Forslag om op til 8 års fængsel for overtrædelse af EU-sanktioner

Den længe ventede AI-forordning blev vedtaget af Rådet for Den Europæiske Union (”Rådet”) den 21. maj 2024, efter at Europa-Parlamentets medlemmer vedtog AI-forordningen den 13. marts 2024. Vedtagelsen afslutter en længerevarende lovgivningsproces, der begyndte med fremsættelsen af udkastet til AI-forordningen i april 2021.
AI-forordningen, der også kaldes AI Act, skal regulere brugen af kunstig intelligens i EU og markerer dermed et afgørende skridt mod en fælles forståelse af ansvarlig brug af kunstig intelligens i medlemslandene.
AI-forordningen indeholder en risikobaseret tilgang, hvorefter reglerne er strengere desto større skade, teknologien kan forvolde på samfundet. Det betyder, at AI-systemer med uacceptabel risiko forbydes, AI-systemer med høj risiko pålægges strenge krav, mens lavrisiko AI-systemer ikke pålægges nogle forpligtelser. Derudover er der forskellige krav, hvis AI-systemet er en generel foundation-model, eller specifik transparens er påkrævet.
Hvad sker der nu?
AI-forordningen træder i kraft 20 dage efter dens offentliggørelse i Den Europæiske Unions Tidende (”EU-Tidende”).
AI-forordningen finder anvendelse i sin helhed 24 måneder efter ikrafttrædelsen. Dog finder visse forbud og forpligtelser allerede anvendelse 6-18 måneder efter ikrafttrædelsesdatoen eller senest 36 måneder efter ikrafttrædelsesdatoen.
Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.