Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Amager­bankens tidligere ledelse skal betale million­erstatning

Horten
09/07/2019
351
Amager­bankens tidligere ledelse skal betale million­erstatning
Horten logo Østre Landsret har 26. juni 2019 afsagt dom i ankesagen mod den tidligere bestyrelse i Amagerbanken. Her blev 8 ud af 11 tidligere ledelsesmedlemmer solidarisk pålagt at betale 225 mio. kr. med tillæg af renter og omkostninger for én væsentligt tabsgivende disposition over for en stor bankkunde. Byretten havde tidligere frifundet de sagsøgte herfor i 2017.Landsretten tog stilling til, hvorvidt en række dispositioner konkret var ansvarspådragende for bestyrelsen, herunder en lånebevilling i maj 2008 med efterfølgende genbevillinger vedrørende et ejendomsprojekt på Østerbro i København (Østerfælled-ejendommen). Finansiel Stabilitet havde samlet opgjort krav vedrørende dispositionerne om betaling af 375 mio. kr. over for en række bestyrelsesmedlemmer, som havde siddet i bestyrelsen i en længere periode forud for bevillingen i maj 2008, mens der blev gjort krav på 285 mio. kr. over for de personer, der var indtrådt i bestyrelsen efter maj 2008.


Ansvarspådragende lånebevillinger


Landsretten fandt det ansvarspådragende for den samlede ledelsen at genbevilge valutarammen på lånet vedrørende Østerfælled-ejendommen i december 2009 samt at opretholde bevillingen frem til slutningen af juni 2010. Bevillingerne blev gennemført på trods af kundens væsentlige overskridelser af en tabsramme på 100 mio. kr. på et tidspunkt, hvor Amagerbanken havde betydelige likviditetsmæssige udfordringer. Der var store risici forbundet med genbevillingen af valutarammen – der efterfølgende påførte betydelige tab til banken.


Erstatningsansvar, ansvarsfordeling og lempelse


En direktør blev frifundet, da Finansiel Stabilitet havde haft genansat ham uden forbehold om erstatning, mens to medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer blev frifundet i kraft af erstatningsansvarslovens lempelsesregel, når et erstatningsansvar vil være urimeligt tyngende.

Østre Landsret har ved fordelingen af det indbyrdes ansvar lagt vægt på evt. foreliggende forsikringer. Det var under sagen oplyst, at bestyrelsesformanden havde tegnet en bestyrelsesansvarsforsikring med forsikringsdækning for 100 mio. kr. Det var dog ikke bekræftet, om der ville være forsikringsdækning for sagen. Østre Landsret har i præmisserne taget stilling til, at i det omfang, der er forsikringsdækning, skal bestyrelsesformanden friholde de øvrige bestyrelsesmedlemmer, som er fundet erstatningsansvarlige.

Landsretsdommen kan fortolkes som principiel i vurderingen af ansvaret for bestyrelsesmedlemmerne i finansielle virksomheder, idet landsretten i den omfattende dom tog stilling til bestyrelsens skøn og beslutninger i en række konkrete engagementer, hvorved de otte bestyrelsesmedlemmer altså hver især er blevet pålagt erstatningsansvar for tab påført af bestyrelsen ved forlængelsen af én lånebevilling med dertil knyttet valutaramme. Dommen kan anskues som streng, særligt for de bestyrelsesmedlemmer, der indtrådte i bestyrelsen i maj 2008 umiddelbart før det møde hvori det pågældende engagement blev genbevilget. Landsrettens dom er afsagt i forlængelse af Højesterets dom af 19. januar 2019, hvor tre bestyrelsesmedlemmer i den tidligere Capinordic Bank blev pålagt erstatningsansvar for uforsvarlig långivning.

Du kan læse den 334 sider lange dom her: Udskrift af Østre Landsrets dombog (dom B1390014). 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 29.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Genopfyldning af forsikringssum efter en skade. Hvem har pligten – og hvad er konsekvensen af at undlade det?
Genopfyldning af forsikringssum efter en skade. Hvem har pligten – og hvad er konsekvensen af at undlade det?
25/11/2020
Forsikring og erstatning, Fast ejendom og entreprise
Aflivning af mink - erstatningsfastsættelse
Aflivning af mink - erstatningsfastsættelse
17/11/2020
Forsikring og erstatning, Øvrige
Vestre Landsret frifinder advokat i ansvarssag
Vestre Landsret frifinder advokat i ansvarssag
16/11/2020
Forsikring og erstatning
Pensionsselskabet er ikke altid ansvarlig for fejl
Pensionsselskabet er ikke altid ansvarlig for fejl
13/11/2020
Forsikring og erstatning
Transportør havde ikke handlet groft uagtsomt ved transport af dyr champagne
Transportør havde ikke handlet groft uagtsomt ved transport af dyr champagne
04/11/2020
Transportret, Forsikring og erstatning
Kan man levere ved at vælte varerne af traileren?
Kan man levere ved at vælte varerne af traileren?
28/09/2020
Transportret, Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted