Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Würtz forlangte 40 mio. i erstatning – fik i stedet 6,4 mio

TVC Advokatfirma
09/02/2023
Würtz forlangte 40 mio. i erstatning – fik i stedet 6,4 mio
TVC Advokatfirma logo
To gange er det blevet fastslået af domstolene, at Christian Bitz og grossisten F & H A/S har krænket keramikeren Kasper Würts' ophavsret. D. 30 januar 2023 slog Sø- og Handelsretten endelig fast, at Würts havde krav på 6,4 mio. kr. i erstatning.

Kort om sagen

En årelang kamp startede tilbage i 2016, hvor Christian Bitz i samarbejde med F&H lavede en stentøjskollektion og varemærkede det ”Bitz”. En del af stellet lignede efter Kasper Würtz’ vurdering kopier af hans egne produkter, og han sagsøgte derfor Christians Bitz og F&H for at have krænket hans ophavsret til disse produkter.


Hele to gange er det blevet slået fast, at dette var tilfældet, i både Sø- og Handelsretten i marts 2020 og senere i ankesagen ved Landsretten i 2021.


Herefter manglede det blot, at der blev afsagt dom i forhold til erstatningskravet. Kasper Würtz fremsatte et erstatningskrav, der lød på 40 millioner kroner, som skulle opgøres efter tabt fortjeneste og de sagsøgtes uberettigede fortjeneste, jf. ophavsretslovens § 83, stk. 2.


Ophavsretsloven

Den som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket, jf. ophavsretslovens § 1, og kan som udgangspunkt nyde ophavsretlig beskyttelse, hvis værket er udtryk for en kunstnerisk frembringelse.


Det betyder også, at ophavsmanden har eneret til at råde over værket, herunder ved at fremstille eksemplarer af det, og ved at gøre det tilgængeligt for almenheden, jf. § 2.


Yderligere fremgår det af ophavsretslovens § 83, at man kan kræve vederlag og godtgørelse, hvis ophavsretten krænkes, uanfægtet om krænkelsen er sket forsætligt eller uagtsomt.


Kan der bevises tab som følge af krænkelsen, kan man også være berettiget til erstatning.


Erstatningskravet

I årene 2016-2021 havde F&H solgt i alt 1.703.030 stk. af de omfattede Bitz produkter, som herved havde givet en samlet omsætning på 57.162.278,74 kroner.


Med udgangspunkt i en rapport fra bevissikringssagen lagde Würtz til grund for erstatningskravet på 40 millioner kroner, at han kunne have gennemført 10 % eller 20 % af F&H’s salg på 57.162.278,74 kroner, og dermed have forøget sin indtjening i de pågældende år.


Sø- og Handelsretten fandt dog ikke, at Würtz havde godtgjort, at der forelå et afsætningstab, som oversteg 4 millioner kroner. Retten lagde særligt vægt på, at der er forskel på Bitz’ og Würtz’ kundegrupper, afsætningskanaler, priser og kvaliteter, samt de øvrige konkurrenter på markedet.


Retten tog udgangspunkt i ophavsretslovens § 83, stk. 1 ved fastlæggelsen af erstatningskravet og vurderede herefter, hvad det ville have kostet Bitz og F&H, såfremt deres udnyttelse af Kasper Würtz’ værker var sket efter aftale med ham i form af en licensaftale på markedsmæssige vilkår.


Würtz blev derfor tilkendt 4 millioner kroner i rimeligt vederlag og 2.4 millioner kroner i erstatning for markedsforstyrrelse, som kopieringen har medført, og ender altså med et samlet beløb på 6.400.000 kroner.


Derudover skal F&H A/S, Bitz A/S og Christian Bitz dække sagens omkostninger til Würtz på knap 1.7 millioner kroner.


Afslutning

Sagen viser, at det kan være svært at dokumentere sit tab i lignende sager om krænkelse af ophavsretten, samt omfanget af erstatningen.


Sagsøger har i mange tilfælde store bevismæssige problemer med at fastlægge størrelsen af sit afsætningstab. Dette betyder, at i langt de fleste sager, bliver erstatningen fastsat skønsmæssigt, og den nedlagte påstand nedsættes væsentligt på baggrund af denne bevisusikkerhed.


Dette afspejler sig tydeligt i retspraksis, hvor man i mange tilfælde ser sagsøgere, der har nedlagt en erstatningspåstand, som skønsmæssigt bliver fastsat til langt under det ønskede beløb.


Alligevel er den tilkendte erstatning i Würtz-Bitz sagen den hidtil største erstatning i en dansk retssag vedrørende krænkelse af design, og det kan have indflydelse på fremtidig udmåling af erstatning for designkrænkelse i lignende sager. Selvom størrelsen på erstatningen altid kan diskuteres, går det i den rigtige retning og afgørelsen bør have afskrækkende virkning på ophavskrænkende handlinger.


Sø- og Handelsretten sender med denne afgørelse et klart signal om, at man ikke skal kopiere eller stjæle andres håndværk.


Du kan læse Sø-og Handelsrettens dom her

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
TVC Advokatfirma logo
Aarhus
Søren Frichs Vej 42A
8230 Åbyhøj
70 11 08 01
tvc@tvc.dk
København
Nimbusparken 24, 2
2000 Frederiksberg
Roskilde
Københavnsvej 69, 1
4000 Roskilde
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Personalemangel ved bagagehåndtering kan være en usædvanlig omstændighed
Personalemangel ved bagagehåndtering kan være en usædvanlig omstændighed
10/10/2024
Transportret, Forsikring og erstatning
Produktsikkerhedsforordningen
Produktsikkerhedsforordningen
31/10/2024
EU-ret, Forsikring og erstatning
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
04/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Et skridt frem og to tilbage
Et skridt frem og to tilbage
14/11/2024
Immaterialret
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
18/11/2024
Kontraktret, Øvrige, Immaterialret
Hvad gælder, når entreprenøren – og ikke bygherren - tegner byggeskadeforsikringen
Hvad gælder, når entreprenøren – og ikke bygherren - tegner byggeskadeforsikringen
21/11/2024
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted