Sagens omstændigheder
Sagen vedrørte en større ejendomskoncern, hvor et koncernselskab købte et target-selskab (Europolitan Finance ApS), som alene ejede én udlejningsejendom.
Koncernselskabet finansierede købet af target-selskabet, til en købesum på ca. kr. 17,5 mio., ved hjælp af en kassekredit bevilliget af bank A.
Umiddelbart efter overdragelsen fik target-selskabet ligeledes bevilliget en kassekredit i bank A med en trækningsret på kr. 35 mio. Denne kassekredit blev anvendt til at indfri de eksisterende lån i den omhandlede ejendom, som androg ca. kr. 20 mio. Kassekreditten blev desuden brugt til at indfri den kassekredit, som koncernselskabet havde fået bevilliget, og som var blevet anvendt til at betale købesummen på 17,5 mio.
Efterfølgende gik alle selskaberne i ejendomskoncernen konkurs, og advokat
Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten og advokat Anne Birgitte Gammeljord fra Gorrissen Federspiel blev udmeldt som kuratorer i de enkelte selskaber.
Kuratellet indgav herefter stævning mod sælger af target-selskabet samt revisor og ejendomskoncernens advokat med påstand om betaling af ca. kr. 17,5 mio.
Parternes synspunkter og byrettens dom
Det rejste krav på kr. 17,5 mio. svarede til købesummen for target-selskabet, idet det var kurators opfattelse, at denne overdragelse var sket med target-selskabets egne midler, og der dermed var tale om ulovlig selvfinansiering, jf. den dagældende aktieselskabslovs § 115. De sagsøgte havde efter kurators opfattelse medvirket til dette, og var derfor erstatningsansvarlige for konkursboets tab.
Retten i Glostrup frifandt ved dom af 7. december 2012 samtlige sagsøgte med den begrundelse, at der ikke havde fundet ulovlig selvfinansiering sted, og at de sagsøgte i øvrigt ikke havde handlet ansvarspådragende.
Konkursboet ankede Retten i Glostrups dom til Østre Landsret.
Landsrettens dom
Ved dom af 10. september 2014 fastslog landsretten, at overdragelsen af target-selskabet var sket ved ulovlig selvfinansiering.
Landsretten frifandt imidlertid sælger og revisor, men dømte ejendomskoncernens advokat til at betale ca. kr. 17,5 mio. til det nu konkursramte selskabs konkursbo.
Begrundelsen lød, at advokaten aktivt og detaljeret havde ydet bistand vedrørende handlens finansiering og gennemførelse, bl.a. i forbindelse med indfrielsen af ejendommens eksisterende lån.
Derfor måtte advokaten, som ejendomskoncernens faste advokat, have haft en sådan indsigt i tilvejebringelsen af midlerne til koncernselskabets erhvervelse af target-selskabet, at det måtte have stået advokaten klart, at der var tale om selvfinansiering i strid med den dagældende bestemmelse i aktieselskabsloven. Der påhvilede advokaten en pligt til at være opmærksom på og gøre indsigelse mod den omhandlede selvfinansiering. Advokaten havde ved sin bistand i forløbet, og ved at undlade at gøre indsigelse, pådraget sig erstatningsansvar over for konkursboet for dets tab, der var en påregnelig følge heraf.
Europolitan Finance ApS under konkurs var i sagen repræsenteret af advokat
Morten Hjortebjerg Larsen fra Kammeradvokaten.
Byrettens dom af 7. december 2012 kan læses
her.
Østre Landsrets dom af 10. september 2014 kan læses
her.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →