstole, der er kommet med udmeldinger om frister, må den generelle retningslinje være, at frister i sager, der er under forberedelse, fastholdes.
Da kommunikationen med retterne i det væsentlige foregår elektronisk, herunder via sags-portalen (
www.minretssag.dk) for et stort omfang sager, forventer vi ikke, at overholdelsen af fristerne vil give problemer i praksis. Hvor fristudsættelser er nødvendige for parternes forberedelse, herunder som følge af COVID-19, forventer vi, at retterne vil give fristudsættelser efter deres sædvanlige praksis.
Domstolene kan fortsat kontaktes både telefonisk, pr. e-mail og via
minretssag.dk, men der må forventes forlænget svartid på ikke-hastende henvendelser.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →