Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

“Bedre sent end aldrig” gælder ikke ved frister

Kromann Reumert
04/04/2019
285
“Bedre sent end aldrig” gælder ikke ved frister
Kromann Reumert logo
Nyt fra Klagenævnet for Udbud: Den 19. marts 2019 afsagde klagenævnet kendelse i sagen Euro Group mod Aarhus Kommune. Sagen handlede om for sent indleverede vareprøver. Klagenævnet var håndfast: Overskridelse af en frist fører til afvisning af tilbud. I denne nyhed kan du læse om, hvad tilbudsgivere kan lære af sagen, hvis man som tilbudsgiver skulle komme ud for at være forsinket, eller man opdager en fejl i det indleverede, som man ikke kan nå at rette, inden fristen udløber.


Vareprøver til et nedgravet affaldssystem


Aarhus Kommune havde gennemført et udbud af affaldssystemer til nedgravning. Euro Groups tilbud blev afvist som ikke-konditionsmæssigt på grund af for sent indleverede vareprøver. Euro Group valgte efterfølgende at klage over afvisningen.

Det var et krav i udbudsmaterialet, at der skulle indleveres vareprøver sammen med tilbuddet og inden for samme frist. Undervejs i udbudsprocessen blev fristerne udskudt med fristudløb kl. 12.00. Der var desuden angivet et generelt tidsrum for, hvornår vareprøverne kunne indleveres. Dette tidsrum strakte sig til kl. 14.00.

I sin klage argumenterede Euro Group for, at fristen var uklar. Det gav klagenævnet dog ikke medhold i. Nævnet mente, at  tilbudsfristen fremgik tydeligt på samme måde som med indleveringsfristen for vareprøver.


Leveret, men ikke monteret


To tilbudsgivere indleverede deres vareprøver på selve fristdagen. Euro Group havde faktisk leveret sine vareprøver, så alle vareprøver befandt sig på det rigtige sted, inden fristen udløb. Dog havde Euro Group ikke fået vareprøven færdigmonteret på dette tidspunkt og var derfor i færd med at justere vareprøverne hos ordregiveren efter fristens udløb.

En ekstra dimension af klagen handlede om, at én af de andre tilbudsgivere, HUMUS-Genplast, ikke fik sit tilbud afvist som ikke-konditionsmæssigt, på trods af at virksomheden manglede at indlevere én ud af tre dele af sin vareprøve. HUMUS-Genplasts tilbud blev i stedet tildelt nul point for de dele, der manglede.

Efter Euro Groups opfattelse var det en klar forskelsbehandling. Ordregiveren, Aarhus Kommune, argumenterede dog for, at de to situationer var vidt forskellige. Euro Group havde ikke indleveret rettidigt. HUMUS-Genplast havde leveret to ud af tre dele af deres vareprøver rettidigt, og der forelå derfor rettidigt indleverede (men mangelfulde) vareprøver at vurdere tilbuddet ud fra.

Klagenævnet konkluderede, at det, på grund af det fortsatte arbejde på vareprøverne efter fristens udløb, ikke var muligt for kommunen at vurdere vareprøverne, da fristen udløb, og at Euro Group bar ansvaret for dette. Derfor var Aarhus Kommune forpligtet til at afvise Euro Groups tilbud.


Hvad viser kendelsen?


Klagenævnets kendelse er udtryk for fast praksis for håndtering af frister – der er "ingen kære mor". En overskridelse af tilbudsfristen medfører ret og pligt til afvisning.

Havde der været tale om, at der skulle uploades et tilbud inden fristen, og man havde opdaget fejl eller mangler ved det uploadede dokument, og at man som tilbudsgiver var gået i gang med at arbejde på det for så først at aflevere et færdigt tilbudsdokument to timer efter fristens udløb – så havde det nok været ret åbenlyst, at det skulle betragtes som ikke-konditionsmæssigt.

Uanset hvor frustrerende det må være for en tilbudsgiver at kunne se en fejl og ikke kunne nå at udbedre den, så skal man træde tilbage og lade ordregiver bedømme det, der er blevet indleveret. Hvis ikke tilbudsgivere træder tilbage, risikerer de – som her – at hele leverancen bliver afvist som for sent indleveret. I visse tilfælde har ordregiver jo mulighed for også at lade vareprøver berigtige eller supplere; og det vil vel altid være bedre at få en ringere bedømmelse end ingen bedømmelse.

Læs kendelsen: Klagenævnet for Udbuds kendelse i sagen mellem Euro Group mod Aarhus Kommune

 


 

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 29.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
CPV-koder – er de så vigtige?
CPV-koder – er de så vigtige?
26/10/2020
Udbud
Kontrakt med løbetid på 6 år var ikke en rammeaftale
Kontrakt med løbetid på 6 år var ikke en rammeaftale
22/10/2020
Udbud
Positiv opfyldelses­interesse og ordregivers sandsynlige annullation
Positiv opfyldelses­interesse og ordregivers sandsynlige annullation
19/10/2020
Udbud
Forbehold for mindstekrav eller "frivilligt alternativ" for ordregiver?
Forbehold for mindstekrav eller "frivilligt alternativ" for ordregiver?
07/10/2020
Udbud
Ny vejledning om fælles bud i offentlige og private udbud
Ny vejledning om fælles bud i offentlige og private udbud
29/09/2020
Konkurrenceret, Udbud
Manglende opfyldelse af krav til pointscore på kvalitet medførte afvisning af tilbud
Manglende opfyldelse af krav til pointscore på kvalitet medførte afvisning af tilbud
24/09/2020
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted