Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

“Bedre sent end aldrig” gælder ikke ved frister

Kromann Reumert
04/04/2019
“Bedre sent end aldrig” gælder ikke ved frister
Kromann Reumert logo
Nyt fra Klagenævnet for Udbud: Den 19. marts 2019 afsagde klagenævnet kendelse i sagen Euro Group mod Aarhus Kommune. Sagen handlede om for sent indleverede vareprøver. Klagenævnet var håndfast: Overskridelse af en frist fører til afvisning af tilbud. I denne nyhed kan du læse om, hvad tilbudsgivere kan lære af sagen, hvis man som tilbudsgiver skulle komme ud for at være forsinket, eller man opdager en fejl i det indleverede, som man ikke kan nå at rette, inden fristen udløber.


Vareprøver til et nedgravet affaldssystem


Aarhus Kommune havde gennemført et udbud af affaldssystemer til nedgravning. Euro Groups tilbud blev afvist som ikke-konditionsmæssigt på grund af for sent indleverede vareprøver. Euro Group valgte efterfølgende at klage over afvisningen.

Det var et krav i udbudsmaterialet, at der skulle indleveres vareprøver sammen med tilbuddet og inden for samme frist. Undervejs i udbudsprocessen blev fristerne udskudt med fristudløb kl. 12.00. Der var desuden angivet et generelt tidsrum for, hvornår vareprøverne kunne indleveres. Dette tidsrum strakte sig til kl. 14.00.

I sin klage argumenterede Euro Group for, at fristen var uklar. Det gav klagenævnet dog ikke medhold i. Nævnet mente, at  tilbudsfristen fremgik tydeligt på samme måde som med indleveringsfristen for vareprøver.


Leveret, men ikke monteret


To tilbudsgivere indleverede deres vareprøver på selve fristdagen. Euro Group havde faktisk leveret sine vareprøver, så alle vareprøver befandt sig på det rigtige sted, inden fristen udløb. Dog havde Euro Group ikke fået vareprøven færdigmonteret på dette tidspunkt og var derfor i færd med at justere vareprøverne hos ordregiveren efter fristens udløb.

En ekstra dimension af klagen handlede om, at én af de andre tilbudsgivere, HUMUS-Genplast, ikke fik sit tilbud afvist som ikke-konditionsmæssigt, på trods af at virksomheden manglede at indlevere én ud af tre dele af sin vareprøve. HUMUS-Genplasts tilbud blev i stedet tildelt nul point for de dele, der manglede.

Efter Euro Groups opfattelse var det en klar forskelsbehandling. Ordregiveren, Aarhus Kommune, argumenterede dog for, at de to situationer var vidt forskellige. Euro Group havde ikke indleveret rettidigt. HUMUS-Genplast havde leveret to ud af tre dele af deres vareprøver rettidigt, og der forelå derfor rettidigt indleverede (men mangelfulde) vareprøver at vurdere tilbuddet ud fra.

Klagenævnet konkluderede, at det, på grund af det fortsatte arbejde på vareprøverne efter fristens udløb, ikke var muligt for kommunen at vurdere vareprøverne, da fristen udløb, og at Euro Group bar ansvaret for dette. Derfor var Aarhus Kommune forpligtet til at afvise Euro Groups tilbud.


Hvad viser kendelsen?


Klagenævnets kendelse er udtryk for fast praksis for håndtering af frister – der er "ingen kære mor". En overskridelse af tilbudsfristen medfører ret og pligt til afvisning.

Havde der været tale om, at der skulle uploades et tilbud inden fristen, og man havde opdaget fejl eller mangler ved det uploadede dokument, og at man som tilbudsgiver var gået i gang med at arbejde på det for så først at aflevere et færdigt tilbudsdokument to timer efter fristens udløb – så havde det nok været ret åbenlyst, at det skulle betragtes som ikke-konditionsmæssigt.

Uanset hvor frustrerende det må være for en tilbudsgiver at kunne se en fejl og ikke kunne nå at udbedre den, så skal man træde tilbage og lade ordregiver bedømme det, der er blevet indleveret. Hvis ikke tilbudsgivere træder tilbage, risikerer de – som her – at hele leverancen bliver afvist som for sent indleveret. I visse tilfælde har ordregiver jo mulighed for også at lade vareprøver berigtige eller supplere; og det vil vel altid være bedre at få en ringere bedømmelse end ingen bedømmelse.

Læs kendelsen: Klagenævnet for Udbuds kendelse i sagen mellem Euro Group mod Aarhus Kommune

 


 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Klagenævnet for Udbud blåstempler Region Midtjyllands indkøb af Covid-tests ved udbud med forhandling uden forudgående offentliggørelse
Klagenævnet for Udbud blåstempler Region Midtjyllands indkøb af Covid-tests ved udbud med forhandling uden forudgående offentliggørelse
30/04/2024
Udbud
Ordregivers skønsmæssige kvalitative vurdering tilsidesat i ny kendelse fra Klagenævnet for Udbud
Ordregivers skønsmæssige kvalitative vurdering tilsidesat i ny kendelse fra Klagenævnet for Udbud
03/05/2024
Udbud
Tilbudsgiver får klippet pladerne
Tilbudsgiver får klippet pladerne
06/05/2024
Udbud
Hvem tager skraldet? Et valg mellem erstatning eller ophør af kontrakt?
Hvem tager skraldet? Et valg mellem erstatning eller ophør af kontrakt?
07/05/2024
Udbud
Manglende erfaring i brug af elektronisk udbudsportal er eget ansvar
Manglende erfaring i brug af elektronisk udbudsportal er eget ansvar
14/05/2024
Udbud
Når klagen ikke er helt på plads
Når klagen ikke er helt på plads
21/05/2024
Udbud, IT- og telekommunikation
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted