Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

5 krav til ordregivers begrundelse for tildeling af udbud

Horten
26/04/2017
5 krav til ordregivers begrundelse for tildeling af udbud
Horten logo
I et udbud skal alle tilbudsgivere underrettes og have en begrundelse for ordregivers valg af, hvem der får ordren. Lovgivningen indeholder en række krav, begrundelsen skal opfylde, men det beror dog altid på en konkret vurdering.
I Klagenævnet for Udbuds afgørelse af 30. marts 2017 er der et eksempel på, hvordan en god begrundelse kan se ud. Herunder gennemgår vi de krav, der er til begrundelsen til antagelige tilbud.


5 krav til begrundelsen


Ordregiverens begrundelse skal hjælpe tilbudsgivere med at kunne vurdere, om evalueringen er sket inden for de rammer, ordregiveren har beskrevet i udbudsmaterialet. Den indeholder følgende:

  1. Tilstrækkelige oplysninger om det vindende tilbuds karakteristika og relative fordele i forhold til det forbigåede tilbud.

  2. Oplysninger om de centrale elementer, der har været væsentlige og udslagsgivende ved bedømmelsen af det vindende og det forbigåede tilbud for de enkelte under- og delkriterier.

  3. Navnet på den vindende tilbudsgiver eller parterne i rammeaftalen.

  4. Resultatet af evalueringen på delkriterieniveau, når delkriteriet har haft væsentlig indflydelse på udfaldet af evalueringen.

  5. Oplysninger om de forhold, der er lagt vægt på. Begrundelsen må ikke undlade oplysninger om forhold, der er tillagt betydning.


Det vil ikke være tilstrækkeligt, hvis ordregiveren blot oplyser resultatet af beslutningen og om fremgangsmåden ved ordregiverens beslutning.


Det gode eksempel


Klagenævnet for Udbud har den 30. marts 2017 afsagt kendelse i en sag, hvor der bl.a. var nedlagt påstand om, at begrundelsen ikke var fyldestgørende. Klager mente, at ordregiver skulle have oplyst om det antal point, som tilbuddene var blevet tildelt på de enkelte delkriterier til et af de kvalitative underkriterier.

I sagen havde ordregiver givet en udførlig begrundelse til deres pointangivelse og forklaret det vindende tilbuds karakteristika og relative fordele i forhold til klagers tilbud. Begrundelsen kan læses i sit fulde på side 8-11 i kendelsen.

I kendelsen er der klaget over, at begrundelseskravet i Lov om Klagenævnet for Udbud og Forsyningsdirektivet ikke er opfyldt. Begrundelseskravet har samme ordlyd i udbudsdirektivet, der er gennemført i udbudsloven. Derfor er kendelsen også relevant for udbudsloven.

 

Begrundelsens omfang

Hvor fyldestgørende en begrundelse skal være i det enkelte udbud afhænger af de konkrete omstændigheder. Det kan f.eks. afhænge af de valgte underkriterier, deres kompleksitet i forhold til ydelsens karakter, og hvordan ordregiveren i øvrigt har udformet udbudsmaterialet.

Eksempelvis skærpes kravene til begrundelsen, hvis den forbigåede tilbudsgiver har afgivet tilbuddet med den laveste pris på trods af, at priskriteriet vægtede højt.


Point ved kvalitativ evaluering


I de tilfælde, hvor tilbuddene gives point på baggrund af en kvalitativ evaluering, skal pointangivelsen som udgangspunkt ledsages af en forklaring på pointangivelsen og dermed de kvalitative forskelle mellem vinderens tilbud og den forbigåede tilbudsgivers tilbud, hvis pointangivelsen ikke er tilstrækkelig selvforklarende. En underretning med rene pointangivelser kan som udgangspunkt ikke stå alene.

I forhold til kvalitative underkriterier er der ikke noget krav om, at ordregiveren skal oplyse de point, som tilbuddene har fået for de enkelte delkriterier. 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ændringer i udbudsmaterialet – hvor går grænsen?
Ændringer i udbudsmaterialet – hvor går grænsen?
09/04/2021
Udbud
Ordregivers pligt til at afvise tilbud
Ordregivers pligt til at afvise tilbud
09/04/2021
Udbud
Den tredje kendelse i træk, der underkender en direkte tildeling på SKI’s rammeaftale 02.19 (SaaS)
Den tredje kendelse i træk, der underkender en direkte tildeling på SKI’s rammeaftale 02.19 (SaaS)
07/04/2021
Udbud
Træk på SKI-rammeaftale udgjorde uretmæssig favorisering i strid med udbudsloven
Træk på SKI-rammeaftale udgjorde uretmæssig favorisering i strid med udbudsloven
30/03/2021
Udbud
Hvor ligger uklarheden?
Hvor ligger uklarheden?
22/03/2021
Udbud
Manglende underskrift på ESPD kan føre til afvisning af tilbud
Manglende underskrift på ESPD kan føre til afvisning af tilbud
17/03/2021
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted