Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Udlejer havde ikke afskåret sig fra at kræve leje fastsat efter lejelovens § 19, stk. 2

Bech Bruun
13/07/2022
Udlejer havde ikke afskåret sig fra at kræve leje fastsat efter lejelovens § 19, stk. 2
Bech Bruun logo
Det er ikke betingelse for udlejning efter § 19, stk. 2 (tidligere boligreguleringslovens § 5, stk. 2), at det fremgår af lejekontrakten, at der sker udlejning efter denne bestemmelse, hvorfor landsretten fandt, at der må kræves særlige holdepunkter, hvis udlejer skal anses for aftalemæssigt at have frasagt sig denne mulighed.

Lejer og udlejer havde indgået en lejekontrakt i marts 2007.


I 2018 indbragte lejeren en sag om lejens størrelse for huslejenævnet, som fastslog, at lejen skulle fastsættes efter den nugældende lejelovs § 19, stk. 1 (tidligere boligreguleringslovens § 5, stk. 1).


Såvel boligretten (dissens) som landsretten fandt, at lejemålet var gennemgribende forbedret tilbage i 1995 til trods for, at der ikke var skriftlig dokumentation i form af fakturaer for de udførte forbedringer.


Derimod afgav en tidligere lejer forklaring om renoveringens omfang og renoveringsomkostningerne. Den tidligere lejer kunne desuden oplyse, at han havde set regningerne for det udførte arbejde. Herudover havde boligretten foretaget en besigtigelse.


På baggrund af besigtigelsen og forklaringen fra den tidligere lejer fandt såvel boligretten som landsretten, at betingelserne i lejelovens § 19, stk. 2, var opfyldt.


Lejer gjorde imidlertid også gældende, at parterne havde aftalt, at lejen skulle fastsættes efter lejelovens § 19, stk. 1. Det vil sige omkostningsbestemt.


Landsretten bemærkede, at det ikke er en betingelse for, at lejen kan fastsættes efter lejelovens § 19, stk. 2, at det udtrykkeligt er blevet oplyst i aftalen, at lejen fastsættes efter denne bestemmelse.


Landsretten bemærkede desuden, at det, efter deres opfattelse i almindelighed, måtte kræve særlige holdepunkter at fastslå, at udlejer skulle have frasagt sig muligheden for at udleje efter lejelovens § 19, stk. 2. Det vil sige til det lejedes værdi.


Udlejer havde ved lejeaftalens indgåelse oplyst om, at ”lejen formelt er fastsat efter det lejedes værdi og ikke på grundlag af den udførte forbedring."


Uanset at udlejer havde varslet lejeforhøjelse under henvisning til ændrede omkostninger, fandt landsretten ikke, at udlejer havde forpligtet sig til at undlade at fastsætte lejen for lejemålet i medfør af lejelovens § 19, stk. 2.


Dommen er optrykt i T:BB 2022.404 Ø.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted