Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Vandkraft skal spille en større rolle i den grønne omstilling af Grønlands energiforsyning

Bech Bruun
17/08/2022
Vandkraft skal spille en større rolle i den grønne omstilling af Grønlands energiforsyning
Bech Bruun logo
Det fulde potentiale for vandkraft i Grønland skal udnyttes. Det har den grønlandske regering besluttet, hvilket bakkes op af den danske regering i en fælles hensigtserklæring, der danner grundlag for et tættere samarbejde mellem Danmark og Grønland inden for den grønne omstilling.

Større fokus på den grønne omstilling i Grønland

Den 9. november 2021 vedtog Grønlands parlament en ny lov om rammebetingelser for finansiering, drift og anlæg af vandkraftværker i Grønland. I loven er det fastsat, at den grønlandske regering i forbindelse med et nyt vandkraftprojekt må optage lån med et gældsmaksimum på 3,1 mia. kroner. 


Den grønlandske regering vil, inden for de fastsatte rammer i loven, udvide det allerede eksisterende vandkraftværk i Buksefjorden samt etablere et nyt vandkraftværk. Projektet skal sætte skub i den grønne omstilling på Grønland. 


Den 15. marts 2022 underskrev statsminister Mette Frederiksen sammen med Grønlands selvstyreformand Múte B. Egede en fælles hensigtserklæring om nærmere at undersøge finansieringsmulighederne for det planlagte projekt, herunder eventuelle lånemuligheder, hvor Danmark yder et lån til Grønland. Undersøgelsen af finansieringsmulighederne ventes at være færdig i efteråret 2022. 


Ved klimatopmødet i Glasgow 2021 meldte Grønlands selvstyreformand ud, at Grønland ville tilslutte sig Parisaftalen fra 2015. Parisaftalens formål er at sikre en reduktion af drivhusgasser globalt og på sigt skabe en balance mellem udledningen og optaget af drivhusgasser. 


Udvidelsen af Buksefjorden Vandkraftværk, samt etableringen af et nyt vandkraftværk, skal bidrage til den grønne omstilling på Grønland og dermed sikre et mere bæredygtigt samfund i overensstemmelse med FN’s verdensmål og Parisaftalen. Udover de klima- og miljømæssige gevinster, ventes projektet også at bidrage positivt til erhvervslivets vilkår i Grønland og hermed danne rammerne for større økonomisk vækst. 


Stigende temperaturer skaber gunstige vilkår for vandkraft

De stigende temperaturer globalt medfører, at isen i Grønland smelter hurtigt. Indlandsisen smelter både i de øverste lag samt i bunden. Vandet der strømmer fra toppen af isen til bunden af isen frigiver energi i form af varme, hvilket medfører, at smeltevandet accelererer nedbrydelsen af isen. I bunden af indlandsisen dannes floder af smeltevand, som strømmer med høj fart, hvilket også frigiver energi.


Den stigende mængde smeltevand skaber gunstige vilkår for vandkraftværker, der anvender smeltevandet til produktion af energi. Når man ser på Grønlands geografiske forhold, herunder muligheder for anvendelse af andre vedvarende energikilder, står det klart, at vandkraft er en central energikilde i den grønne omstilling i Grønland. 


Anvendelse af vandkraft er velafprøvet i Grønland, hvor der på nuværende tidspunkt er etableret fem vandkraftværker. Ved udvidelsen af Buksefjorden Vandkraftværk samt opførelsen af et nyt anlæg, vil anvendelsen af vedvarende energi i den offentlige forsyning gå fra 70 procent til omkring 90 procent. Som følge heraf vil projektet derfor have stor betydning for Grønlands overgang til en mere bæredygtig energiproduktion. 


Rådgivning om energiretlige forhold i Grønland 

Bech-Bruun har mangeårig erfaring med rådgivning om grønlandsk ret, herunder særligt vedrørende energi- og råstofretlige forhold.


Vi følger Grønlands omstilling til vedvarende energi tæt. 


Bech-Bruun er blandt landets førende rådgivere inden for vedvarende energi. Vores specialister er internationalt anerkendte for deres store brancheviden og rådgiver om alle juridiske aspekter inden for energiområdet. Med årelang erfaring fra store forsyningsprojekter, komplekse transaktioner i sol- og vindindustrien og omfattende kontrakter har vi opnået en helt særlig markedsindsigt til gavn for vores klienters forretning. Og med en position helt i front på den grønne omstilling, herunder adskillige carbon capture-projekter, rådgiver vi vores klienter om fremtidens grønne løsninger.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye rammevilkår skal fremme VE-anlæg på land
Nye rammevilkår skal fremme VE-anlæg på land
02/01/2024
Energi og forsyning, Offentlig ret
Energiparker – En ny brik i Danmarks grønne omstilling?
Energiparker – En ny brik i Danmarks grønne omstilling?
24/01/2024
Miljøret, Energi og forsyning
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
01/03/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Offentlig ret
Nye muligheder for realkreditfinansiering af havvindmølleparker
Nye muligheder for realkreditfinansiering af havvindmølleparker
13/03/2024
Energi og forsyning, Finansiering og bankret
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
02/04/2024
Compliance, Energi og forsyning, Transportret
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
08/04/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted