Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Bliver "human rights due diligence" snart obligatorisk for europæiske virksomheder?

Kromann Reumert
23/02/2021
Bliver "human rights due diligence" snart obligatorisk for europæiske virksomheder?
Kromann Reumert logo
EU-Kommissionen har forpligtet sig til at fremlægge et direktivforslag om obligatorisk "human rights due diligence" i løbet af 2021. Men hvad dækker begrebet egentlig over? Og hvilke konsekvenser vil direktivet få for danske virksomheder? Det kan du blive klogere på i denne nyhed.

Begrebet 'Human Rights Due Diligence' (HRDD) blev introduceret af FN's Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP), der blev vedtaget af FN's Menneskerettighedsråd i 2011. Begrebet skal forstås som en proces eller et værktøj til at afdække virksomheders indvirkning på menneskerettighederne, inklusive risikoen for overtrædelser.


Som ved andre former for due diligence er processen risikobaseret og tager udgangspunkt i den konkrete virksomheds omstændigheder og eksponering.


Pres på principperne i EU

Siden deres vedtagelse har UNGP'erne og idéen om HRDD vundet mere og mere indpas i såvel nationale regler og lovgivning som frivillige initiativer, der er designet til at styrke virksomheders samfundsansvar og sociale engagement.


EU har i nogen tid været under pres fra politikere og græsrodsorganisationer, der ønsker, at EU skal implementere principperne i relevant EU-lovgivning. I januar i år vedtog EU-Parlamentets juridiske udvalg (JURI) derfor en rapport, der blandt andet indeholder et lovforslag om obligatorisk HRDD for europæiske virksomheder, herunder statsejede og finansielle virksomheder.

 

Et egentligt direktivforslag på området vil blive femlagt af Kommissionen i løbet 2021, men vi forventer, at Kommissionen vil tage udgangspunkt i Parlamentets forslag. Du kan derfor med fordel allerede nu begynde at forberede dig på, at HRDD fremover bliver en del af din virksomheds bredere compliancetiltag.


Det vil human rights due diligence betyde for din virksomhed

Ifølge Parlamentets forslag vil obligatoriske regler for HRDD betyde, at din virksomhed bliver lovligt forpligtet til at identificere, adressere og udbedre de dele af forretningen, der påvirker eller kan påvirke menneskerettighederne negativt. Det drejer sig blandt andet om værdi- og investeringskæder samt direkte og indirekte handelsforhold.

 

Menneskerettigheder skal i denne kontekst forstås bredt. De inkluderer derfor (i hvert fald) arbejdstagerrettigheder samt sociale- og økonomiske rettigheder. Negative påvirkninger af miljø og klima samt principper for "good governance" er også omfattet af forslaget.

   

Konsekvensen af reglerne vil være, at alle virksomheder, der ønsker adgang til EU's marked, skal dokumentere, at de overholder deres HRDD-forpligtelser. Gør de ikke det, vil de kunne straffes med bøde på samme måde som ved dokumenterede overtrædelser af menneskerettighederne.


De fire led i din virksomheds forpligtelse

Parlamentets forslag bygger i vidt omfang på UNGP og pålægger virksomheder fire forpligtelser, der indebærer, at I i din virksomhed skal:


  1. identificere og vurdere faktiske eller potentielle negative påvirkninger af menneskerettighederne, som er forbundet med virksomhedens aktiviteter, produkter eller services
  2. træffe passende foranstaltninger til at adressere og håndtere eventuelle negative påvirkninger
  3. måle effektiviteten af foranstaltningerne
  4. dokumentere og kommunikere, hvordan negative påvirkninger håndteres.

Til sammenligning går forpligtelserne langt ud over hvad (nogle) danske virksomheder på nuværende tidspunkt er forpligtet til efter årsregnskabslovens § 99a. Her forpligtes store virksomheder allerede til at supplere deres ledelsesberetning med en redegørelse for samfundsansvar, herunder hvordan hensyn til menneskerettighederne integreres i forretningen.


Vores rådgivning

Kromann Reumerts specialister i compliance har mange års erfaring med at rådgive om og formulere complianceprogrammer og compliance due diligenceprocesser – også på menneskerettighedsområdet.

 

Du er velkommen til at kontakte os, hvis vi også skal hjælpe din virksomhed med at afdække dens behov og risikoeksponering og med at skræddersy en complianceløsning.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
23/05/2024
Selskabsret, Forsikring og erstatning
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
28/05/2024
EU-ret, Immaterialret, Persondata, IT- og telekommunikation
CSDDD endeligt vedtaget i Rådet for Den Europæiske Union
CSDDD endeligt vedtaget i Rådet for Den Europæiske Union
06/06/2024
EU-ret, Compliance, Finansiering og bankret
Frankrig anvender Towercast-doktrinen og undersøger fusion under tærskelværdierne
Frankrig anvender Towercast-doktrinen og undersøger fusion under tærskelværdierne
03/06/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Vegansk patient blev ikke forskelsbehandlet under indlæggelser på Hvidovre Hospital
Vegansk patient blev ikke forskelsbehandlet under indlæggelser på Hvidovre Hospital
04/06/2024
EU-ret, Øvrige
Ny guide til ESG-regulering og rapporteringskrav i Danmark
Ny guide til ESG-regulering og rapporteringskrav i Danmark
07/06/2024
Compliance, Finansiering og bankret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted