Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Udlejning af ejerlejligheder – faldgruber ved lejefastsættelsen

Focus Advokater
13/01/2020
Udlejning af ejerlejligheder – faldgruber ved lejefastsættelsen
Focus Advokater logo

Hvilke regler gælder – og til hvilken husleje, kan udlejning lovligt ske?

Når en ejer af en eller flere ejerlejligheder ønsker at udleje eller genudleje en lejlighed, eller man køber en ejerlejlighed, der er eller har været udlejet, er det ikke helt simpelt, hvilke regler der gælder – og til hvilken husleje, udlejningen lovligt kan ske. Få her et overblik.


Generelt

Reglerne er mest komplicerede, hvor boligreguleringsloven gælder. Det gør den i de allerfleste større kommuner. Der tages derfor i det følgende udgangspunkt i boligreguleringslovens regler.

I boligreguleringsloven er det afgørende for, hvilke regler for lejefastsættelse der gælder, hvor mange lejligheder, der var i ejendommen den 1. januar 1995. En ejerlejlighed er selvstændigt udmatrikuleret og betragtes i denne sammenhæng som én ejendom. Hvis ejeren har (eller tidligere ejere havde) flere ejerlejligheder i samme ejerforening den 1. januar 1995, bliver tingene straks mere komplicerede. Det kan du læse mere om herunder.

Ejer udlejer en enkelt ejerlejlighed, der udlejes, gælder reglerne om "småhuse" (ejendomme med færre end 6 beboelseslejligheder pr. den 1. januar 1995). Det er også i henhold til retspraksis tilfældet, hvis hovedejendommen med ejerlejligheden er opført efter 1995. Den leje, der kan fastsættes efter boligreguleringslovens regler om "småhuse", er en leje, der er begrænset af, hvad der kan kræves i tilsvarende lejligheder, hvor der kræves omkostningsbestemt leje, som er hovedreglen i boligreguleringsloven. Det betyder, at handelsprisen og ejers finansieringsudgifter mv. er uden betydning, og at lejeniveauet kan være lavere, end udlejeren forventer. Afhængig af hvor i landet lejligheden er beliggende, kan lejeniveauet ligge fra 500 kr. pr. kvadratmeter årlig leje - måske op til ca. 1.200 kr. i de største byer – men dette er dog meget generelle afgrænsninger.

Er ejerlejligheden taget i brug efter 31. december 1991, kan udlejer kræve markedsleje (fri fastsættelse af lejen) – men det kræver, at udlejer husker at aftale det i lejekontrakten!


Ejerlejligheder i en "rest-ejendom"

Køber man en ejerlejlighed (eller flere) i en hovedejendom, der er opført før 1995, er det meget væsentligt, at man kender ejendommens historik. Hvis den samme tidligere ejer nemlig ejede 6 eller flere ejerlejligheder den 1. januar 1995, betragtes disse ejerlejligheder samlet som én ejendom (en "rest-ejendom"). Da gælder boligreguleringslovens regler om omkostningsbestemt leje ved udlejning – uanset om man kun har købt en ejerlejlighed efter 1. januar 1995 – og uanset, om den man køber af også kun ejede den ene lejlighed – og måske endda selv har beboet den! Det er forholdene den 1. januar 1995, der er afgørende. Det samme gælder, hvis ejendommen ikke var udstykket i ejerlejligheder den 1. januar 1995.

Dette overrasker mange, og det kan blive dyrt, hvis man ikke er opmærksom på at få sat huslejen rigtigt. Det er kompliceret overhovedet at dokumentere og opgøre den omkostningsbestemte leje i en ejerlejlighed, hvor driftsudgifterne i vidt omfang hører under ejerforeningen i den pågældende ejendom, og udlejer kan have fastsat en leje, der er højere end, hvad der følger af reglerne, fordi udlejer ikke var klar over, at hvad der var det rigtige grundlag for lejefastsættelse. Ligeledes kan reglerne betyde en begrænsning i, hvilke vilkår man i øvrigt kan aftale med lejeren f.eks. om vedligeholdelsespligt.


Ydelser ud over lejen

Ved udlejning af en ejerlejlighed skal man i øvrigt være opmærksom på, at man ikke bare kan vælte ejerforeningsudgifter/fællesudgifterne direkte over på lejeren. Det gælder uanset, hvilke regler for lejefastsættelse der måtte gælde. Forbrugsudgifter ud over udgiften til varme kan endvidere alene kræves, hvis der er individuelle målere i lejligheden, og i nogle ejerforeninger er det ikke muligt at kræve, at lejeren tilmeldes direkte til forsyningsselskabet som forbruger, og så er det udlejers pligt at lave forbrugsregnskaber mv.


Kan vi hjælpe?

I forbindelse med køb af en ejerlejlighed, der er eller har været udlejet, eller køb med henblik på udlejning, er det væsentligt, at man kender til ejendommens historik og status, samt hvilke lejevilkår, som det er muligt at aftale.

Hos Focus Advokater har vi stor erfaring med rådgivning og håndtering af lejeforhold, herunder i forbindelse med køb og salg af ejerlejligheder – fra projektstadie til efterfølgende handel. Har du spørgsmål eller brug for rådgivning, er du velkommen til at kontakte vores afdeling for lejeret. Vi vil meget gerne hjælpe dig.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Focus Advokater logo
Odense
Cortex Park Vest 3
5230 Odense M
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Hvorfor er det så vigtigt at have en ejeraftale mellem ejerne af små og mellemstore virksomheder? Fordi fordi Selskabsloven ikke tager stilling til mange af de helt væsentlige forhold, som typisk opstår mellem ejerne. Bliv klogere i denne episode og få gode input til hvordan du kommer i gang samt hvad en ejeraftalen skal indeholde.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye blanketkrav ved byretterne i sager om flykompensation
Nye blanketkrav ved byretterne i sager om flykompensation
01/10/2024
Øvrige, Forsikring og erstatning
Opfordring til tagging ulovligt i Danmark
Opfordring til tagging ulovligt i Danmark
23/10/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
30/10/2024
Insolvens og rekonstruktion, Øvrige
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
04/11/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Lang forsinkelse i horisonten
Lang forsinkelse i horisonten
06/11/2024
Transportret, Øvrige
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
18/11/2024
Kontraktret, Øvrige, Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted